našla denarnico
Res težko je ostati pošten ob karticah, a ne. Če je starejša gospa ji vrnem, če je pa kaki mlajši človek – očitno mu ni tolk do tega da bi čuval. Malo meni, malo tebi. Dokumente pa v poštni nabiralnik. Imam premalo denarja da bi vsega nosila s seboj in ga pozabila. Ne, se mi ne more zgoditi, 400 evrov pozabiti, izgubiti. Saj pravim : če je upokojenka štekam in ji dam vse.
ja, bi vrnila vse komplet. prvič zato, ker bi želela, da tudi drugi tako ravnajo v primeru, da najdejo mojo izgubljeno denarnico (vsaj dokumente bi želela nazaj, kar se tiče denarja, tako ali tako nimam nikoli v denarnici več kot 20 eur), drugič zato, ker se bojim, da bi se mi kraja maščevala (sem pač malo vraževerna).
se mi zdi pa bizarno, da bi moral potem lastnik v zahvalo plačati 10 %, kot ena gor piše… fak no, kam smo prišli, za neke osnovne moralne norme mora človek plačat… zgleda še nismo napredovali od takrat, ko smo lazili po jamah, pa čeprav tako mislimo.
Do sedaj sem dvakrat našla denarnico, v kateri je bilo 100+ evrov in vsi dokumenti.
Enkrat sem jo nesla na policijo, drugič pa sem jo našla pred blokom, tako da sem poiskala osebo v imeniku in jo poklicala, je prišla sama iskat.
Ne, niti pomislila nisem, da bi kaj vzela, čeprav sem bila ob obeh najdbah krepko na tesnem z denarjem.
Če bi meni nekdo prinesel izgulbjeno denarnico, bi se mu oddolžina in mu kupila darilo ali dala denar pri večjih vrednostih 10 %. Pri manjših vrednostih pa bi tudi kupila neko solidno darilo.
Ljudje običajno reagiramo tako, kot bi samo reagirali, če bi se nam zgodilo, a ne?
Sicer pa mislim, da je požrešnost za denarjem zlo današnjega časa in verjamem, da je vseeno manjšji delež ljudi, ki bi denar vrnili. Lepo bi bilo, če bi se motila.
Ah poštenjakinje. Zakaj bizarno – tako je nenapisano pravilo, ali celo napisano. Ti, ker si frajer izgubiš recmo 3000 evrov. Jih človek najde, a tako hudo je dati 300 evrov, a ni bolje imeti spet 2700 kot nič. Sem pa videla, človek je pustil na avtu 4000 evrov, spelje. Drugi najde, nese na policijo. Ko tipa najdejo – je lastnik fitnes kluba – ponudi revežu zastonj obisk fitnesa. Človek pa ves ubogi. Pa mu je sam policaj rekel : pa človek, a je to zate normalno. Zato – ne vem no. Vse prevečkrat se zgodi tak šmoren. Ok, če bi našla – nimam te sreče – vsekakor vse dokumente in denarnico vržem v poštni nabiralnik. Za denar pa ne vem, bom povedala ko kaj najdem.
Tudi sama sem pred leti našla denarnico z večjo vsoto gotovine. Takrat sem bila res
v veliki finančni stiski in sem pomišljala, da bi denar kar obdržala. Pa mi vest ni dala
miru. Danes vem, da bi me vedno neprijetno stisnilo pri srcu, če bi takrat denar vzela.
Z časom sem prebrodila tudi finančno krizo in danes sem ponosna, da me ni premagala
skušnjava.
Mož je dvakrat izgubil svojo torbico z vsebino (malo denarja, kartice, dokumenti) in obakrat so ga klicali s policije, kjer je dobil vse vrnjeno.
Jaz sem pred kratkim na banki plačevala položnice in dvigala gotovino in šele naslednji dan preštela kupček denarja. Bilo ga je krepko preveč, takoj sem odšla v banko in jih obvestila o zmoti. Gospa za šalterjem me je bila neznansko vesela.
