Najamemo kredit, da lahko kam gremo
Sem na podobnem, naj povem svojo zgodbo in mnenje:
26 let, živim sama, v najemu, minimalna plača, starejši avto. Včasih me kakšen večji znesek preseneti, da je treba v minus, ampak se iz tega počasi vedno izvlečem. Moram reči da sem dokaj pridna glede denarja in zapravljanja.
Pred kratkim sem se zapletla s fantom iz premožnješe družine, ne da imajo miljone, ampak očitno več od povprečja, najnovejši avto (sicer ne kakšne prestižne znamke ala mercedes ali bmw), velika hiša, istočasno druga hiša v zidariji, mati ima firmo ki ji prinese lepo plačo…
Na začetku sem imela ogromno zadržkov kako bo to potekalo, ker sama ne izhajam iz takih krogov, nisem vajena prestiža… Sčasoma v enem letu sem spoznala da so to čisto preprosti ljudje. Zaslužen denar pač pametno vlagajo ali v hišo ali kam drugam, nakupujejo isto kot mi, nobenih nekih hard znamk ne glede oblačil, ne avta, ne ostalih zadev… Ko si nekaj zaželijo, recimo kakšni extra dodatki za hišo, recimo masivna miza z ledicami, kavč z vgrajenim ozvočenjem itd., si pač to brez pomisleka privoščijo, to je pa vse. Res gledajo, kam denar dajo, cene, ne zapravljajo brezglavo itd.,je pa res, da če jih opazuješ, opaziš razliko med “njimi” in “nami”. Ne vem še kako so s potovanji in vsem, ampak vem, da nebi nikogar obsojali, če si podobnega kot oni nebi mogli privoščiti.
Fant je odlično vzgojen, pozna večino hišnih del, ima žilico za biznis, ampak tudi nebi brezglavo zapravljal. Na kratko – niti najmanj ni razvajen, kot bi si človek ob tem predstavljal. Če si sam ne prisluži, denarja ni, preprosto. Sva nekako z njim vsaj trenutno na podobnem, le da ima on neko “zaledje” če mu kaj zagusti.
Takih je sicer malo, one in a million, ampak obstajajo.
Kar sem hotela povedati je, da obstajajo tudi ljudje, ki denar imajo, ampak so po srcu čisto preprosti. Če to tvoji “prijatelji” niso, niso vredni tvojega časa. 🙂 Da bi se človek sramoval, ker ne more na ista potovanja, izlete, imeti znamk kot jih imajo prijatelji… In da bi še jemal kredit samo za to da se gibaš v njihovih krogih… Just no go.
Pojdite na počitnice v slovenske obmorske kraje, na slovenska smučišča in vozite se na potovanja po Sloveniji. Ciljev vam zlepa ne bo zmanjkalo. Na teh izletih in počitnicah boste lahko spoznali sebi enake ljudi, morda dobili nove prijatelje. Resnične, ne pa ljudi v družbi katerih veste, da spadajo v nek drug svet in se morate pretvarjati, da spadate mednje.
Kreditojemalec, 20.02.2022 ob 22:43
A je še kdo tak, da vzame kredit, da gre lahko na počitnice? Mi se gibamo v takih krogih, kjer vsi po svetu hodijo. Kar nerodno bi nam bilo, če bi samo mi še na Hrvaško, Bohinj in Čatežke toplice hodili. Dokler so bili otroci majhni smo se lahko na to izgovarjali. Ker so kar zneski iti po svetu in na smučarijo, pač vzamemo kredit. Ne znese nam drugače. Imamo se fino, a nam je vedno tudi malo žal, ne bi pa radi brez prijateljev ostali. So danes taka in onaka potovanja, po ožji in širši okolici, statusni simbol oziroma zakaj je kar na enkrat treba večkrat na leto malo po svetu?
Vi ste fukjen do amena pa ka se drugim prlagajate koje budale morate to bit fak kam je ta svet prsu da uzames kredit za dopust pac ce nimas dnarja pejt ke kjer si lahko prvosces prokleta budala
Ja, danes je moda da se gre za tri dni na drug konec sveta, si tam ogledaš skozi oko svojega telefonskega aparata vse, kar si si skozi isti aparat preko spleta ogledal že pred odhodom in se tam fino okužiš s kakim krasnim virusom. Ko se vrneš domov, imaš malo vročine, pa malo ti je slabo, a greš vseeno v službo, da naveličanim sodelavcem težiš, naj pogledajo na tvoj FB profil in zakaj niso že sred noči vsega polajkali, … aja pa z onim krasnim virusom jih obogatiš.
