Najdi forum

narastek

Sicer sem prepričana, da ste o tem že kdaj govorili, pa vendar kljub iskanju nisem našla odgovora na moj »problem«.

Kadarkoli delam narastek, mi mož lepo pove, da naj ga raje preimenujem v »napadek«. V pečici mi gre gor nenormalno. Čim ga pa postavim na hladno, pade dol in mi ostane le kakšen cm debela zadeva. Sicer zelo dobra, ampak jaz si vseeno želim, da bi mi vsaj enkrat ratal… NARASTEK.

Recept, po katerem sem delala zadnjič:
0, 25 l kisle smetane, 4 jajca, 8 dag sladkorja, vanilijev sladkor, 6 dag moke
Vse sestavine zmešamo z mešalnikom in vlijemo v namazan in pomokan pekač (okrogel, 24 cm). Pečemo 40 minut na 180 stopinjah. Pečen narastek posujemo s sladkorjem in serviramo s stepeno sladko smetano in sladoledom.

Mogoče je pa problem v samem postopku, ali v tem, da dam iz pečice takoj ven (bi se moralo v pečici ohladiti?!?).

Vsekakor bom vesela napotkov. Hvala in lep vikend.

Tara

Hej! Samo z moko(kot ti) in ostalim se nisem delala narastka.
Delam rizev,rizev s skuto in jabolki,iz ovsenih kosmicev,zdrobov…kot sladke variante;tudi slane zelenjavne variante imamo radi.
Presjnji mesec je bilo veliko govora o narastkih.Sprasevala je Vesna,ki jo je tudi motilo,da ji upade. Ona ga je preimanovala v ” zbitek”,ti v “napadek”,mojega prvega (seveda neuspelega) pa moz v ” podrastek”.
Vidis,da se to dogaja.
Zdaj je vedno rahel in upade samo cisto malo kot pac vsak narastek.
Poglej v iskanje pod rizev narastek in ti bo pokazalo veliko postov z recepti in nasveti. Lep pozdrav Babi

Saj to je to. Meni rižev kar rata. Ta brez “vsega”, pa pade dol preden se obrnem okrog. Hvala vseeno.

Hej! Ne vem,ce delas tako: zmesas najprej rumenjake s sladkorjem,da se zgosti in dobro naraste,potem dodas moko in nazadnje na rahlo se sneg iz beljakov.To naj bi bil pravilni postopek. Narastek jemo takoj iz pecice,ker ohlajen res upade – tu ni kaj.Jaz ga sicer pustim pri odprtih vratcih nekaj casa(dokler ne pojemo minestre).

Najrahlejsi narastek,ki ga delam,je sirov – besamel,veliko naribanega sira in jajcka(rumenjaki,sneg). Ostane zelo visok in rahel. Vec ti ne bi znala svetovati.Lp Babi

Hvala, bom poskusila še tako. Jaz navadno zmešam celo jajce.

Hej!
Pazljivo umesan sneg cisto na koncu(na rahlo od spodaj navzgor s kuhalnico – nikar z el.strojckom)) in hitro v pecico Je ZAKON za uspesen narastek. V snegu je umesan zrak,ki poskrbi za rahlost in volumen hkrati.
Mislim,da bo uspelo. Lp Babi

Če si mislila biskvit, poglej v post “višnjeva torta”, tam sem napisala recept za dober biskvit (jajca, moka, sladkor, vanilin sladkor).
Sigurno rata, le do preden je skoraj pečeno ne smeš odpirat vrat pečice. Zelo važno je tudi, da je masa enakomerno vmešana in potem tudi taka dana v pekač- če gmota ni enakomerna in recimo na koncu postrgaš v pekač bolj gosto in tekočo z dna mešalne posode, se ti tam lahko sesede.

Če je že pečeno, pribaj z leseno palčko (za ražnjiče..) ali enostavno s tanko štrikarico, če je še pri hiši. Vbodeš (a ne prezgodaj- šele ko je na pogled že pečeno!) – če je suho, ko potegneš ven, je pečeno.

Daisy

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close