Heroj je pa moj brat, pred leti je ob cesti našel kovinski kovček, v njem pa nekaj orodja in čez 20.000 DEM. Ne spominjam se, kako točno so našli lastnika, vem le, da so ga in da je bil premožen obrtnik. Ne spomnim se, ali je bratu kaj dal ali ne.
Vesela pa sem, da smo pošteni, da nas ne premagujejo skušnjave in da so takšni tudi mnogi drugi ljudje. Verjamem v karmo, če delaš dobro, se ti dobro povrne.
Dej ti to o poštenju mal višjim instancam povej. Da veseli smo ker smo kljub siromaštvu pošteni, a ne. Tako pravijo tudi naš gospod v cerkvi. Samo on verjame v boga, ne karmo, če delaš dobro, se ti povrne – kaj, pa ugani sam. Ma dej, dej valjda bi vrnila 30.000 evrov ali pa 20.000 Dm, le kdo jih ne bi. Tudi tista iz banke je bila vesela, valjda če ne bi morala sama manjko kriti. Kaj pa če je možek dodal kaj v denarnico, to je bil vesel. Ampak zanimivo, kako se vsem v bankah dogaja da dobijo preveč. Pa štejejo, pa štejejo… pa kar preveč dajo. Kaj je zate krepko preveč, povej.
No, ja mogoče se bo pa tudi tebi kdaj zgodilo, da boš nekje izgubila denarnico z veliko vsoto denarja, nikoli ne reci nikoli. In prepričana sem, da ti ne bo vseeno, če ti bo kdo pobral ves denar.
Tudi moj mož je že parkrat pozabil denarnico in je bil v tisti kategoriji, ki jo ti imeniješ mlajši. Je pač tak, da se ni znašel, dokler ni začel nositi torbice za okoli pasu.K sreči so denarnico vedno našli pošteni najditelji.
Tudi jaz vse vrnem, ne ocenjujem, če je komu do denarja ali ne, denarja, ki mi ne pripada, ne bom zapravljala. Pa me ne moti, če ni nagrade.
Sem našla denarnico z gotovino, karticami in os.dokumenti; poiskala številko lastnika in ga pokicala. Počastil pijačo, ker sva se dobila v enem kafiču, kaj več nisem pričakovala.
Se mi je na banki zmotila in mi izplačala (sem dvigovala službeno za podjetje) krepko preveč, sem šla nazaj in pokazala, se mi je zahvalila, nisem pričakovala kaj več.
Sem našla na morju GSM, poiskala številko “doma” in poklicala, smo se dobili v slaščičarni, počastili so sladoled, kaj več nisem pričakovala.
Nekako želim in naivno upam, da če bom tudi sama slučajno kaj izgubila, da bo najditelj ravnal enako.
si naredila, da si odnesla na policijo.
Samo v položaj se postavi, da bi jo sama izgubila in te s policije pokličejo, da je nekdo prinesel denarnico.
Sama veno naredim tako, pa sem že našla potne liste / bili so ukradeni in zavrženi, denarnico, kartc, mesečne vozovnice/. Mislim, da se mi vse vrača , saj sem sama izgubila marsikaj, pa vedno dobim nazaj: denarnico z denarjem in dokumenti, letos pa se mi je zgodilo, da sem na mestnemu avtobusu nekaj brala. Vedno imam torbico v naročju ali čez ramo, takrat semj jo položila poleg sebe, Avtobus je nenadoma ustavil, mislila sem, da je postaja in skok ven….Avtobus je odpeljal, jaz začnem razmišljati, v katero trgovino moram najprej zaviti….o, torbica…..Lepo seje peljala naprej…sama.. denarnica z vsemi dokumenti, dva mobitela, dve kartici Urbana,,,,….
Umirila sem živčke, počakala avtobus na drugi strani in na slepo vprašala voznika moje številke…….ja, vse, vse sem dobila nazaj…….Ali pa sem do sedaj imela srečo!
Res mi ni žal, da sem tudi jaz vedno do drugih poštena!
Forum je zaprt za komentiranje.