sori ampak samo smejem se ti lahko in hkrati te bom poskusil kaj naučiti iz teh vrstic. Jaz sem s starši hodil izključno le na hrvaško na morje, mogoče kakšen dan maja za en dan na obalo se kopat. Smučat ja smo šli nazadnje ko sem bil 7i razred, pa še to za en dan. Ne razumem ampak, jaz in vsi ostali moji bratje in sestre smo vedeli da to stane, naš fotr je lepo povedou da je to drag šport in se ga on ne misli it. Jaz nisem bil nič prikrajšan, je lepo reku evo tam je trgovina rabljene dilce in vse to je dokaj poceni, če hočeš pa kupi. Ne razumem kako vzgajaš otroke. Sam služim med počitnicami in si vse ampak res vse kupim sam iz svojega denarja. In to od prvega letnika srednje šole naprej. Se pravi naročnina za telefon, letna vozovnica, hrana in tako naprej, sedaj ko sem študent je ista pesem le da dajem še za najemnino. Med vikendom pridem domov, kdaj mi še mati opere cunje. Doma pa pomagam.
Pa še to glede teh prijateljev, ali sta vidva nesposobna sama organizirati potovanja zase? in kot drugo, ne morem vrjeti kako ste lahko vsi ene brezvezne ovce, nočem s tem nobenega žaliti ampak strezniti, da se začnite odločati zase, kaj ti pomaga da vzameš kredit za dopust? NIČ
ali si najdeš bolj donosno službo ali pa pač ne greš. Tako je pri meni. Trenutno imam recimo na računih okoli 200 evrov pa načrtujem potovanje ampak tudi grem na potovanje, saj pridno delam in pričakujem kaj kmalu dobro polovico jurja, za katerega sem tudi delal. Ne razumi me da to pomeni, da nimam finančnih rezerv. Sem star 21 let pa imam nekaj finančne rezerve ki pa je moje zalednje v primeru kakršnih koli težav. To potrebujete zaledje, se pravi par jurjev denarja ki samo čaka na banki
Ljudje božji, a sploh poznate vrednote življenja. Življenje ni samo dokazovanje pred drugimi. Je marsikaj drugega. Če sami sebe ne znate cenit in uživat v malenkostih vas tudi drugi ne bodo cenili zaradi razkazovanja. Na dolgi rok vas bodo prijatelji prečitali, na koncu pa boste vi potegnili najkrajšo. Zanimivo, res zanimivo.
ja veliko je takih bebcev, 21.02.2022 ob 10:16
Ne, niste edini, je kar dosti bebcev, ki vzamejo kredit za dopust.
Pameten človek bo rekel: rabim 2000€ za dopust. Torej, začnem varčevati, na dopust grem pa, ko bo denar na kupu.
Bebebec bo vzel kredit, šel tako naj dopust, plačal bo pa bistveno, bistveno več kot 2000€, ker kredit ima pač obresti.
Oni ta prvi bo varčeval za nov dopust, on drugi pa bo kredit odplačeval. Prvi bo šel na drugi dopust, brez kredita. Ta drugi spet s kreditom. Samo dopust bo cenejši kot od prvega, ker je pač kredit draga reč.
Potem pa obstjaajo še ekstra butasti: ti pa to počno, da bi se pred ljudi postavljali. Ti pa zagreznejo najgloblje.
ZA 2000 €bo pa malo slab dopust nekje v tujini. 2000 € rabis za 4 člansko družino za 14 dni v dalmaciji, pa še to moraš sam kuhati v app.
Nekaj mi ni jasno.
Za potovanja vzamete kredit in za to plačate obresti.
Če lahko odplačujete tak kredit, lahko menda tudi vsak mesec varčujete.
Torej, zakaj za luksuz ne raje varčujete?
Sicer pa, če se prijatelji med sabo kosajo, kdo bo imel “boljše ” počitnice… to zame niso pravi prijatelji….to je bedno no…
Anonimno 1312, 21.02.2022 ob 20:00
ZA 2000 €bo pa malo slab dopust nekje v tujini. 2000 € rabis za 4 člansko družino za 14 dni v dalmaciji, pa še to moraš sam kuhati v app.
Jaz sem pisala za eno osebo. Ne za 4. Ampak, če gre pa familija, sta pa dve plači.
Drugače pa: 15 dni Islandije: 800 za eno osebo, z vso hrano, letalom, prevozom do letališča, nočitve… toliko je mene prišlo. Ni dovolj fina destinacija?
Tega je menda veliko. Včasih so bile statusni simbol hiše – čim večje, pa čeprav so zidovi požrli večino prostih dni in še več denarja, pa tudi zdravja. Nato se je bilo treba kazati z boljšim avtom, pa čeprav jesti le zelje in krompir. Družbena omrežja pa so iz nas naredila svetovne popotnike. Za vsako ceno, pa magari na puf.
