naša vožnja
Jaz se načeloma strinjam z vsem kar ste zapisali, nasprotujem samo prehitri vožnji, tudi na avtocesti.Sploh pa takim, ki imajo 2mes. vozniško in hud stroj.Glede zadnje pripombe pa tole: ko ti med vožnjo 50km/h blokira senzor na ABS , ker se mu je nabralo gor preveč snega, ti ne pomaga noben reden servis ampak dobro znanje obvladanja vozila, ki pa ga ne pridobiš v 2 mesecih. Jaz ne kličem vlečne službe, ko mi avto obstoji pri prvi hruški, ker imam do mehanika, ki so itak tako gosto posejani kot hruške in jabolke skupaj, samo par m vožnje s svojim avtom.
Po Erininem zapisu – ne vozi samo dva meseca ampak že kar nekaj let in tudi sama je pokritizirala svojo vožnjo. (ok – zdaj pa izgleda, kot da jo branim)
Če govoriš o blokiranem senzorju še ni rečeno, da je avto neizpraven, potem ti res ni potrebno imeti kakšnega posebnega znanja za vožnjo avtomobila – razen če ti crkne ABS, samo potem še vedno delajo navadne zavore.
lep večer vsem,
dolenjka
p.s.
Nisi nikoli, ampak mislim RESNIČNO NIKOLI prekoračila dovoljene hitrosti?
Joj, JOJ dekleta. Kadar ti blokita senzor za ABS ostaneš brez VSEH zavor, pa takrat upravljaj z avtomobilom. Saj sem ti lepo napisala, da je blokiral zaradi snega, ki se je nabral na njemu. In ti si predstavljaš, da se to zgodi za sekundo ali dve??? Ves čas, dokler ne odmrzne senzor si brez zavor. Ali pa imaš mogoče kakšen poseben gumbek v kabini, ki aktivira metlico, ki senzor čisti med vožnjo??? Čudno, da mi ga je proizvajalec zamolčal. In še enkrat, povedala sem svoje mnenje, ki je enako mnenju vseh slovenskih zavarovalnih družb. Mladi vozniki povzročijo največ prometnih nezgod, zato pa plačujemo za tiste, ki upravljajo z vozilom večjo premijo. In prekomerna hitrost je še zmeraj glavni dejavnik za povzročitev nezgode. In vsaka hitrost, ki ni v okviru CPP je prekomerna pa naj vozi izkušen voznik ali mald neizkušen voznik. V Ameriki obravnavajo take šoferje kot kriminalce. Saj so potencialni morilci na cesti. In jaz jim dam prav.Ker imam preveč rada svoje življenje.
Zavzemam se za varno vožnjo. Vendar moramo priznati da je resnično veliko neprevidnih in sebičnih voznikov na cesti.
Ker sem veliko na cesti, tudi mene pojezi če nekdo vozi prepočasi in po možnosti še ne ve kam bi zavil ali pa najprej zmanjša hitrost in šele potem da smerokaz ali pa celo brez smerokaza zavija s ceste…
Tudi tovornjak ali avtobus, ki prehiteva komaj kaj hitreje od vozila pred seboj sem že doživela. Vozila sem po omejitvah 130 na avtocesti ko se je tovornjak vozeč cca 80 km na uro spravil prehitevati nekoga še počasnejšega pred sabo, pa tudi ni mogel počakati da odpeljem mimo…za menoj namreč ni bilo nobenega vozila, jaz pa sem zavirala. Ko sem se besna peljala potem mimo tovornjaka, sem videla možakarja kako je senvič za volanom…. Pa vozniki z mobiteli, ki šajkajo po cesti…in še in še bi se dalo napisat.
Na neprevidnega ali nerodnega voznika ne morem biti jezna…bog mu pomagaj, sebični pa me pošteno ujezijo.
Kar zmrazilo me je ob tvojem postu. Takih voznic(kov) me je daleč najbolj strah. Takih, ki ne upoštevajo cestno prometnih predpisov in ki so tako kritični in nepotrpežljivi do drugih. Ki bi radi, da jim SCT zgradi posebej zanje eno cesto (kar bi bilo za druge prava odrešitev). Upam, da se ne bova nikoli srečali.
Namen mojega pisanja je bil dosežen.
In to je, ali smo ljudje samokritični do svojo vožnje ali ne.
Po vsem vašem pisanju, ste 100% “pravilni” vozniki, ki nikoli v življenju oziroma v času kar imate izpit, še niso naredili prometnega prekrška – Bog ne daj – vsi vozite po omejitvah, pravilno se uvrščate v promet, uporabljate potrebne signale, parkirate točno natančno na sredino prakirnega prostora in še bi lahko naštevala. Samo zanima me potem se samo tisti 1 promil voznikov, ki ne upoštevajo vseh pravil vedno vozi mimo mene?
Jaz sem do svoje vožnje samokritična – tudi tista obsodba od sicer ne vem katere, da si mislim, da sem preprečila nesrečo – do tiste, češ da ne maram “previdnih” voznikov in znova, spet bi lahko naštevala… me resnično niste razumele, kot tudi drugega primera, ko sem mislila s tisto počasno vožnjo in vijuganjem sem in tja po pasu, na to, da je mlajša oseba ( okoli 25 let ) imela v rokah mobilni telefon in veselo telefonirala kar med vožnjo, ne da bi se ozirala okoli in spremljala promet okoli sebe. Zato tudi četrti nasvet.
Če ste se počutile/li osebno napadeni s tem postom, vam ne morem pomagat. Opisala sem dve situaciji, ki jim jih je pritrdilo kar nekaj, da jih tudi razjezijo.
