Natrgane kolenske vezi
Živjo!
Je kdo tu, ki je imel nategnjene ali natrgane kolenske vezi? Kako ga je bolelo? Kakšni so bili prvi znaki? Kako se je zgodila poškodba? Kakšno je zdravljenje?
To sprašujem, ker si je moj sin poškodoval koleno, in zdravnik sumi da so natrgane ali pa samo nategnjene kolenske vezi.
Hvala lepa za odgovore!
Odvisno, za katero vez gre…
Jaz sem padla na smucanju in si pretrgala notranjo stransko vez … slisala sem, kako se je pretrgala, bolelo ni nic, sem vstala in odsmucala naprej, le da samo se tisto voznjo do gondole.
Ker sem vseeno imela obcutek, da koleno ni stabilno,’sem sla zvecer na urgenco, pregled, slikanje, se en pregled in longeta za 10 dni, pa pptem se fizioterapija.
Imela sem sreco, notranja stranska vez se zaraste (baje edina kolenska) sama, posledic nimam.
Katere vezi? Križne? Stranske?
Poškodba kolena boli kot hudič, pa imam zelo visok prag bolečine, tako visok, da kljub temu, da me je od kolena bolela cela stran telesa, v stiku čeljusti sem čutila bolečino, sem spila samo dva tableta drugi dan poškodbe, torej na moj visok prag bolečine je bolelo kot hudič.
Imela sem nategnjene stranske vezi, natrgane križne in poškodovan meniskus. Boleo je fajn kar nekaj tednov, potem manj, po operaciji pa sem bila kot nova. Vezi mi niso popravljali, samo spucali so mi koleno in odstranili meniskus.
našo punco so 2x domov poslali, naj da na koleno obkladke ipd., potem smo vztrajali in hodili nazaj, ker je ni nehalo boleti…čez pol leta (ko je prišla na vrsto na vsa slikanja in vse, kar pri nas pač sodi zraven), so predlagali operacijo…na operaciji pa so ugotovili, da ima tudi počen miniskus in je bilo treba še tega zašiti.
ona je pri športu nerodno stopila in ni mogla več stopiti na nogo, potem smo po navodilih dežurnega zdravnika dajali na nogo obkladke…in tako dalje, dokler je niso dali dalje na slikanje, kjer ni nič pokazalo…na resonanci so videli natrgane vezi, med samo operacijo še miniskus
našo punco so 2x domov poslali, naj da na koleno obkladke ipd., potem smo vztrajali in hodili nazaj, ker je ni nehalo boleti…čez pol leta (ko je prišla na vrsto na vsa slikanja in vse, kar pri nas pač sodi zraven), so predlagali operacijo…na operaciji pa so ugotovili, da ima tudi počen miniskus in je bilo treba še tega zašiti.
ona je pri športu nerodno stopila in ni mogla več stopiti na nogo, potem smo po navodilih dežurnega zdravnika dajali na nogo obkladke…in tako dalje, dokler je niso dali dalje na slikanje, kjer ni nič pokazalo…na resonanci so videli natrgane vezi, med samo operacijo še miniskus[/quote]
V vsaki normalni državi bi rekli, da je tako zdravstvo za en k…. Samo v Sloveniji moramo biti tiho, plačevati in poslušati genijalce po TV kako srečni smo lahko, da imamo tako odličen sistem.
Pred casom sem brala, da so v Izoli opravili prvo operacijo kriznih vezi tako, da ti jih zasijejo in ne rekunstuirajo. Je pa bistveno, da se to opravi v prvih 14.dneh. Torej moras imeti strasne veze.
Glede MR je verjetno najbolje poklicati okoli in vedeti, kje je dober aparat. Jaz sem za Fontano MB imela obcutek, da posnetki niso prevec kvalitetni. Tako med vrsticami.
Na smučanju sem si poškodovala kolenske vezi- strgana prednja križna vez, natrgani stranski kolenski vezi, horizontalno počen miniskus. Nobene bolečine. Šok zaradi tega, ker je bila noga nefunkcionalna in nisem mogla stopiti nanjo, čeprav sem poskušala. Miganje s prsi je bilo normalno. Po operaciji na Ortopedski kliniki v Ljubljani- 2 meseca po poškodbi (1 mesec po poškodbi sem imela magnetno resonanco v Ljubljani, na koncesijo), sem po odstranitvi šivov začela z rehabilitacijo v kletnih prostorih Ljubljanske poliklinike. Protibolečinskih tablet nisem zauživala, ker ni bilo potrebno, saj bolečin ni bilo. Vaje sem izvajala redno vsak dan, večkrat dnevno. Koleno sem si redno hladila. Šest tednov po operaciji sem šla na zdraviliško zdravljenje v Šmarješke toplice, kamor sem se peljala sama. Tam sem pod strokovnim vodstvom vadila in delala vaje, tudi v popoldanskem času. Po 2 mesecih po operaciji sem se vrnila na delovno mesto, ki je pisarniško in terensko in normalno opravljala naloge. Z vadbo in fitnesiranjem normalno nadaljujem. Brez poškodb in drugih bolečin.
Forum je zaprt za komentiranje.