nakup parcele – na kaj je treba biti pozoren
Predvidevam, da za zidavo.
Torej te zanima:
– da je brez bremen (plomb itd)
– kje so priključki in kaj manjka, se da napeljat brez problema (voda
elektrika, plin, kabel, komunala, itd)
– na kaj mejite (so mejne parcele zazidljive, urbanistični načrt)
– kakšen je dovoz (asfalt, naklon, udobnost dovoza)
– ali ima kdo od sosedov čez parcelo prehod ali dovoz (pravico do tega)
– je parcela sončna, severna, južna…(pozimi izjemno važno)
– kje so vodni tokovi (nadzemni, podzemni, plazovitost itd.)
– so tla skalnata ali ne (ker je potem potrebno miniraje pri izkopu)
toliko se spomnim zdajle…
Popravte me, če se motim.
Služnost ima lahko tudi:
plinovod (gre plin po tej parceli)
elektrika
kakšna druga napeljava in to pomeni, da če se sprdnejo kopat in popravljat ali bilokaj delat, bojo to lahko delali, pa če se ti na glavo postaviš.
Pa še to:
pazi, da nima tvoja parcela SAMO služnostne poti.Recimo, da ti drug mejaš dovoli dostop do tvoje parcele, ampak samo dovoli, ni TVOJ dostop. In če je zajebanc (res se opravičujem, ampak glede na gnečo na sodiščih je polno takih) pa se kaj skrega ali hoče nagajat, ti bo en kup peska nasul na pot, pa se ti prikoplji do doma če se lahko.
To je sicer po domače napisano. Tudi mi smo kupovali hišo na parceli, pa je bil tak primer. seveda jo nismo kupili.
Najemi posrednika, ki mu lahko zaupaš. On je tisti, ki nosi odgovornost, če bi šlo pri poslu slučajno kaj narobe. Če boš pobirala nasvete po forumih in sama prevzela odgovornost, lahko zaradi nepoznavanja zakonov in predpisov zaideš v kakšno nevšečnost.
Posrednik je usposobljen za to, da pozna odgovore na vsa vprašanja, ki te mučijo in je za to tudi poklicno odgovoren.
Posrednik z licenco mora imeti zavarovano poklicno odgovornost v znesku najmanj 167.000 evrov za posamezen primer. Če bo naredil stvarno ali pravno napako pri nepremičnini, se škoda krije iz zavarovalnine, njega pa potem preganja zavarovalnica dalje. Verjetno bo zato zelo pazil, da bo naredil vse prav.
Očitno imaš opravka s “posredniki”, ki še niso slišali za licenco. Agencija, ki na teren pošilja “pomočnike” je v hudem prekršku in uporabniki storitev ste tisti, ki morate na to opozarjati.
Ah posrednica. Agenti preverjeno ne preverjajo, preveri banka, ki odobri hipotekarni kredit. Na njihovo srečo. Po mojem si večina agentov z licenco sploh ne upa prodati nepremičnine na keš, ker ni nikogar, ki bi kril hrbet njihovemu neznanju/zanikrnosti.
S kolegico sva bili malček zlobni in sva klicali za določeno nepremičnino, za katero veva, da ni urejena služnost za dostop. Nepremičnino oglašujejo štiri agencije. V dveh so za prmej zatrdili, da je urejena, v dveh so nekaj motovilili, da je menda urejena, samo da jim zgleda prodajalec ni dal kopije pogodbe. Hi hi. Vem tudi za hišo, ki jo je neka agencija nehala prodajati zaradi neurejenih papirjev, jo imajo pa veselo še naprej v ponudbi drugi. Zgodbo mi je razložil resen kupec. Posel je propadel ravno zato, ker niso bili vsi papirji, kot bi morali biti, čez pol leta spet vidi oglas (pri drugi agenciji) in je poklical, ker je bil prepričan, da je zdaj vse čisto kot solza. Tam so mu seveda rekli, da je. Pa je poklical še agencijo, ki je hišo prodajala prvotno in so mu povedali, da je glede papirologije vse tako, kot je bilo. Torej, da ni v redu.
Zavarovanje odgovornosti se sliši lepo, ampak kupcu koristi bolj teoretično. Ostane recimo brez denarja in brez nepremičnine ter z obetom desetletne tožbe, v tem času pa… pod most?
Sicer leto in pol potem, pa se pridružujem Borg-u in Metulki. Agencije pa odgovornost..ja seveda. Jaz sem imel pred 8 leti svojega agenta, prodajalec svojega, pa sem ostal brez denarja in parcele. In tako je še vedno po 8-ih letih. Nič od nič. In tako, kot sta zgoraj napisala; odvetnika ali notaja, da ti sestavi pogodbo.
To ni hec!
Naselje 18 novih hiš. Treba je bilo zgraditi celotno infrastrukturo po novih standardih. Kanalizacije,cesta s pločnikom,razsvetjava, ….trafo postaja…
To je potem prišlo 27.000 eur (+/- 3000eur) na posamezno parcelo.(to je bil komunalni prispevek občina ni dala nič zraven je samo vse skupaj izvedla)
Parcelo smo pa kupili po 60eur/m. Na koncu je bila cena komunalno opremljene parcele 100eur/m2.
Forum je zaprt za komentiranje.