Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine nakup preko agencije

nakup preko agencije

Ali ima kdo izkušnje koliko se da znižati prodajno ceno oz. ceno, ki jo ima agencija objavljeno? Je to kaj odvisno tudi od tvojih pogajvskih sposobnosti?

Po mojih izkušnjah je odvisno od stanovanja samega. Če je stanovanje OK in je cena kolikor toliko realna, prodajalcu pa se ne mudi, bo težko znižat ceno. Če nekaj na silo nižaš, se lahko celo noče več pogovarjat.

Če pa je stanovanje slabše… pa se da. O samih cifrah popusta pa je težko reč. Kake 2%.

http://med.over.net/forum5/read.php?182,4074459,4080653#msg-4080653

Povezava do ene od tem na to temo…. Poišči z iskalnikom, če je še kaj uporabnega.
Drugače se pa da zdaj na internetu dobit podatke o vsotah v sklenjenih pogodbah, torej to so realizirane in ne oglaševane cene nepremičnin. Link na te strani je prav tako v eni od starejših tem, če se ti da malo pobrskat. Da dobiš občutek, kakšna je razlika (seveda če iščeš v kraju, kjer je sklenjenih veliko takšnih poslov).

metulka-hvala za link, to sem že prebrala.
Bolj me zanima za te cene iz sklenjenih pogodb-kje se dobijo. Naj pobrskam na DURSU , geodetski…kje? Imaš morda kakšno povezavo? BIla bi ti zelo hvaležna!

Ni treba, sem našla:)

Jaz pa bi rabila ta link….

Izvoli:) Za ceno pa moraš blok čisto približati, drugače ti je ne pokaže-
http://prostor.gov.si/jv_etn/index.jsp

zakaj je rdeč krogec…cene pa ne prikaže 🙁

Kupci si zmotno predstavljate, da agencije krojijo cene nepremičnin. Ceno določi prodajalec. Agencije jih večinoma prepričujejo, naj postavijo realno (nižjo) ceno, ker jim je v interesu, da se nepremičnina čim hitreje proda. Prodajalci se imajo praviloma za bolj pametne in najprej nastavijo nerealno visoko ceno, pa jo nato skozi čas (več mesecev) počasi znižujejo.

Končna cena je seveda odvisna od vaših pogajalskih sposobnosti, od tega koliko časa se nepremičnina že prodaja in tega, kako hitro prodajalec rabi denar in kakšna so pričakovanja na trgu (rast vs. padec). Gre za zelo različne številke znižanja, od simboličnega procenta ali dveh pa do 10 ali več %. Ker z vašega vprašanja sklepam, da ste neizkušena na tem področju svetujem, da se ne prenaglite.

Zelo velika verjetnost je, da je pri nas nepremičninski balon (kot je bil na Irskem, ZDA, Španiji, Litva, Latvija, Poljska…), kjer povsod cene padajo. Zelo zmotno je tudi mišljenje, da cene napremičnin le rastejo. Schillerjev graf skozi dve stoletji (če se ne motim) z izničeno inflacijo je kazal na velik balon v ZDA, ki je tudi počil. Tudi zadnja analiza Deutsche Bank napoveduje padec cen v Evropi, kjer trg z zamikom sledi ZDA.

Pri nas torej s cenami ni dosti drugače kot drugod (nad dolgoročnim ravnovesjem). Po mejem mnenju gre le za vprašanje časa kdaj bodo padle. Poglejte na internetni Slonep portal in spremljajte trg vsaj nekaj mesecev. Po nihovih zadnjih ugotovitvah cene starih stanovanj že padajo na Primorskem in tudi v Ljubljani…

LP

Majhen popravek; Shillerjev graf.

Zanimiv link na to temo spodaj:

http://bigpicture.typepad.com/comments/2008/07/housing-still-w.html

LP

Klikneš na rdeč krogec, tam ti potem pokaže vse cene…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close