Po letih dela na banki lahko rečem, da je takih ljudi ogromno. Vloge za kredite in povečane kartične limite poskočijo pred dopusti in decembra… meni se taki ljudje smilijo, obsojam pa ne.
Sama tega ne počnem, so me vzgojili, da je potrebno varčevati in šele nato zapravljati.
Potujemo pa kar veliko, samo v lastni režiji, z nizkocenovnimi leti ipd. Tudi 10 dni Hrvaške je lahko 5000 Eur, odvisno je samo kam in kako greš.
Da bi pa jemala kredit, da impresioniram “prijatelje” mi pa na kraj pameti ne pride.
Zvezda130, 21.02.2022 ob 20:41
Nekaj mi ni jasno.
Za potovanja vzamete kredit in za to plačate obresti.
Če lahko odplačujete tak kredit, lahko menda tudi vsak mesec varčujete.
Torej, zakaj za luksuz ne raje varčujete?
Sicer pa, če se prijatelji med sabo kosajo, kdo bo imel “boljše ” počitnice… to zame niso pravi prijatelji….to je bedno no…
In koliko so obresti? Če še niste ugotovili so obresti za posojila mizerno nizke. Če ona dva dobro zaslužita in rabita le kratkoročni kredit cca.10.000 eur, jih stane 100 -200 evrov. Kar je še vedno veliko ceneje kot limit ali obročno plačevanje na kartico. Ampak ti 2 zadevi sta normalni in se noben ne vpraša koliko obresti plačaš.
Če upoštevaš še 5% letno inflacijo, je računica jasna. Šparanje za dopust se ne splača.
Saj vam je jasno, da je kaksna Grcija ceneje kot pa Cateske toplice ali Hrvaska? Da ne govorimo o Egiptu, Tuniziji in Turciji ali 3/4 Azije. Ce se pa preseravate z Avstralijo in podobnimi destinacijami, potem imate pa ocitno dovolj denarja. Saj kredit odplacate, mar ne? Tudi pri nas gre kar nekaj denarja za potovanja (bres kredita pridemo skozi), pa ne zato, da se duvamo pred prijatelji, ampak da se imamo fino, spoznamo nove kraje in kulture.
Neprijavljena, 22.02.2022 ob 07:13
In koliko so obresti? Če še niste ugotovili so obresti za posojila mizerno nizke. Če ona dva dobro zaslužita in rabita le kratkoročni kredit cca.10.000 eur, jih stane 100 -200 evrov. Kar je še vedno veliko ceneje kot limit ali obročno plačevanje na kartico. Ampak ti 2 zadevi sta normalni in se noben ne vpraša koliko obresti plačaš.
Če upoštevaš še 5% letno inflacijo, je računica jasna. Šparanje za dopust se ne splača.
Za potrošniške kredite niti približno niso tako nizke obrestne mere. 1%? V kakšnem fantazijskem svetu to ti živiš? S stroški odobritve in obrestmi bi prišel pri 10k na jurja. Zraven obiačjno plačuješ še zavarovanje kar v parih letih nanese še par jurjev. Da ne govorimo o tem da se lahko tvoj zaposlitveni status spremeni, se kaj zgodi in rabiš denar….ti si pa bebec z minusom na računu, z tono krediti za gluposti….in potem javkaš kako je grozna država in vsi okoli tebe ker si ti faking revež in nimaš za žemljico. Revež si pa v glavi že prej, ko ne razmišljaš niti pet min naprej, kot najstniki. Hočem zdaj, takoj….nimam, vseeno hočem….kaj me briga kaj bo pojutrišnjem. No sej to pri nas gre, ker ko pride pojutrišnjem vsi ostali bebci take opice z iq v minus gledamo po tednikih in plačujemo za njih.
Bibi12345, 22.02.2022 ob 07:01
Po letih dela na banki lahko rečem, da je takih ljudi ogromno. Vloge za kredite in povečane kartične limite poskočijo pred dopusti in decembra… meni se taki ljudje smilijo, obsojam pa ne.
Sama tega ne počnem, so me vzgojili, da je potrebno varčevati in šele nato zapravljati.
Potujemo pa kar veliko, samo v lastni režiji, z nizkocenovnimi leti ipd. Tudi 10 dni Hrvaške je lahko 5000 Eur, odvisno je samo kam in kako greš.
Da bi pa jemala kredit, da impresioniram “prijatelje” mi pa na kraj pameti ne pride.
Dobro jutro, a ti veš, zakaj se dviguje limite na karticah pred dopusti? Ker ste banke tako glupe, da se je za normalen limit kljub izredno visokim prihodkom pri večini skoraj nemogoče zmenit! Kaj pa je 6ooo € limita na MC, kolikor ga največ odobri banka mojega moža, ki ima že leta in leta plačo s šest mestno številko + popoldanski biznis? Ko gremo na dopust, je pa treba karte in hotele s kartico potegnit. Kaj mi pomaga keš na računu? Jaz rabim visok limit na kartici (ki gre potem z naslednjim obračunom lepo iz računa)!
