Najstniki in varstvo drugih otrok
Gresta 2 družini (ali več) skupaj na morje. Otroci so različnih starosti, od najmlajših do najstnikov.
Kako vi gledate oz. kakšna so vaša pričakovanja:
1. Vaš otrok je najstnik (zadnja triada OŠ): prijateljem se zdi stvar čisto jasna – najstniki bodo pazili mlajše otroke in odrasli bodo prosti.
2. Vaš otrok je še majhen in potrebuje varstvo: itak, da ga bodo pazili starejši otroci, drugače je ta skupen dopust brez veze. Če bodo vseeno preglasni, jih pošljem na sprehod (sladoled).
3. Si najstnik – varstvo otrok veselje in samo po sebi umevno ali odpor, ker bi radi šli po svoje?
Bom objasnil kar z vseh treh zornih kotov.
1. in 2.
Mokre sanje staršev… gre toliko časa dokler majstnik ne reče stop igra in vse skupaj nekam pošlje. Nihče ni dolžan na tak način skrbeti za tuje froce, ena večjih svinjarij pa je tisti stavek: “Bo že poskrbel za njih, če pa slučajno… ne bo hotel, bodo sankcije…!”
3.
Je ni boljše kontracepcije, kot biti v kratkotrajni družbi malih cmer… ne resno mislim, takrat dejansko ugotoviš, da otrok NOČEŠ.
Povsem logočno, da najstnikom ni do čuvanja malih hiperaktivcev. Mislim kaj vam pa je… Saj večini ni problem popaziti na koga mlajšega za nekaj časa ampak, da je pa tako celotno obdobje, ki naj bi se mu reklo dopust, to pa kakorkoli obračaš ne gre. Lahko je dopust zate, pa bo tudi za najstnika? Pojavil se bo odpor in zgodi se povsem mogoča situacija, da zaradi tega ne bo želel več z vami na skupen dopust.
Sam sem mnenja, da se vse da, le skupne rešitve je treba poiskati, ki bodo ustrezale vsem vpletenim, ne la staršem, ki bodo lahko tisti čas kartali ob pivu, mladina pa naj se znajde, po možnosti, še brez mobilnih naprav.
Ne, ne, ne, ne – če bi ta najstnik bil 16-18 in si z varstvom “služil” za vozniški ali morje s prijatelji, pol ja. Zadnja triada OŠ nikakor ne. 11letnik je samo na papirju najstnik, in gnil folk, ki smatra, da bo 12-14 letni otrok lahko animiral enega 5letnika ali bil odgovoren – takšni ljudje ne bi smeli imeti otrok.
Pa pustimo kako grdo je do otroka, kako prevelika odgovornost je za otroka – pomislimo kakšno ogrožanje mlajšega je na morju, kjer je možnost utopitve.
Stran od takšnih.
Otroci se skupaj igrajo tam do 3leta razlike v skupini, za varstvo pa mora biti psihično in fizično zmožen npr. 10 in 15, 5 in 20. Že ena 20letnica ni nujno zmožna (zaradi pomanjkanja izkušenj) npr. Potolažiti enega histeričnega 3letnega otroka, ki mu je sladoled padel na tla, ali biti picajzlast, da se zaradi os vedno pije iz prozornega kozarca ali ovrednotiti koliko sme otroček sam laufat naokoli.
Da tolikšno odgovornost vržeš na 12-14 letnico in se režiš najstnik je SPREVRŽENO. Kot, da ni dovolj biti v izolaciji na morju (kot da imaš kazen, medtem ko stari popivajo), moraš še garati deklo.
Absolutno NE. Sram naj bo takih “staršev”, ki smatrajo, da je starševstvo seks brez kondoma potem pa otrok tebi dolžen, ker je šel iz tvojih ?, preden si ga ven potegnil.
Pa kaj je dandanes narobe z ljudmi, da so tako pokvarjeni.
Odgovorna pač, 14.08.2021 ob 12:08
Gresta 2 družini (ali več) skupaj na morje. Otroci so različnih starosti, od najmlajših do najstnikov.
Kako vi gledate oz. kakšna so vaša pričakovanja:
1. Vaš otrok je najstnik (zadnja triada OŠ): prijateljem se zdi stvar čisto jasna – najstniki bodo pazili mlajše otroke in odrasli bodo prosti.
