NAKUP RAČUNALNIKA – POMOČ
Hmm, nisi opisala, kakšne igrice rad igra. Če gre za take, ki so primerne njegovi starosti, bo skoraj vsak računalnik dovolj zmogljiv. Za zahtevnejše 3D streljačine in druge traparije pa bo treba malce bolj odpreti mošnjiček, da bo računalnik sam dovolj zmogljiv – in da bo vanj vgrajena primerna grafična kartica, ki bo zadoščala tudi za igranje zahtevnih iger.
V vsaki računalniški trgovini imajo pestro izbiro sestavljenih računalnikov. Tisti, namenjeni (tudi) igram, imajo navadno kakšno oznako Gamer ali kaj podobnega – in so seveda tudi dražji.
Tudi na internetu lahko najdeš kar zanimive ponudbe znanih slovenskih računalniških podjetij, ki (le) tržijo računalnike, ali pa jo (tudi) sestavljajo. Priporočam nakup pri slednjih.
Menim, da je za destletnika tudi povprečen računalnik dovolj zmogljiv, sicer kaj hitro postane zasvojen z igrami in klepetom. Zanj je lahko tudi izredno koristen pripomoček pri učenju, vendar ga morajo starši pri tem nekoliko voditi, mu pomagati in ga usmerjati. Prav tako je tudi z internetom.
Poznam kar nekaj najstnikov, ki znajo zelo prefinjeno terorizirati starše, da jim vsako drugo leto kupujejo nove računalnike in razne bolj ali manj nepotrebne dodatke. Pri tem pa otrok pogosto na zna niti osnov računalništva, da bi ga lahko koristno uporabil kot dodaten pripomoček za učenje in seveda tudi za zabavo.
Prek internetnih povezav je mogoče dobiti goro različnih iger, ki imajo zraven serijsko številko ali crack, torej delujejo brez vseh omejitev. Med njimi lahko najdemo tudi ogromno takih iger, ki delujejo tudi vsakem računalniku, ki ima grafično kartico integrirano na matični plošči. Dodatne grafične kartice pa so tudi že na voljo od 85 evrov dalje.
Skratka, vse do neke mere – to velja tudi za naše otroke. Računalniki itak prehitro zastarijo, da bi bilo smiselno vlagati celo premoženje vanje. Bolje nekaj srednjega, pa morda pogosteje prodati in postopno zamenjati za zmogljivejšega – hkrati s potrebami, ki se večajo z otrokovo starostjo in ev. šolanjem ali kasneje študijem.
Torej upajva na najbolje, naučila bova najine otroke kako uporabljati računalnik. Če bomo družno skupaj še komu pomagali pa pač toliko bolje. Velikokrat je bolje, da staršem dopovemo naj gredo otroci brcat žogo na igrišče,kot terorizirat o novem računalniku. Enkrat v bližnji prihodnosti objavim moj odgovor sodelavki, ki me je vprašala kakšen računalnik potrebuje njen vsevedni sinko. Gospa še danes govori zaradi tega samo še uradno, toliko kot pač mora.
Hvala za izčrpen odgovor, sedaj vem kakšen račuanlnk rabi moj otrok.
V iformacijo imamo sedaj zelo star računalnik ( da je star vam pove dejstvo da smo ga dobili na reverz, ker je bil v službi za odpis).
Otrok nas nič ne terorizira kakšen računalnik naj mu kupilo. Lepo sem postavila vprašanjezase, ker se pač na te stvari ne spoznam, pa vidim, da bom raje šla v trgovino, kjer bom na zastavljeno vprašanje dobila odgovor ne pa kritik oziroma brezveznih polemik.
Lep dan.
Jaz pa mislim, da sva ti s Tajfunom edino korektno in po pravici povedala. Resnica boli, v tem primeru je pa lahko še zelo zelo draga, saj trgovcem se gre pa ravno za to. Prodati čim dražjo stvar, za katero že kmalu ugotovite, da je sploh, ali le zelo malo potrebujete.
piara1, težko te je razumeti: najprej se zahvališ za izčrpen odgovor in da sedaj veš, kakšen računalnik rabi tvoj sin. Takoj za tem pa odgovore in pojasnila v zvezi s tem označiš kot kritiko in brezvezne polemike.
