Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Namočila sem ovsene kosmiče in zdaj so ZANIČ

Namočila sem ovsene kosmiče in zdaj so ZANIČ

Za zajtrk so mi zelo dobri ovseni kosmiči z jogurtom. Potem sem pa tukaj prebrala, da so nenamočeni ovseni kosmiči zelo škodljivi in jih je treba namočit in sem jih včeraj zvečer res namočila v vodo.
Zjutraj sem to precedila, odtekla je nekakšna sluzasta tekočina, kosmiče sem prelila z jogurtom, ampak so ZANIČ. Tega ne morem jesti.
Kaj naj torej, se odpovem kosmičem?

joj pa tudi vse verjameš!
kako lahko namakaš kosmiče no??
normalno da so zanič! jej normalno kot prej!

Jaz jih nič ne namakam čez noč, le uro pred malico jih prelijem z jogurtom/riževim ali mandljevim mlekom. Če mi bo to škodilo, naj pa kar mi…

Jaz jih samo par minut pokuham v vodi+mleku , že če kuham malo predolgo, so potem kot lepenka.
Dobri so, če niso čisto spackani…
Kaj je pa zdravo?
Hja, dovolj časa sem že na svetu, da vidim, da je zdravo vsake par let čisto nekaj drugega.
Po možnosti ravno kontra tistemu, kar je bilo lani….
Tako da…

Jih pa spet ne pojemo take količine, da bi od kosmičev umrli, dej no….

niso zanič, samo namočeni so 🙂

Jaz jih namočim v jogurt za 15 minut. Imam pa Lidlove, so mi najboljši.

Ma kaj niso, kot moker papir so. Čisto drugačen okus od normalnih.

Ma kaj niso, kot moker papir so. Čisto drugačen okus od normalnih.[/quote]

Ja. Ostane skoraj sama celuloza….malo stisneš in povaljaš, pa dobiš lepenko ali karton….

Nenamočeni ovseni kosmiči so “nezdravi”, ker so trdi in ostri in potem taki povzročajo praske po črevesju. Zato se jih mora nujno namočiti!
Ni treba, da so čez noč namočeni, ampak samo toliko, da se fajn napnejo in postanejo mehki. Če jih namakaš v vodi, so boljši, če jih malo pogreješ oz. kuhaš brez vretja nekje 15 min.

Ovseni kosmiči so prehransko gledano zelo zdravi in zelo priporočljivi za tiste, ki imajo prebavne motnje, vegeterijance, ker vsebujejo veliko beljakovin, za slabokrvne, ker vsebujejo ogromno železa (zaradi absorbcije je obvezen vnos zadostne količine c vitamina) in na splošno za vse, ker preprečuje bolezni črevesja (raka).

No, nekaj takega sem brala. In da nenamočeni vsebujejo neke škodljive snovi.
Ampak glede trdote pa tole: od slovenskega proizvajalca )mislim, da žito) so res grozno trdi in neokusni, zelo dobri so eni nemški, plava embalaža, piše Köln pa še nekaj, dobijo se v Intersparu, ampak so kar dragi (mislim da 1,70) dobri so tudi od Hoferja in Lidla, extra zart, ker so res mehki, pa mislim, da je enak pakunga 50 centov.

Ma kaj niso, kot moker papir so. Čisto drugačen okus od normalnih.[/quote]

Ja. Ostane skoraj sama celuloza….malo stisneš in povaljaš, pa dobiš lepenko ali karton….[/quote]

hvala ti za tole, sem rabla malo smeha 🙂

No, nekaj takega sem brala. In da nenamočeni vsebujejo neke škodljive snovi.
Ampak glede trdote pa tole: od slovenskega proizvajalca )mislim, da žito) so res grozno trdi in neokusni, zelo dobri so eni nemški, plava embalaža, piše Köln pa še nekaj, dobijo se v Intersparu, ampak so kar dragi (mislim da 1,70) dobri so tudi od Hoferja in Lidla, extra zart, ker so res mehki, pa mislim, da je enak pakunga 50 centov.[/quote]

Ja, vsebujejo fitinsko kislino, ki zmanjša absorbcijo nekaterih mineralov, kar pa je nepomembno, saj človek, ki se uravnoteženo prehranjuje, te kisline ne zaužije v tolikšni meri, da bi mu ta lahko kakorkoli škodovala. Poleg tega škodljivega učinka ima tudi nekaj koristnih učinkov.
V glavnem, odpovedovati se določenim živilom, zaradi te kisline, je totalno nesmiselno in butasto.

Žal se dandanes najde veliko nekih samopozvanih strokovnjakov za prehrano, ki nakladajo na polno in strašijo ljudi, v resnici pa nimajo pojma o pojmu.

Vsaka stvar ima nekaj dobrega in nekaj slabega v sebi, zato ljudje bodite kritični in preverjajte podatke.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Fiti%C4%8Dna_kislina
http://books.google.si/books/about/Fitinska_kislina_v_izdelkih_iz_%C5%BEit.html?id=NKw5OgAACAAJ&redir_esc=y

Vse je stvar navade. Jaz sem se jih čisto navadila. Zjutraj par žlic ovsenih kosmičev prelijem z vrelo vodo, pustim in se grem stuširat. Po tuširanju (se pravi ca 10-15 minut) si iz njih pripravim zajtrk (dodam jabolko, muslije in jogurt) in pojem. Mnjam!

Tudi jaz počnem isto ,le da ga dodam narezano banano,med in cimet…njami…ravno jih namakam…

Tudi jaz počnem isto ,le da ga dodam narezano banano,med in cimet…njami…ravno jih namakam…
[/quote]

dodam banano, suho sadje in žlico konopljinih semen. včasih ne dodam nič mlečnega, pojem samo s sadjem.

Tudi jaz ovsenih kosmičev ne namakam posebej, le prelijem z jogurtom in dodam banano, jabolka, poleti še sezonsko sadje … Ko imam, rada dodam še kakšna semena (chia, mleto laneno seme ali mleto proso). Ravno pri neolouščenem prosu sem se tudi spraševala, kako ga zaužiti. Cela semena se ne obnesejo – jih je treba zmleti. Nekaj časa sem zmleta semena še namočila za par ur v vodo, sedaj sem namakanje opustila in jih samo dodam h kosmičem v jogurt.
Skratka, nazaj h kosmičem – tako ali tako odstojijo zjutraj nekaj časa (15 min) v jogurtu, preden se počasi spravim jesti.

Jaz jih zvečer namočim v zlato mleko.

Ovseni kosmiči so odlična in raznovrstna sestavina. Zmleti igrajo vlogo moke, kuhani so kot najboljši topli puding, namočeni z zlatim mlekom pa so kot najboljši hladen puding. Ovsene kosmiče v tem receptu ni treba kuhati, saj se v štirih urah ali več – idealno kar preko noči – napijejo mleka in odlično zmehčajo. Ovsene kosmiče lahko pripraviš tudi za štiri dni vnaprej, pred postrežbo jih le okrasi z medom in sadjem in voila – zajtrk, malica ali osvežujoča lahka večerja je pripravljena.

Zakaj zlato mleko, te zanima? Zaradi kurkume. Kurkuma je čudežna začimba, ki je telesu zelo koristna in uporaba je zelo priporočena. Značilna je tudi njena živo rumena barva, od tu pa tudi ime, saj mleko čudovito obarva. V mleko pa ne daj le kurkumo, ampak tudi ingver, cimet, kardamom in med.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close