Najemniki – kaj pa starost?
najemnicaa, 22.12.2021 ob 14:47
Bebavnost monovcev nima meja.
Sprašuješ najemnike, pridejo se ti hvalit koliko nepremičnin imam.
Bolj pametnega odgovora kot selitev v Afriko, kupiti podrtijo brez WCja bogu za hrbtom ali pa živeti na socialki pa ne zmorejo.
Pričakovala sem odgovore najemnikov v stilu, da varčujejo v kakih skladih, delanicah, zlatu, kaj vem čem, da mogoče nameravajo kupit stanovanje in ga oddajat… dobila pa kup bebavih odgovorov.
Ampak itak, kaj bi pametni ljudje počeli na monu?
Povprečen Janez v najemu je tam zato, ker nima za burek in ne za kredit in komaj štuka konec s koncev.
In ti pričakuješ, da bo varčeval v skladih/zlatu/kriptu/imel 6 stanovanj za oddajo?
Janez, daj si malce razširi obzorja.
Recimo imaš službo v Mb pa ti ni všeč. Iščeš naprej. Če si v najemu, najdeš službo v Grazu in se komot seliš v Graz. ALi pa v Trst ali pa na Jesenice ali pa v Piran. Kaj pa, če si kupil stanovanje? Hja, potem pa je bolj zapleteno.
Pa tista nova služba je recimo samo nadomeščanje porodniške, torej se po enem letu spet seliš za drugo službo in tako naprej.
Ti je že kaj bolj jasno? Verjetno še ne.
Aja, tebi je bolj domač način: kredit za 30 let. Če delodajelec po tebi hodi, ne upaš dati odpovedi, ker zaradi kredita ne moreš tvegat glede službe. Pa seveda se ne moreš kam drugam seliti, ker imaš pač tisto stanovanje tam kupljeno. Daj razširi malce obozorja no.
No, tako ste zoprna s temi napadi, da vam jaz ne bi nič več svetovala. A ste pomislila, da vam najemniki ne pišejo ker ne vejo, nimajo ideje, mogoče životarijo iz danes na jutri in so vam pisali tisti, ki so nekaj uspeli ustvarit ali podedovat. Ja podedovat, pa kaj. Evo ker ste tko zoprna se pohvalim imam 2 stanovanja v Lj. in podedovala bom še dva apartmaja na morju. Pa nisem razvajena, cenim in sem se na drugih področjih v življenju morala dosti bolj potrudit. Pa sem se in se še vedno. In ne sam jamrat.
najemnicaa, 22.12.2021 ob 15:22
Janez, daj si malce razširi obzorja.
Recimo imaš službo v Mb pa ti ni všeč. Iščeš naprej. Če si v najemu, najdeš službo v Grazu in se komot seliš v Graz. ALi pa v Trst ali pa na Jesenice ali pa v Piran. Kaj pa, če si kupil stanovanje? Hja, potem pa je bolj zapleteno.
Pa tista nova služba je recimo samo nadomeščanje porodniške, torej se po enem letu spet seliš za drugo službo in tako naprej.
Ti je že kaj bolj jasno? Verjetno še ne.
Aja, tebi je bolj domač način: kredit za 30 let. Če delodajelec po tebi hodi, ne upaš dati odpovedi, ker zaradi kredita ne moreš tvegat glede službe. Pa seveda se ne moreš kam drugam seliti, ker imaš pač tisto stanovanje tam kupljeno. Daj razširi malce obozorja no.
To, da se seliš skupaj s službo, ti prav nič ne pomaga pri varčevanju – najemnino plačuješ tu ali tam. Celo poslabša ti lahko položaj, ker se običajno najemne pogodbe sklene za eno leto ali v tujini celo za dlje. Tako da ima Janez kar prav: povprečni najemnik pač ne more veliko privarčevati. Večina jih je v najemu, dokler niso sposobni kupiti lastne nepremičnine. Ja, nekateri to lastno nepremičnino oddajajo in so še vedno najemniki drugje, ker jim to omogoča fleksibilnost, o kateri govoriš. Fleksibilnost je do določene mere vsekakor prednost, lastna nepremičnina pa pomeni neko določeno finančno varnost. Tako da večina najemnikov sanja o lastni nepremičnini, poti do nje so pa zelo različne.
Žal pa brez kredita običajno ne gre, še če gre za par je to težko izvedljivo. Poznam samo enega najemnika, ki mu je uspelo kupiti stanovanje brez kredita, ampak ima zelo dobro plačo, pa še on je varčeval vse do svojega 40. leta ter do takrat živel res varčno, že skoraj skopuško. Vsi ostali pa so za to potrebovali kredit, za kredit pa seveda rabiš neko bolj stalno zaposlitev.
