Nakup fotoaparata v Nemčiji
Januarja se odpravljam v Bangkok preko Munchena. Ker nimam digitalnega fotoaparata, sem si ga mislil nabaviti v Munchenu.
Zanima me ali se splača, cenovno in kako je z vračilom davka. Kdo, kje in kako ti vrne DDV, če sploh kdo!?
Ali je kje v bližini železniške v Munchenu kakšna prodajalna, kjer bi se splačalo pogledati za fotoaparat ali pa naj ga kupim na letališču?
Hvala za informacije.
Konec je z vračilom Mwst, odkar smo v EU.
Bolj kot v nemških trgovinah, se ti splača kupiti foto pri nas preko interneta – imaš še dovolj časa, da raziščeš tržišče, pa še nobenih problemov ne bo z garancijo, popravilom, vračilom, …
Nakup na letališču vsekakor odsvetujem, prav tako tudi nakup v zadnjem hipu.
Kot rečeno, imaš še dovolj časa, da kupiš v miru in da pred potjo spoznaš funkcije in delovanje fotkiča.
Poglej:
http://www.foto-friends.org
http://www.e-fotografija.com
nabavi ga v Bkk!
dobil ga boš cca tretjino ceneje kot pri nas, pa še večjo izbiro boš imel.
seveda se prej pozanimaj kaj bi rad imel in si zapiši cene pri nas, tako da dol ne boš izgubljal časa.
Dva placa kjer je to najboljš kupovat:
MBK shopping centre
Phantip Plaza
oba sta v biznis četrti in se ju splača pogledat.
LP L
Aha, hvala za odgovore.
A mi lahko poveste še kako je s prenosniki na letalu, ali je zdaj povsod prepovedano nositi prenosni računalnik v potniško kabino, tudi na poletih iz Evrope v Azijo? Če je to odvisno od letalske družbe me konkretno zanima za družbo LTU.
Če je prepovedano na vseh poletih, kako poskrbeti da računalnik na koncu poleta dobiš nazaj nepoškodovan in predvsem kako poskrbeti, da ne shodi ( izgine) ?
lp,
Iztok
Če ti ga ne dovolijo vzeti v kabino ga raje ne jemlji sabo, dvomim, da ga boš še videl v enem kosu (ali pa sploh). Preveri vnaprej. Meni so ga vedno pustili nest na letalo, samo sem ga morala celega odpakirat in ga posebej poslat skoz rentgen (nazadnje je bilo pred sranjem v Londonu, tako, da ne vem kako je zdaj).
Lp, mm
glede prenosnika naj ti preverijo v agenciji kjer si kupil let. karte, lahko pogledaš na spletne strani let. družbe, in vseh letališč skozi katere letiš. Po teh londonskih aretacijah letos poleti sem letel z BKK preko Istanbula v Lj in imam precej fotografske opreme (dslr, tri objektive, fleš, konverter, filtre, image tank…) pa ni bilo nobenih strožjih postopkov kot sicer.
LP L
Za par $ razlike v ceni bi šli po opremo tudi na Kiribate – halooooo.
In če bo kaj narobe z opremo? Bangkoško garancijo si lahko nekam zatakneš! Pri nas pa na servisu že samo za pogled zaračunajo vso razliko v ceni.
Moje opreme je za kar nekaj tisoč EUR, pa sem jo vso nabavil v EU, z mednarodno garancijo.
Kar nekaj spremljam dogajanje na foto trgu in bi lahko z gotovostjo trdil, da se izven EU splača kupovati le še v ZDA, HKG in Singapurju. Pa vsekakor je treba prej cene preveriti na netu.
Odloča se pa vsak sam
[http://www.fotofile.net/main.html] – tu si lahko pogledaš nekaj cen, tudi nikon.
Sam sem sicer gledal nekaj nikon opreme (predvsem me je mikal D200), in če bi imel kaj denarja viška, bi sigurno nabavil. Se dobi tudi second hand z nizkimi cenami, sam nisem dobil kar sem iskal…
se je pa treba zavedat, da je opremo potem treba prenesti čez mejo:)
LP L
Forum je zaprt za komentiranje.