In pa še nekaj – ne maram svetohlinstva, ki sem ga zasledila v vaših odgovorih. Pa brez zamere vsem.
Ljudje božji, vsi, ki se ne strinjate z Erino očitno niste zelo veliko na cesti. Jst se s takimi debili, ki se na avtocesti nočejo umaknit na vozni pas, pa z vožjo po naselju, kjer je oomejitev 50, 35km/uro ( pri povsem normalnih pogojih ). Da ne govorim, da sem se v preteklosti komaj izognila hudi prometni nesreči zato, ker je bila mama v avtu premalo gibčna ( beri preveč prikovana za volan ), da bi pogledala v ogledalo, in meni nič tebi nič gremo na levo na avtocesti. Ja saj vem, da boste zdej vsi vi ta pametni rekli, da to bi pa že morala predvidet. Skratka na cesti je ogromno ljudi, ki vozijo zelo hitro, vendar ne pozabite, da je tudi zelo veliko takih, ki vozijo zelo počasi, predvsem pa ne ZBRANO!!!
OK vsega se mi ne da brati sam ni me pa treba tojk skritizirat. Hočem sam povedati, da nesreča nikoli ne počiva. Pa hvala k ste me popluval.
Pa lepo to, da mate tak nezupanje v nas mlade voznike. Da vam povem, na cesti me izsiljujejo ljudje, ki so starejši tko da niso tojk popolni ljudje. Predvsem pa jaz nisem nobenga pljuvala.
Da še jaz dodam svoj komentar: prometna ureditev v Sloveniji je res katastrofalna (govorim iz izkušenj in poznavanja veliko drugih držav), ker lahko vsak vozi, kakor želi. Vožnja pomeni tudi določene OBVEZNOSTI (oz. dolžnosti), s čimer mislim, da če piše omejitev 70 km/h in ne gre za izredne razmere, pomeni pelji 70 km/h in NE 50 km/h. Zakon je na tem področju izredno dobro zastavljen, praksa se ŽAL ne izvaja. V zelo razvitih državah EU se to precej spoštuje. Če nisi sposoben voziti do 90 km/h, nimaš kaj iskati na cesti. Dalje, omejitev 50 km/h se pri nas postavlja vsevprek (pri tem po izkušnjah prednjači Štajerska). Če ima naselje pločnik in javno razsvetljavo, to v tujini pomeni zvišanje hitrosti, vendar NE pri nas!
Omejitve na glavnih prometnicah so katastrofalne. Da navedem primer iz mojega okoliša: 10 hiš na začetku vasi, medzmes 1 km same njive in brez hiš, potem spet 10 hiš. Omejitev ves čas 50 km/h, cesta pa popolnoma ravna. Druga pomanjkljivost: omejitve izven naselij bi naj označevale tudi priporočeno hitrost: oster ovinek, ki ga lahko zvoziš z največ 60 km/h – nikjer pa ni dodatne omejitve, ki bi opozarjala na zmanjšanje hitrosti. Rezultati so znani. Tretja značilnost pa je slovenski nacionalni šport, to je JEMANJE PREDNOSTI … o tem škoda besed. Dalje, če je cesta popolnoma ravna več kot 5 km (90 km/h) (spet primer iz okoliša) in je v križišču znak “obvezna vožnja naravnost” in prepoved zavijanja, lahko takoj ugotovite, kdo to pravilo vsakodnevno krši – POLICIJA (sem jih hotel že večkrat posneti in poslati komu). O možnostih naleta boljše da ne govorimo.
ERINA: verjetno si mislila avtocesto, ker na tistem območju ni hitre ceste (kjer je omejitev 100 km/h). Se pa strinjam s tvojimi nasveti. Predvsem uporabniki mobitelov so kritični.
NYNA: ti pa očitno ne razumeš poante avtoceste in zakaj je ta oblika cestnega transporta najbolj učinkovita. Eno je vozni pas, kjer je edino dovoljeno voziti, drugo je prehitevalni pas, kjer se edino! prehiteva. Avtocesta je kot navadna cesta, ki ima vedno poleg pas za prehitevanje. Če se ti voziš po prehitevalnem pasu in je vozilo, ki ga nameravaš prehiteti še daleč od tebe, se moraš (si se dolžna!) premakniti na vozni pas – drugače delaš prekršek. Če ti blinkajo, si si sama kriva. Večidel je omejitev na južni in vzhodni obvoznici 130 km/h… Če je za tabo hitrejšo vozilo, in ti v danem trenutku ne prehitevaš vozila na voznem pasu, se moraš umakniti na vozni pas. Če se bo za tabo peljal mobilni radar in boš vozila po prehitevalnem pasu, ko nikogar ne prehitevaš, boš dobila kazen.
Mlade ženske z močnejšimi avtomobili so svoje poglavje. V mene se je ena čelno zaletela z več kot 60 km/h, ker je sekala ovinek. Izpit: manj kot 1 leto in brez izkušenj in je postala panična. S celim avtom sem se spravil dol s ceste, pa še vseeno se ji je uspelo zabiti (zato bi bile potrebne še višje premije). Še zanimiva informacija: v Sloveniji na mlade voznike odpade med največ avtomobilov v Evropi. Strokovnjaki z Nemčije so bili presenečeni, od kod mladim ljudem v Sloveniji tako dobri avti in v tolikih “količinah”…
Saj ni preveč branja :)))))))))).
LP
Aleš
Forum je zaprt za komentiranje.