Nakup avta v s.p.in prenos v gospodinsjtvo
Pozdravljeni.
Zanima me naslednje:
kupili bomo avto na s.p. in ga knjižili med OS. DDV se ne odbija. Čez dva meseca, ga bomo prenesli v gospodinjstvo. Na kakšen način: sklep, račun,…? DDV se ne zaračuna, če se avto proda za isto ceno tj. recimo 25.000 z DDV? To je tudi nabavna cena z DDV.
Zanima me tudi kako je z registracijo, zavarovanjem? Logično je,da se avto na začetku zavaruje na s.p., prometna, polica vse je na s.p., kakšen je potem postopek,da se nadalje papirji glasijo samo na FO in ne več na s.p.?
Ali lahko ta dva meseca avto imamo v OS zanj pa si ne priznamo nobenih stroškov niti delno (bencin, registracija, zavarovanje, AM,..)?
Kako je z davčnega vidika ta prenos iz s.p. v gospodinjstvo?
Prosim za malo pomoči. Hvala in lp
OS se izloči iz knjig s prodajo- računom- se pravi s prihodkom. Tudi če ga prenesete v gospodinjstvo je spet prihodek. Zato je moje mnenje, da vam nič ne spremeni, le en kup dela imate s papirji in zavarovanjem. Službeni avto ima tudi nekaj dražje zavarovanje, bonus se je včasih lahko prenesel na sp- ven se ga pa ni dalo dobiti. Ne vem kako je sedaj. Samo če nimate bonusa vas po vsej verjetnosti še zavarovanje pride veliko več (predvidevam):
Zdaj je kar je, to smo kupili. Mogoče napaka, ne vem.
Imamo enostavno knjgovodstvo, torej stroška ne more biti, če gre za OS. Če izdam račun gre sicer za oproščen promet, ker prodamo nekaj od česar nismo odbijali DDV.
Vendar je sedaj to samo plus prihodkov, ni pa kontra odhodka.
Ker pa s.p. prosto razpolaga z denarjem, je možno tole: da plačilo enostavno pač knjižim kot pretok v gosp.. Samo kako potem narediti papirje, da s ebo vse skupaj galsilo na fiz.in ne na s.p.
Nimam nobenih idej 🙁
a.) ali lahko s.p. sploh knjiži osebno vozilo med osnovna sredstva?!? Ali ni tako, da lahko zgolj in samo “specialna vozila”, al’ kako bi se izrazil?
b.) odprodaja osnovnega sredstva ni enaka trgovini… vraga, če jaz kupim neustrezen računalnik, ali pa ga kupim za nek projekt, kjer zaposlim sodelavca za 6 mesecev, ga menda lahko tudi po potrebi odprodam…
če ste obrtnik in plačujete članarino OZS imajo tam pravnike ki so usposobljeni za to da vam pomagajo nesite dokumentacijo v ozs da jo pregleda pravnik…
….
je pa totalno nesmiselno kupovati osebni avto v sp… ker so samo težave na vseh področjih (prenos v gospodinjstvo, potne naloge itd itd…) za tisto malo kar se ti zdi da profitiraš…
profit imajo le prodajalci avtomobilov ki na vse možne načine želijo in morajo prodati avtomobile…
zatorej prazljivo
Forum je zaprt za komentiranje.