nakup gozda
Zdravo,
sem lastnik gozda, ki si ga delim še s tremi solastniki (vsak lastnik 1/4) – gozdna parcela NI zazidljiva. Z lastniki sem se zmenil za odkup gozda, sedaj pa me zanimajo postopki, kako to izpeljati.
Ali za odkup 3/4 deleža potrebujem od občine potrdilo o namenski rabi zemljišča?
Potem sam sestavim pogodbo, ki jo vsi podpišemo. V pogodbi mora biti tudi zemljiškoknjižno dovolilo.
S to pogodbo se gre potem na DURS, kjer odmerijo davek na promet z nepremičninami – 2%, (vsi lastniki imajo parcelo v lasti že 35 let).
Ko DURS odmeri davek gremo k notarju, kjer overimo pogodbo.
Po overjeni pogodbi grem na zemljiško knjigo, kjer dam predlog za spremembo lastništva gozda.
So to vsi postopki, ki jih moram opraviti, ali sem mogoče kaj izpustil?
Hvala za odgovore.
janez – klemen pozdravljeni,
okvirno ste vse navedli pravilno le, da v primeru, da boste naredili prodajno pogodbo mora ponudba za prodajo viseti 30 dni na upravni enoti na katero se morate javiti kot kupec. Ker ste solastnik ne boste imeli težave v primeru, da se na ponudbo javi še kdo drug, saj imate kot solastnik predkupno pravico po zakonu pred vsemi ostalimi predkupnimi upravičenci.
Ko boste ponudbo sprejeli in bo upravna enota izdala obvestilo, kdo se je javil na ponudbo. Pomembno je, da se javite, da ne boste pozabili. Nato naredite prodajno pogodbo in jo date pri upravni enoti v odobritev. Nato greste še na davčno, da se odmeri davek in k notarju, da se overi pogodba, nato pa vložite vse skupaj v zemljiško knjigo.
V kolikor imate dodatna vprašanja sem vam prijazno na voljo.
Lp
dolgotrjani postopek za nakup gozda
Forum je zaprt za komentiranje.