Ehahsah, 22.12.2021 ob 15:31
To, da se seliš skupaj s službo, ti prav nič ne pomaga pri varčevanju – najemnino plačuješ tu ali tam. Celo poslabša ti lahko položaj, ker se običajno najemne pogodbe sklene za eno leto ali v tujini celo za dlje. Tako da ima Janez kar prav: povprečni najemnik pač ne more veliko privarčevati. Večina jih je v najemu, dokler niso sposobni kupiti lastne nepremičnine. Ja, nekateri to lastno nepremičnino oddajajo in so še vedno najemniki drugje, ker jim to omogoča fleksibilnost, o kateri govoriš. Fleksibilnost je do določene mere vsekakor prednost, lastna nepremičnina pa pomeni neko določeno finančno varnost. Tako da večina najemnikov sanja o lastni nepremičnini, poti do nje so pa zelo različne.
Žal pa brez kredita običajno ne gre, še če gre za par je to težko izvedljivo. Poznam samo enega najemnika, ki mu je uspelo kupiti stanovanje brez kredita, ampak ima zelo dobro plačo, pa še on je varčeval vse do svojega 40. leta ter do takrat živel res varčno, že skoraj skopuško. Vsi ostali pa so za to potrebovali kredit, za kredit pa seveda rabiš neko bolj stalno zaposlitev.
Nikakor ne razumeš. Seliš se pač tja, kjer dobiš službo. Se pa menda ja ne boš uro, dve, tri stran vozil v službo? Res ne štekam, da enim to ni jasno.
Komplicirano, 22.12.2021 ob 15:31
No, tako ste zoprna s temi napadi, da vam jaz ne bi nič več svetovala. A ste pomislila, da vam najemniki ne pišejo ker ne vejo, nimajo ideje, mogoče životarijo iz danes na jutri in so vam pisali tisti, ki so nekaj uspeli ustvarit ali podedovat. Ja podedovat, pa kaj. Evo ker ste tko zoprna se pohvalim imam 2 stanovanja v Lj. in podedovala bom še dva apartmaja na morju. Pa nisem razvajena, cenim in sem se na drugih področjih v življenju morala dosti bolj potrudit. Pa sem se in se še vedno. In ne sam jamrat.
Ko si že tako ultra uspešna: kdaj boš vzela poglavje branje in razumevanje napisanega? Aja, to te ne zanima, ti se moraš pač posrati v vsako temo, čeprav ni tebi namenjena. Čeprav nimaš nič pametnega napisat, se moraš pač vseeno posrati v temo. Nimaš v reali nikogar, da bi poslušal kaj vse imaš?
za stara leta, 22.12.2021 ob 10:18
Recimo to
https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/veliki-vrh-vikend_6299614/
Možno se je priključit na vodovod, elektrika je že. WC si pač urediš.
Pač nekaj vložiš.
Vse se da, če se hoče.
Najlažje je tarnat in gledat v luft ter čakat, da kaj z lufta pade.
Ta ima tudi potencial
https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/spodnje-vodale-vikend_6382642/
stanovanje MB
https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/tabor-zolgarjeva-ulica-9-stanovanje_6447535/
To so res najbolj poceni nepremičnine.
Z malo večjimi vložki se pa da tudi kaj drugega kupit.
Moj point je bil, da ne rabiš ravno 200.000 evrov, da lahko nekje živiš.
Če vam pa bolj paše zagonit denar za drage najemnine,pa izvolite. Jaz bi raje živel v malo slabšem in cenejšem najemu in šparal za lastno bolj razkošno nepremičnino.
Ženska, to so zidanice, BREZ GRADBENEGA DOVOLJENJA. Eni napišejo, da gradbenega ni, drugi nič ne napišejo, ampak če piše zidanica, pa da ni napisano, da ima gradb. dovoljenje, si lahko sigurna, da ga nima.
In potem greš tja, čez 3 leta pa moraš rušit.:))))
najemnicaa, 22.12.2021 ob 10:53
Uf, kaki posti.
Je mogoče kdo tu, ki se večkrat v življenju seli? Torej, najde drugo službe, se preseli?
Meni se zdi, da ste tule sami taki, ki živite celo življenje na isti lokaciji? Nič ne menjate služb?
