Najem stanovanja
S fantom želiva najeti stanovanje. Zaenkrat spremljava ponudbo, po praznikih pa greva na oglede. Ima kdo kakšen nasvet ali koristno informacijo na kaj morava biti pozorna? S tem mislim predvsem na to, da veliko lastnikov želi oddati stanovanje brez prijave, midva pa bi želela z najemom prijaviti tudi začasno bivališče. Ali je potem najemina višja?
Vem, da je veliko odvisno od dogovora pa vendar, tisti ki ste v najemu – kakšen nasvet bi bil zelo dobrodošel.
Pa vsem skupaj želim SREČNO 2010.
Spoštovana!
Po mojih bogatih izkušnjah bi vama vsekakor svetovala, da vztrajata pri najemni pogodbi. Ko lastniki oddajajo stanovanje, je vse super, nato pa začnejo razmišljati – pa zakaj ne bi še malo več zaračunal, pa to mi ni všeč … in v takih primerih vaju pred najhujšim varuje samo pogodba. Ker imamo idiotski stanovanjski zakon, bosta verjetno dobila pogodbo za določen čas – moja je bila za eno leto – in vsaj ta čas bosta imela mir. Drugo leto bosta podpisovala novo pogodbo, kar je naša lastnica izkoriščala za dvig cene, ampak o tem bosta razmišljala čez eno leto.
Poleg pogodbe se natančno (in to tudi zapišita) pozanimajta, kako visoki so stroški in kaj obsegajo. Lastniki namreč najemnikom radi naložijo vse možno – tudi rezervni sklad in obnove stavbe.
Dogovorita se, kako bosta plačevala najemnino. Priporočam plačilo preko trajnika in ne osebno plačilo, saj imata tako lastnika pogosto v hiši. (Pravico ima dvakrat na leto, ampak glede na pogodbo za določen čas, si mi obiska nikoli nismo upali odpovedati.)
Jaz sem svoje stanovanje vedno iskala sama – prek svojega oglasa v časopisu ali listkov, ki sem jih lepila na bloke. Tako se lastniki javljajo tebi in lahko ti izbiraš. Če mi je bil kdo po telefonu čuden, z ogledom nisem izgubljala časa.
Toliko na hitro. Želim vama veliko sreče. Jaz svoje v profitnih stanovanjih nisem našla. Čeprav sem neproblematična, sem se veliko selila. Najprej so lastniki stanovanje prodali, naslednji pa so sredi najema želeli povišati najemnino.
In še najpomembnejše: Od lastnika preprosto zahtevajta pogodbo in mu o prijavi ne razlagajta preveč. Za prijavo bivališča (začasnega ali stalnega) potrebujeta samo veljavno pogodbo, po mojih izkušnjah pa se lastniki ob omembi “prijave bivališča” ustrašijo, začnejo komplicirati ali zvišajo najemnino. Jaz se o pogodbi ne bi pogajala.
In še nekaj: Če bosta dala oglas, napišita za najemnino manj, kot je vajina zgornja meja. Trg v Ljubljani ne deluje in za stanovanje bodo zahtevali najmanj toliko, kot bosta napisala, ali pa še malo več.
Forum je zaprt za komentiranje.