naučila se bom in to dobro
Stara sem 39 let. Živimo skupaj s starši v hiši. Jaz z družino gor, moji starši spodaj. Vedno kuha moja mati, oz. tašča, ki živi blizu nas.Nimamo nevem kakšnih finančnih problemov, zato jemo tudi velikozunaj. In tako je naneslo, da jaz stara 40 let ne znam kuhat. Grooza. Pa še talenta nimam zato, sem ugotovila. Hrana mi ne poemni ne vem kakšen užitek, pač jem zato da nisem lačna. Vendar vseeno bi rada znala kuhati. Ne vem ali bi šla v kakšnem začetni kuharski tečaj, ampak tam so sami mladi, jaz pa jih že kar nekaj štejem in bo malo smešno, da bom na kuharskem tečaju skupaj z mladino. Kaj bi vi naredili na mojem mestu ??
Glavno, v tem letu sem se odločila da se bom naučila kuhati.
Sporočim čez en mesec moje napredovanje kuharskih sposobnosti !
Obstajajo eni tečaji, če se ne motim na Brezjah, pri nunah. Menda, da so špica, tako mi je razlagala ena tebi podobna, samo že precej let nazaj. Šla je tja za en vikend in se naučila toliko, da je kasneje sama dopolnila svoje “znanje”. P aj etudi imela takrat blizu 40 let. Danes ona kuha za družine svojih otrok :S
Zgodovina se ponavlja.
Bila sem stara 21 let, ko sva se s fantom preselila v podnajemniško stanovanje.
Od prej sem znala speči pizzo in jajca – pač je doma dominirala mama.
Potem sem si iz revij začela izrezovati recepte za manj komplicirane jedi in sem začela kuhati.
Včasih sem vrgla vse skup v smeti, včasih je bilo okusno.
Sestra mi je kupila majhno kuharsko knjigo Mohorjeve družbe “Kuharica”, v njej so res osnove in po njej včasih kuham še danes. Prav mi je prišla tudi kuharica “ABC Kuhanja” od Dr. Oetkerja, “Kuhinja za krizne čase” Darinke Vehovar in zbirka MK “Paša za oči in usta”.
Zdaj včasih skuham kaj iz Jamiejevih knjig, včasih pa izumim kaj čisto svojega. Še zdaj se moji kdaj zmrdujejo, pa me ne gane. Mirno lahko skuha kdorkoli, če mu kaj ni všeč. NO, mož je lev za kuhanje, hči pa peče sladice. V najslabšem primeru jemo rulado :):
Za kuharske tečaje poguglaj, saj je tega kar nekaj, samo ne k Goljatu, ker tam le opazuješ, kako on kuha – moj brat je bil razočaran. Nekaj tega je tudi na Srednji šoli za gostinstvo in turizem, z bratom sva šla tja na morske jedi.
Čestitam ti za odločitev, lahko, da boš na koncu uživala, ko si boš izmišljevala svoje recepte :).
Pri meni je bilo precej podobno. Kuhala je predvsem tašča. Pri 43 sva dobila otroka in zdaj kuham sama. Pravijo, da odlično kuham, čeprav v kuhanju res ne uživam. Kakšno staro kuharico v roke, malo jo prelistaj, začni z osnovnimi jedmi, malo eksperimentiraj, ne moreš veliko zgrešiti. Zelo preprosto je.
Evo jaz verjetno spadam po “mladino”, stara 24, sicer znam nekaj kuhat (pa bi veliko raje videla, da ne bi imela želje po kuhanju, ker je odstotek mojih izdatkou študentskega zaslužka za hrano veliko prevelik, temu primerno imam hrano zelo rada in bi lahko ves čas nekaj jedla – zato jutri začnem z montignacom 😀 😀 ), ampak pojnt je, da bi vseeno z velikim veseljom šla na razne kuharske tečaje in mi niti pribljižno ne bi bilo čudno, če bi kuhala s 40 letniki, oziroma prej obratno, pričakovala bi, da bo večina teh let.
Kar pogumno! Če izveš za kakšen tečaj, pa pliz napiši! 🙂
tečaji so v Lj, ja, ne eni šoli in trajajo po 3-4 šolske ure, odvisno od teme, tečajnic. Več info na verenapress@inbox.com
Nazadnje nas je bilo 6 in smo delale hitra kosila iz žit, stročnic, suhega sadja….
živjo,
s tečajnicami preko mejla najdemo teme, jedi, ki bi jih pripravljale, vsaj v grobo. Potem se točno določi termin. Predvidoma bo en zadnji teden v januarju. Kuhamo z malo soli, nič veget, odkrivamo kombinacije, ne uporabljamo smetan in podmetov, naučimo se iz ene osnove za jed pripraviti več variacij glede na stanje v hladilniku in letnem času…
ponavadi je kar luštn in z eno skupino se februarja dobimo na tretjem delu.
s ceno ne pretiravam, toliko, da pokrijem najem prostora in sestavine.
za več info sem pa že kak post nižje- višje- pustila mejl.
se vidimo??
Jaz pa takih starš ne zastopim, ki ne vidijo, da jim hčerke ne znajo kuhat. Običajno gre za dominantne, mame koklje, ki mislijo, da edino one obvladajo sceno..
Moja mami me je učila kuhat pri 10 letih, pri 15 letih sem znala vse kuhat od peke kruha, izdelave domačih testenin, golažev, omak, juh, prilog, skratka učila me je za življenje, “za vsak slučaj”, oče pa me je v istem obdobju učil o tem kje so glavni ventili za vodo, elektriko, kako se zamenja žarnica, prišraufa kakšna stvar, očisti zamašen lijak, očisti zamašen wc, kako se kakšen kos pohištva odšraufa, popravi, preštiha vrt, kako se zamenja žarnica v avtu, zamenja guma, skratka…vedno sta izhajala iz tistega, kaj če se nama kaj zgodi…
Tudi jaz svojo hči podobno učim, nimam vseh možnosti ker sem jaz živela v hiši, zdej pa živiva v stanovanju, pa vseeno. Hči pri 14 letih zna kuhat, pospravljat, prat, likat, zamenjat žarnico……skratka “kaj če se meni kaj zgodi”… prav ponosna sem na svoje starše in tudi še bolj na svojo hči…..
Po drugi strani pa razumem tudi avtorico, saj ji ni bilo treba….pa odkrito rečeno sama ne maram kuhat in kuham le zato da kaj na hitro pojem.
Tako da, če imaš veselje, željo, seveda se boš naučila, itak!
Jaz sem se največ naučila kar iz učbenika za gostinske šole.Vsi recepti so preizkušeni in gotovo uspejo. Lani je izšla nova izdaja: Jure Vrandečič, jože Zalar : Kuharstvo, sta dve knjigi , izšli sta pri DZS in cena je le 18 evrov za obe.
Za začetek je seveda treba začeti z bolj enostavnimi jedmi. Edino za peciva je dobro, če nam nekdo pokaže, kako se npr naredi kvašeno testo za potico ali vlečeno testo za štrudelj.
Lep pozdrav, maja
Forum je zaprt za komentiranje.