Ja, to je zanimivo vprašanje. Slovenski živelj, nad 35, je očitno tak, da se zabetonira v eno bajto in eno službo in tam je do konca lajfa. V tujini, kjer imajo dejansko lepo možnost bivati v najemu, ker so plače visoke, najemnine pa nižje kot pri nas (in ogromno več državnih najemniških stanovanj, namenjenih mladim), so ljudje po najemih do 50. leta če ne še dlje. Ne rabi prenavljat, menja službo in se selijo, dobi otroka, se selijo na večje itd. To vse kroži. Ker so plače visoke v primerjavi z našimi, tudi prihranijo kar oreng, da potem dejansko, ko otroci zrastejo, kupijo zase neko hiško. Pri nas mladi ne morejo na svoje, če jim starši ne pomagajo izdatno. Pa tudi tisti malo manj mladi, ki se do grla zakreditirajo za 30 let.
Ker je najemnina nasproti plači tako zelo visoka, gre seveda vse v nakupe in kredite. In potem se itak ne selijo tako kmalu oz. sploh ne. V tujini več ko četrt ene plače ne gre za najemnino. Potem seveda lahko komot živijo v najemih in se selijo po mili volji.
Jaz pišem za povprečnega Janeza. Sam nimam kredita, selim pa se ne samo v Graz ampak me firma pošilja po celem svetu. Programiranje/servis – robotika.Pri 35 bom imel dovolj na kupčku, da si kupim bajto, dam odpoved in hodim v Graz delat za 2k – hvala lepa.
Do tedaj pa v prostih dnevih/tednih vedrim pri starših v otroški in bluzim okoli s kolegi, ženske pa pri takem tempu resne ne moreš imet.
Ko si bom postavil svojo hiško na parceli svojih staršev, v okolju kjer sem odraščal in kjer živijo vsi moji prijatelji in sorodniki, pa me iz nje res ne bo nihče več premaknil. Q gleda tujino in par k plače – imam to sedaj in to ni življenje.
hahaha haha, 22.12.2021 ob 16:11
Ja, to je zanimivo vprašanje. Slovenski živelj, nad 35, je očitno tak, da se zabetonira v eno bajto in eno službo in tam je do konca lajfa. V tujini, kjer imajo dejansko lepo možnost bivati v najemu, ker so plače visoke, najemnine pa nižje kot pri nas (in ogromno več državnih najemniških stanovanj, namenjenih mladim), so ljudje po najemih do 50. leta če ne še dlje. Ne rabi prenavljat, menja službo in se selijo, dobi otroka, se selijo na večje itd. To vse kroži. Ker so plače visoke v primerjavi z našimi, tudi prihranijo kar oreng, da potem dejansko, ko otroci zrastejo, kupijo zase neko hiško. Pri nas mladi ne morejo na svoje, če jim starši ne pomagajo izdatno. Pa tudi tisti malo manj mladi, ki se do grla zakreditirajo za 30 let.
Ker je najemnina nasproti plači tako zelo visoka, gre seveda vse v nakupe in kredite. In potem se itak ne selijo tako kmalu oz. sploh ne. V tujini več ko četrt ene plače ne gre za najemnino. Potem seveda lahko komot živijo v najemih in se selijo po mili volji.
Glede zidanic in raznih vikendov: je tako kot praviš.
Glede zabetoniranosti ljudi v Slo pa tudi drži. Jaz sem dolgo trpela v neki slabi službi. Potem sem si pa rekla: kaj mi pa morejo? Nimam kreditov, tudi, če ostanem brez službe, bo že nekak. Torej sem službo pustila in iskala drugo. Nisem bila ravno uspešna, zato pač še naprej iščem. Zaenkrat še ni ok, sama občasna, sezonska dela. Ampak ja, služba je, kreditov ni, in lahko se selim. Ker nisem vezana na neko lokacijo, ker nisem vezana na kredite, si lahko privoščim in pač vzamem službo daleč stran in tud, če je samo sezonska. Cilj mi je seveda boljša služba, stabilna. Nikakor pa ne sanjam, da bi 20 let ždela v isti službi. Tako, da mi je mobilnost izjemno pomembna. Predvsem pa mi je pomembno, da če si v bedni službi, ko ti šef govori, da moraš biti vesel, da imaš službo, da lahko dam odpoved in grem drugam.
Logično pa je, da mi je pomembno tudi, da bo starost ok. Tako, da iščem, razmišljam kako varčevati, nekaj ustvariti, da bo starost tudi ok. Depoziti so, žal, zdaj čisto mimo, ni nobenih obresti. Tako, da moram nekaj boljšega naštudirat. Najbolj se nagibam k nakupu malega stanovanja za oddajo.
najemnicaa, 22.12.2021 ob 16:27
Glede zidanic in raznih vikendov: je tako kot praviš.