Veliko se staršev, ki se (še) ne spoznajo na računalnike in tule zastavijo vprašanje pred nakupom.
Malo pa je takih, ki so nezadovoljni s prejetimi odgovori. No, ti si se sama uvrstila med slednje. Nič zato 🙂 Upam pa, da bodo odgovori koristili tudi drugim staršem, ki se bodo znašli pred istim vprašanjem: kaj kupiti svojemu nadebudnežu.
Lahko pa razmišljam tudi takole: KDOR MOLČI, DEVETIM ODGOVORI. Tako bom tudi storil. Ne bom se več oglašal na tem forumu z odgovori, saj je drugih strokovnjakov in ‘strokovnjakov’, ki radi odgovarjajo, več kot dovolj.
Lep dan vsem, pa dobro upravljajte svoje čarunalnike!
Tajfun
Hvala za odgovor sem mislila v negativnem smislu, kajti nekdo, ki se nič ne spozna na računalnike iz vaših odgovorov npr:
– skoraj vsak računalnik dovolj zmogljiv
– malce bolj odpreti mošnjiček, da bo računalnik sam dovolj zmogljiv
– pestro izbiro sestavljenih računalnikov
pač ne more kupiti računalika.
Naš otrok ni ne vem kako zahteven ampak že igric ki sem jih pred časom kupila v reviji Večer na starem ni mogel igrati, torej trditev da je skoraj vsak računalnik dovolj zmogljiv ne drži.
Če bi vsaj prebrala moje prašanje vsega tega pisanja sploh ne bi bilo
treba (Če bi mi lahko navedli karakteristike in kaj sploh pomenijo
Piara, nisi dobila tako slabih odgovorov kot si morda misliš, saj so ti skušali pomagati, da ne bi kupila predobrega računalnika, ki ne bi bil izkoriščen. Nekaj vmesnega bi bilo npr. http://www.jae.si/article.aspx?docid=17910
ali pa kaka konfiguracija s procesorjem AMD. Načeloma ne kupuj novih računalnikov, ki stanejo manj kot 500 evrov brez monitorja, ker je zadaj kak kompromis, saj npr. nov računalnik za dobrih 300 evrov, ne more biti ravno sodobna tehnologija. Za monitor pa en soliden 17 oz 19 palčni LCD ekran za 200 do 250 evrov. Oboje naj ima vsaj 2 letno garancijo.
p.s.
Pa manj vroče krvi, ker res nismo bavbavi.
Bom še jaz malce napisaril, da zaključimo tole temo, čeprav so bili
odgovori več ali manj pozitivni, samo ker si napisala, da nisi
rač . pismena, so ti najbrž delali odogovori kolegov, ki imajo
izkušnje – tudi psihološke – malce “trapasti”, čeprav tem ni tako:
– torej konfiguracija za igrice:
– osnovna plošča Abit AB9-pro
– integrirana zvočna kartica, mrežna kartica, cel kup USB vmesnikoov,
firewire vmesnik, itd…
– procesor Intel Core2Duo E6420 (4MB Cache)
– trdi disk 320 GB – sata
– dvd/rw 18 x sata
– čitalec kartic
– grafična radeon X1950pro – 256 MB ram
– 1 GB ram spomina
– ohišje atx midi – 400 W napajalnik
cena cca. 970 EUR
bo v redu ??
mega ne, saj se ne žrem, čeprav je morda tako zvenelo. Forumi do neke mere zasvajajo uporabnike – podobno kot internetne storitve nasploh. To nas morda še bolj odtujuje med seboj, škoda. Pogostje bi morali potegniti štrike ven in se kje dobiti, na kakšnem pikniku ali forum žuru :)))
V prihodnje se bom raje usmeril na ciljano podporo uporabnikom računalniške opreme, saj razmišljam tudi o e-reviji s tovrstno vsebino. Nekaj časa bo free, kasneje morda plačljiva. Pustimo se presenetiti!
Dotlej pa tule dajem prednost mlajšim, ki prav tako radi pomagate, odgovarjate in svetujete. Jaz pa bom Big Brother in le še spremljal, kaj je zanimivega na sceni – zlasti pa KlemnaXX, brez katerega tudi jaz ne morem.
Verjemem, da s tem ne bo nobene velike škode 🙂
lp Tajfun
Forum je zaprt za komentiranje.