Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nakup nepremicnine – neveljavna pogodba

Nakup nepremicnine – neveljavna pogodba

Pozdravljeni,

Zanimam se za nakup polovice hise od sorodstveno povezane osebe (teta-necak). Glede na dejstvo, da je hisa v prvotnem stanju in bi teta lahko brezplacno v njej zivela dokler bi v njej zivel moj oce, ali je primerno znizanje kupnine za 40% glede na ocenjeno vrednost po Gursu (ne trzno ceno)? Vem, da lahko Furs odmeri davek po trzni/Gurs ceni ampak ali lahko to vpliva na samo veljavnost pogodbe? Ce je kupnina za 40% nizja od Gursa ali to ze pomeni oderusko pogodbo? Do koliko % odstopanja lahko pogodba se vzdrzi, da je tezko izpodbojna kot prikrita darilna/oderuska?

V tem primeru gre za nakup nepremičnine z doživljenjsko služnostno pravico, kar je treba navesti v pogodbi.

Ne, vrednost po GURSu nima nobene veze, važna je primerjava s tržno ceno. Če je cena znižana (tudi) zato, ker bo nekdanja lastnica v njej ohranila služnost stanovanja, potem po moji oceni to upraviči tolikšno znižanje cene in pogodba ne bi mogla biti izpodbojna kot oderuška.

Sam procent je pa vedno odvisen od dejanskih okoliščin posameznega primera. Oderuško znižanje je lahko že 5%, če se izkaže, da je nekdo res izkoristil slabo stanje neke osebe.

Pa še to: nakup polovice hiše ni možen, razen če je etažirana. Kupi se vedno celo parcelo in vse, kar je na njej.

Za par evrov se ne splača goljufati, gotovo vas bo kasneje udarilo.

Odgovor na objavo uporabnika
oderuh smrduh, 27.08.2021 ob 14:36

Ne, vrednost po GURSu nima nobene veze, važna je primerjava s tržno ceno. Če je cena znižana (tudi) zato, ker bo nekdanja lastnica v njej ohranila služnost stanovanja, potem po moji oceni to upraviči tolikšno znižanje cene in pogodba ne bi mogla biti izpodbojna kot oderuška.

Sam procent je pa vedno odvisen od dejanskih okoliščin posameznega primera. Oderuško znižanje je lahko že 5%, če se izkaže, da je nekdo res izkoristil slabo stanje neke osebe.

Hvala vsem za odgovore. Sluznost ne bi bila izgovorjena s pogodbo, saj bivanje ne bi bilo vezano na prodajalca ampak na osebo s katero sobiva. V pogodbi bi bil zgolj obligacijski dogovor, da je teti omogoceno brezplacno bivanje dokler v hisi zivi tudi moj oce. Ko ta umre/gre v dom za starejse obcane, teta nima vec pravice bivanja tam.

Lastnika hise sta trenutno 50% oce in 50% teta. Odkupoval bi se preostali 50% delez.

Vvv, 27.08.2021 ob 15:34

Hvala vsem za odgovore. Sluznost ne bi bila izgovorjena s pogodbo, saj bivanje ne bi bilo vezano na prodajalca ampak na osebo s katero sobiva. V pogodbi bi bil zgolj obligacijski dogovor, da je teti omogoceno brezplacno bivanje dokler v hisi zivi tudi moj oce. Ko ta umre/gre v dom za starejse obcane, teta nima vec pravice bivanja tam.

Lastnika hise sta trenutno 50% oce in 50% teta. Odkupoval bi se preostali 50% delez.

Ko tvoj oce umre, bos ostarelo teto fliknil ven iz hise, v kateri je zivela 80 let?!

Resno?!

Jaz na njenem mestu take pogodbe ne bi podpisala in upam, da tudi ona ne bo.

Bodi clovek, 27.08.2021 ob 16:43

Ko tvoj oce umre, bos ostarelo teto fliknil ven iz hise, v kateri je zivela 80 let?!

Resno?!

Jaz na njenem mestu take pogodbe ne bi podpisala in upam, da tudi ona ne bo.

Ostane ji pa celotna kupnina s katero si lahko doplacuje dom s primerno oskrbo, ki si ga sicer s slabo pokojnino ne bi mogla. Dajmo ne obsojat kar tako vsepovprek..

Vvv, 27.08.2021 ob 20:21

Ostane ji pa celotna kupnina s katero si lahko doplacuje dom s primerno oskrbo, ki si ga sicer s slabo pokojnino ne bi mogla. Dajmo ne obsojat kar tako vsepovprek..

Mogoče grejo pa cene gor in proda raje svoj del po tržni ceni ko/če bo šla v dom.

Jaojok, 27.08.2021 ob 20:28

Mogoče grejo pa cene gor in proda raje svoj del po tržni ceni ko/če bo šla v dom.

Kdo bo pa kupil samo polovico hise po trzni ceni, ce drug prodajalec ne zeli prodati?

Oprosti ne razumem. Ti bi kupil 50% hiše – kar je v lasti tete po 40% ali po 20% vrednosti celotne hiše po GURSu?

Ključno vprašanje pa je ali ima teta kaj otrok ali vnukov.

Drugače pa če teti zmanjka za dom – lahko svoj del brez problema odda.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close