Glede zabetoniranosti ljudi v Slo pa tudi drži. Jaz sem dolgo trpela v neki slabi službi. Potem sem si pa rekla: kaj mi pa morejo? Nimam kreditov, tudi, če ostanem brez službe, bo že nekak. Torej sem službo pustila in iskala drugo. Nisem bila ravno uspešna, zato pač še naprej iščem. Zaenkrat še ni ok, sama občasna, sezonska dela. Ampak ja, služba je, kreditov ni, in lahko se selim. Ker nisem vezana na neko lokacijo, ker nisem vezana na kredite, si lahko privoščim in pač vzamem službo daleč stran in tud, če je samo sezonska. Cilj mi je seveda boljša služba, stabilna. Nikakor pa ne sanjam, da bi 20 let ždela v isti službi. Tako, da mi je mobilnost izjemno pomembna. Predvsem pa mi je pomembno, da če si v bedni službi, ko ti šef govori, da moraš biti vesel, da imaš službo, da lahko dam odpoved in grem drugam.
Logično pa je, da mi je pomembno tudi, da bo starost ok. Tako, da iščem, razmišljam kako varčevati, nekaj ustvariti, da bo starost tudi ok. Depoziti so, žal, zdaj čisto mimo, ni nobenih obresti. Tako, da moram nekaj boljšega naštudirat. Najbolj se nagibam k nakupu malega stanovanja za oddajo.
Nakup stanovanja je vsekakor pametna poteza, in če ti to uspe ob teh cenah, svaka čast!
kitkat142, 22.12.2021 ob 16:37
Nakup stanovanja je vsekakor pametna poteza, in če ti to uspe ob teh cenah, svaka čast!
Tam, kjer želim delat in stanovt, itak ni osnovne šanse, da kupim stanovanje.
Razmišljam, da bi mogoče kupila stanovanje na neki bistveno cenejši lokaciji in ga oddajala. Je pa vprašljivo, če bi šlo v oddajo. Preprosto bi rada nekaj naredila za bolj varno starost. Pa denar tiščati na banki tudi ni najbolj pametno.
Pa seveda ne nameravam kupit kake podrtije kot jih predlagajo monovci :).
najemnicaa, 22.12.2021 ob 16:46
Tam, kjer želim delat in stanovt, itak ni osnovne šanse, da kupim stanovanje.
Razmišljam, da bi mogoče kupila stanovanje na neki bistveno cenejši lokaciji in ga oddajala. Je pa vprašljivo, če bi šlo v oddajo. Preprosto bi rada nekaj naredila za bolj varno starost. Pa denar tiščati na banki tudi ni najbolj pametno.
Pa seveda ne nameravam kupit kake podrtije kot jih predlagajo monovci :).
Pametno, saj pravim, ampak kar ni podrtija in je na lokacijah, kjer se oddaja, je drago. Ljudje iščejo nepremičnine za najem samo tam, kjer so službe, tako da pametno premisli, kje se ti splača nakup in preveri, če so vsi papirji res urejeni, etažna lastnina pri večstanovanjskih stavbah itd.
Tole kupi: https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/krk-stanovanje_6450710/
Ceno lahko še malo znižaš, potem pa oddajaš poleti.
Jaz sem bil ob tem branju (moje mnenje, da NE kredita itak poznate) pozoren, koliko vas na starost prognozira potrebo po zdravniku.
Zakaj tako (Pigmalionov efekt)?
Kaj pa naredi zdravnik? Ja tisto, kar mu rečeš (zdravnik je danes le še administrator in podaljšana roka farmacije)!
Enostavno si zamislite, da boste zdravi do 107 leta. (Pr. Boris Pahor, Leo Štukelj….)
Jaz tudi ignoriram Covid (zame ne obstaja) in nimam prav nobenih težav glede tega.
Vesel oče, zdrav
kitkat142, 22.12.2021 ob 16:52
Pametno, saj pravim, ampak kar ni podrtija in je na lokacijah, kjer se oddaja, je drago. Ljudje iščejo nepremičnine za najem samo tam, kjer so službe, tako da pametno premisli, kje se ti splača nakup in preveri, če so vsi papirji res urejeni, etažna lastnina pri večstanovanjskih stavbah itd.
Ja, vsekakor. Tam, kjer bi bi zneslo za nakup, je oddaja vprašljiva.
Kar se pa papirjev tiče pa ja, se strinjam. Jaz sem včasih mislila, da, če kupiš preko agnecije, bo pa sigurno vse ok pa daleč od tega. Agenti potegnejo mastno provizijo in še zdaleč ne pomeni, da so kaj pametnega naredili. Komot ti prodajo stanovanje z neurejenim lastništvom. Že videno pri znancih.