2. Vaš otrok je še majhen in potrebuje varstvo: itak, da ga bodo pazili starejši otroci, drugače je ta skupen dopust brez veze. Če bodo vseeno preglasni, jih pošljem na sprehod (sladoled).
3. Si najstnik – varstvo otrok veselje in samo po sebi umevno ali odpor, ker bi radi šli po svoje?
Vsak naj poskrbi za svoje otroke.
Starši.Ne pa najstniki.
OK, potem pa nisem tako čudna (za tako me je označila kolegica).
Moja otroka sta stara 12 in 14 let, njena pa 4 in 5 let. Oni so pričakovali, da bomo vsi 4 odrasli skrbeli za vse 4 otroke oz. bolj natančno: 4 odrasli + 2 najstnika za 2 mlajša otroka. Sem že v štartu rekla, da ne, da bo vsak poskrbel za svojo družino oz. svoje otroke.
Ni problem, če se otroci zaigrajo skupaj in se imajo vsi fajn. Problem je nastal, ko sta naša dva delala nekaj svojim letom primernega (plavanje dlje od obale, pa pod vodo, pa skakanje v vodo, pohajkovanje ob obali, pa zahtevnejše družabne igre …). Takrat je kolegica rekla, da naj rečem svojima otrokoma, da naj se igrata z njenima, da jim da denar, da bi šli na drug konec mesta na sladoled ipd. Takrat sem v smehu lepo rekla, da sta starejša in da lahko na počitnicah delata kar želita, da se bosta imela lepo.
Zvečer je npr. rekla, da je pričakovala, da bosta naša otroka pazila na njuna otroka, da bi šli odrasli skupaj ven na večerjo. Bila je užaljena, ko sem ji povedala, da mi smo itak nameravali skupaj ven na večerjo, potem pa gresta otroka z mladino skupaj ven (so se spoznali na morju).
V glavnem slaba volja čist po nepotrebnem. Pa ne pri meni. Jaz sem imela sama pri sebi te stvari razčiščene.
Ja, kot osnovnošolka (11 let) sem šla s teto na morje. Seveda so me vzeli s seboj zato, da sem pazila na bratrance. Vem, da mi je bilo hudo, ko se nisem smela igrati s prijatelji, ki sem jih tam spoznala. Že takrat sem vedela, da “jaz pa ne bom taka”… :-p
A ja, seveda plačilo ni bilo nikjer omenjeno. Pa to tu sploh ne igra vloge.
Ne razumem tega rinjenja skupaj na dopust. Kaj se kot družina ne prenašate, se dolgočasite, ste si drug drugemu tako odveč, da rabite imeti zraven še druge, živeti v tropu, da zdržite tistih par dni, ko bi bili kot družina lahko skupaj? Se nimate kaj pogovarjati, kaj početi skupaj kot družina, nobenih skupnih interesov, ki bi ustvarjali vezi in spomine tudi za kasneje? Večina ljudi pravi, da ima premalo časa, a še tisti prosti čas raje porabi za tuje ljudi, ne pa za družino ali celo zase. Res rabite stalno neko prilagajanje, šunder okoli sebe, animacijo s strani tretjih oseb? Velikokrat je to beg pred pred praznimi odnosi in praznino v sebi. Razmisli.
Če nočeš svojim otrokom pokvariti počitnic, jim ne obesi varovanja tujih otrok.
Odgovorna pač, 14.08.2021 ob 14:02
OK, potem pa nisem tako čudna (za tako me je označila kolegica).
Moja otroka sta stara 12 in 14 let, njena pa 4 in 5 let. Oni so pričakovali, da bomo vsi 4 odrasli skrbeli za vse 4 otroke oz. bolj natančno: 4 odrasli + 2 najstnika za 2 mlajša otroka. Sem že v štartu rekla, da ne, da bo vsak poskrbel za svojo družino oz. svoje otroke.