In ja, včasih si tudi jaz razdelim kakšen dopust na 2-3 dele poplačila, ker mi MC to omogoča s preprostim SMS sporočilom. Pa ne zato, ker ne bi mogla takoj plačati, ampak da imam v vsakem danem trenutku več gotovine na razpolago, just in case. Ali pa če kakšna stranka zamuja s plačilom. Ampak to ni kredit. O kredah za dopust pa sploh ne bi, ker je čisto mimo.
Zgoraj ena omenja 10.000. Če vzamemo kredit 10 jurjev na 7 let, je treba plačati: 12.830 (se pravi poženo v nebo 2830€).
Če ga najamemo za eno leto, je treba plačat 10552. V enem letu zagonimo v nič 552€. Ampak bi lahko plačevali skoraj jurja kredita na mesec – samo za dopust?
Če pa bi šli na dopust vsako leto za 5000 jurjev pa je treba plačat: 5315€.
Toliko o pameti tistih, ki mislijo, da so krediti za dopust smiselni.
Dopust na obroke neka nova fora, so počeli naši starši (plačilo s čeki v YU, ko so čeki v vnovčenje prišli 3 mesece kasneje), smo počeli pred 25 leti in tudi zdaj če je potreba. Zakaj se kdo tako odloči..že sam ve. Tudi plačevanje s kreditno kartico v vsakdanjem življenju je malo kreditiranje.
Problem imate v dokazovanju prijateljem. Pa ni problem v prijateljih ampak v vama. Zakaj se ne počutita dobro v lastni koži v njihovi družbi vesta samo vidva. Na dolgi rok vama bo zmanjkalo sredstev za pariranje komurkoli. Razčistita med sabo kaj vama je pomembno. Zakaj tudi s prijatelji na dopuste? Ne znata biti sama?
Moje mnenje, z zeno sva oba precej dobro situirana oba s dobrimi placami, vendar ne gremo nikamor kot k prijateljem v Piran in na domacijo na stajerskem na dopust, zakaj? Ker imava plan otrokom pomagati do vsaj dela neke nepremicnine in neke osnovne varnosti, imava pa par prijateljev ki hodijo povsod, 3je otroci se bodo pa borili za 150 kvadratov mansarde…
Planiramo dopust v Grciji, in to ze 2 leti, ko bomo sli se nam ne bo nic poznalo, ker je bil denar temu ze naprej namenjen…
Kot je bilo ze omenjeno, malo vec samozavesti in malo manj se obremenjevat z okolico…
Zivimo, samo enkrat umremo…
S seboj neses nic, imajo pa potomci nekaj od tvojega zivljenja, drugo kot slike iz dopusta…
Beast, 22.02.2022 ob 19:31
Moje mnenje, z zeno sva oba precej dobro situirana oba s dobrimi placami, vendar ne gremo nikamor kot k prijateljem v Piran in na domacijo na stajerskem na dopust, zakaj? Ker imava plan otrokom pomagati do vsaj dela neke nepremicnine in neke osnovne varnosti, imava pa par prijateljev ki hodijo povsod, 3je otroci se bodo pa borili za 150 kvadratov mansarde…
Planiramo dopust v Grciji, in to ze 2 leti, ko bomo sli se nam ne bo nic poznalo, ker je bil denar temu ze naprej namenjen…
Kot je bilo ze omenjeno, malo vec samozavesti in malo manj se obremenjevat z okolico…
Zivimo, samo enkrat umremo…
S seboj neses nic, imajo pa potomci nekaj od tvojega zivljenja, drugo kot slike iz dopusta…
Verjemi, da so “slike iz dopusta” dosti, dosti bolj pomembne, kot ves denar, ki ga bosta uspela otrokom zapustiti! Namensko jih prikrajšujeta za spomnine, najlepše spomine iz otroštva, zato, da bodo enkrat mogoče imeli nekaj materiala od vaju? Izprijeno do amena, če mene vprašaš. In močno verjamem, da se bodo tvoji otroci strinjali z mano. Če pa slučajno ne, pa vzgajaš mrhovinarje, ki samo čakajo, da se stegneta, da bodo lahko dedovali. A to hočeta? Dajta otrokom priložnost, da se sami dokažejo. Super, če bosta lahko kaj pomagala. Ampak ne na račun njihovega otroštva in ne na račun njihovih dosežkov.
Mantro si postavil popolnoma na glavo: Samo enkrat se živi. Seveda, tudi samo enkrat boš umrl. Ampak taki kot sta ti in tvoja žena, sploh ne živite…
Forum je zaprt za komentiranje.