Tole kupi, 22.12.2021 ob 16:54
Tole kupi: https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/krk-stanovanje_6450710/
Ceno lahko še malo znižaš, potem pa oddajaš poleti.
Če bi kupovala v tujini, bi kupovala v kaki bolj urejeni državi pa v državi, kjer jezik ok razumem. Ne bi na Hrvaškem. Oddaja se sicer sliši super, ampak bom nekoga zaposlila, da mi bo čistil stvari, urejal stanovanje, predajal ključe?
Če bi kupila za najem, bi tako, da bi bil nekdo več let noter.
Nisem brala vsega, tako da je lahko moj nasvet tudi že bil napisan:
glede na to, da ti ni problem menjati lokacij in služb, ne vem zakaj ne greš v tujino za nekaj časa? Tam so menda službe bolje plačane, najemnino boš itak tudi tam plačevala. Če nisi primerno usposobljena, lahko narediš pred tem še kakšno dodatno šolo, tečaj… Kar bi tam privarčevala, imaš nato za lažje življenje tule, nakup nepremičnine…
tujina624, 22.12.2021 ob 17:55
Nisem brala vsega, tako da je lahko moj nasvet tudi že bil napisan:
glede na to, da ti ni problem menjati lokacij in služb, ne vem zakaj ne greš v tujino za nekaj časa? Tam so menda službe bolje plačane, najemnino boš itak tudi tam plačevala. Če nisi primerno usposobljena, lahko narediš pred tem še kakšno dodatno šolo, tečaj… Kar bi tam privarčevala, imaš nato za lažje življenje tule, nakup nepremičnine…
Imaš kak konkreten nasvet kje v tujini lahko 45 letna družboslovka dobi službo? Pa seveda kaj boljšega kot čistilka, sobarica :). Namreč iščem tudi v tujini. Tako, da konkretni nasveti seveda dobrodošli.
najemnicaa, 22.12.2021 ob 18:03
Imaš kak konkreten nasvet kje v tujini lahko 45 letna družboslovka dobi službo? Pa seveda kaj boljšega kot čistilka, sobarica :). Namreč iščem tudi v tujini. Tako, da konkretni nasveti seveda dobrodošli.
Nimam sicer nasveta glede tujine, ker se nanjo se spoznam. Jaz sem pri 42-ih morala narediti višjo šolo, ker so se spremenile zahteve, saj sem prej imela le srednjo, tako da najbrž se tudi pri tvojih letih da narediti kakšno dodatno izobraževanje in boš lažje našla bolje plačano službo, tule ali v tujini.
Jao, najbolje, da se vpiše na faks, bo ravno tja do 55 naredila faks. Bo izjemno iskana roba, pripravnica pri 55ih.
Pri 45 je pa res prepozno si iskati nov poklic.
Eno je, če si pri 45 recimo medicinska sestra pa narediš še visoko šolo za medicinsko sestro. Si v isti smeri, imaš izkušnje.
Če si pa nek družboslovce, bi pa moral it čisto v neko drugo šolo, kar pomeni, da si pri 50ih začetnik v novem poklicu. Vi to realno?
Sanja Grohar, 22.12.2021 ob 19:32
Pri 45 si tudi za prostitutko že prestara. Zamisli se nad sabo.
Kaj si pa počela pri 20, ko je bil čas, da ujagaš bogatega moškega in bi bila sedaj preskrbljena!
Večina monklj je bilo pametnih, so v mladih letih upacale pravega deca pa imajo zdaj vsaj stanovanja, če ne hiše. Grde babe pa študirajo kako bodo na stara leta same. Hja, brez deca bo težka. Pa taka stara baba je že hudo prestara za deca ujagat.
tujina408, 22.12.2021 ob 19:21
Nimam sicer nasveta glede tujine, ker se nanjo se spoznam. Jaz sem pri 42-ih morala narediti višjo šolo, ker so se spremenile zahteve, saj sem prej imela le srednjo, tako da najbrž se tudi pri tvojih letih da narediti kakšno dodatno izobraževanje in boš lažje našla bolje plačano službo, tule ali v tujini.
Veš koliko dodatnih izobraževanj sem že naredila :)? Ogromno. Na faks se pa res ne bi več vpisovala. Pa itak ne delam v svojem poklicu. Tako, da kaj češ z nekimi diplomami, so pač bolj papir kot kaj drugega.
Forum je zaprt za komentiranje.