Ni problem, če se otroci zaigrajo skupaj in se imajo vsi fajn. Problem je nastal, ko sta naša dva delala nekaj svojim letom primernega (plavanje dlje od obale, pa pod vodo, pa skakanje v vodo, pohajkovanje ob obali, pa zahtevnejše družabne igre …). Takrat je kolegica rekla, da naj rečem svojima otrokoma, da naj se igrata z njenima, da jim da denar, da bi šli na drug konec mesta na sladoled ipd. Takrat sem v smehu lepo rekla, da sta starejša in da lahko na počitnicah delata kar želita, da se bosta imela lepo.
Zvečer je npr. rekla, da je pričakovala, da bosta naša otroka pazila na njuna otroka, da bi šli odrasli skupaj ven na večerjo. Bila je užaljena, ko sem ji povedala, da mi smo itak nameravali skupaj ven na večerjo, potem pa gresta otroka z mladino skupaj ven (so se spoznali na morju).
V glavnem slaba volja čist po nepotrebnem. Pa ne pri meni. Jaz sem imela sama pri sebi te stvari razčiščene.
Ja, kot osnovnošolka (11 let) sem šla s teto na morje. Seveda so me vzeli s seboj zato, da sem pazila na bratrance. Vem, da mi je bilo hudo, ko se nisem smela igrati s prijatelji, ki sem jih tam spoznala. Že takrat sem vedela, da “jaz pa ne bom taka”… :-p
A ja, seveda plačilo ni bilo nikjer omenjeno. Pa to tu sploh ne igra vloge.
Tako bi ravnala tudi jaz. Imam toliko stara otroka in niti slučajno jima ne bi podtaknila varstva drugih otrok.
Poleg tega se jaz zavedam da moja dva nista še toliko zrela, da bi jima lahko zaupala varstva. Bog ne daj če se komu kaj zgodi.
Zato mi tako v kompaniji ne hodimo na dopust. Se pa z veseljem dobimo s prijatelji na kakšni pijači ali večerji brez otrok. Pač si vsak sam organizira varstvo.
Ne in še enkrat ne! 14-letniku ne bi obesila niti varstva lastnega brata, kaj šele tujega otroka. Niti ni pošteno do njega (za kaj hudiča bi pa on zastonj opravljal od nekoga drugega delo??) niti se mu ne sme naprtiti take odgovornosti. Tale tvoja kolegica je navadna lena pijavka, pa še škrtuh povrhu. Poznam kup takih, otroci sploh in oh in mi bomo imeli veliko otrok, v bistvu jih pa najraje obesijo drugim.
V normalnih familijah se vse lepo zmenimo.
Smo delali na vikendu, vec druzin nas je bilo, vec vikendic, a smo vsi skupaj kaj delali, ja, so starejsi otroci pogledali mlajse. Ne, niso jih cuvali, so jih le toliko pogledali, da so bili mlajsi varni. Ja, smo tudi me mame imele vedno eno oko na otrocih, vsaka na svojem in s ena vseh ostalih.
Na dopustu pa tudi, jasno, da so starejsi bili skupaj, mlajsi skupaj, vsak je pazi na svoje otroke, a tudi vsi na vse, madona, pa saj smo ja prisli skupaj na morje in se poznamo ze desetletja, ti otroci so vsi ‘nasi’, jasno da jih pogledas in popazis.
Pod obveznost nismo imeli nikoli, pod vzgojo in odgovornost pa vedno.
Ta vaša kolegica, je milo rečeno, totalno neodgovorna ženska, da ne rečem še kaj hujšega.
Vaši otroci niso polnoletni, poleg tega so na dopustu.
Drugič naj otroke pusti doma ali najame zato plačano varuško!
Otroci niso papir ali stvar, ki ga položiš na mizo ali odrineš takrat, ko bi rad imel svoj mir.
Jaz tega absolutno ne bi dovolila, pa če me ženska še kdaj v življenju pogleda ali ne.
Naj se kaj zgodi (kar se zelo rado ), kdo bo potem odgovarjal?
Če je kolegica že zdaj polna norih idej, vam zagotavljam, da bo znala s prstom kazati na vaše nič krive otroke še dolga leta!
Je ravno prav – da ne rečem pametno butasta!
Poleg tega – tudi vaši otroci si zaslužijo dopust in odklop, ne pa zastonj varstvo nekih tujih otrok.
Ja, ženska jih ima za ušesi!
Forum je zaprt za komentiranje.