Na morje na Hrvaško – po zadnjih medsoseskih sporih?
Mi na kraj pameti ne pade, da ne bi šla :))
Pa hodim v Istro, že celo svoje življenje in še nikoli nisem imela kake slabe izkušnje:) Ne s cariniki, ne s policijo, tudi predlani v Dalmaciji ne, nikoli problemov v trgovini, ne v gostinskih lokalih, nikjer.
Tu, kjer imamo vikend, sem pa itak na pol domačinka, poznam vse in vsi poznajo mene, od slaščičarja, do peka, do tetke v trafiki, z vsemi smo na ti… res pa je, da nisem neka “naduvana” turistka, ki si misli, da lahko za to, da pokaže denar, dobi vse.
In še glede politike; res čisto vsako leto imamo z lastnikom ene gostilne močno debato o naših in njihovih, o politiki in čisto zmeraj se konča enako – ko jih jeb**, mi imamo vino in mi se razumemo in to je važno 🙂 In še hiša časti tisto debato, pa še kako zraven..
LP!
V 30 letih zaradi tega, ker sem iz SLO, še nikoli nisem imela težav. O politiki in politikih pa se – podobno kot pravi Barca – ob vinu vedno strinjamo, da jih ne gre upoštevat in da se bomo raje razumeli.
Primer:
Lani sva prvič dopustovala pri eni družini na srednjejadranskem otočku. Ne samo, da so naju prijazno sprejeli: prvi dan naju je gostitelj popeljal po vsem otoku, nama razložil zgodovino ter pokazal vse skrite in najlepše zalivčke, do katerih pridejo samo “znalci”.
Ne samo da so naju sem in tja povabili na kakšno kavo – nemalokrat v treh tednih tudi na slastno večerjo, tako rekoč vsak drugi večer. Pa včasih so naju vzeli v svoj čoln in smo šli lovit ribe ipd. Ker je otok majhen in so septembra, ko sva bili tam, edino trgovino zaprli, so poskrbeli, da sva po trajektu redno dobivala vse, kar sva potrebovala.
Ko je prišel dan odhoda, niso hoteli niti slišati, da bi jima plačala kaj več od (dokaj nizke) cene, za katero smo se dogovorili prvi dan najinega bivanja. Aja, in gostiteljica mi je pripravila svoje recepte za vse njene jedi, ki so nama bile še posebno všeč. 😉
Še zdaj si pošljemo kakšen mejl – in komaj čakava, da jih bova jeseni spet obiskala.
Na tem forumu se ves čas pojavljajo “globoke misli” v smislu: kar oddajaš, to dobiš, kot se obnašaš ti, tako se bodo tudi drugi do tebe, kar seješ to žanješ … Itd. Ipd. In to velja tudi za bivanje na Hrvaškem. Če si prijazen do gostiteljev, so tudi ti do tebe.
Lepo bi bilo, če bi te misli udejanjali – tudi na Hrvaškem.
:), Itak.
MI smo na istem. Imamo vikend v Istri in nikoli, nikdar nam ni nihče še nič zatežil. Z ničemer.
Je pa res ja, sami se do njih korektno obnašamo, vljudno, kulturno, spoštljivo, tako kot se zagre. In tako kot je prav ter se spodobi. In, da ne bo katera kar dol padla, tudi oni so takšni do nas.
A? Kdo bi si mislil kaj? Kako le, če imate vse s Hrvati neke čudne, neprijetne izkušnje. Kajne? Hja, babe trapaste…treba bo enkrat končno dojet da niste čisto nič več vredne od njih. Ne ve, ne vaši sončki, ne vaši jaki možje. Ki se userjejo, če ga en Hrvat samo ornk pogleda.
Opažam pa, da, kadar se sprehodim tista dva kilometra do hotelske plaže ali pa zvečer tanc terase, so slovenčice naduvane v nulo. Pa njihovi froci, se obanašajo kot Mali dimitriji rupli. Pa njih fotri, slabš kot ta zadnji Strojanov ata, katerega se vsaj sramujem ne. Sram in naravnost neugodno mi pa je, ob misli na to, kako se šele počutijo tisti jadni kelnerji, ki to naduvanost prenašajo?
mi do sedja še nikoli nismo imeli nobenih problemov, celo pozitivna presenečenja, zelo rdai s epogovarjajo z nami, sedaj pa ne vem morda nas na prvi pogled označijo da smo od kod drugod pol so pa presenečeni. je pa tako, da se držimo vedno za sebe in ne delamo izgredov. saj če ti že stopiš pred nekoga tako naperjen, se vidi pol je janso da je nasprotnik v obrambnem položaju.
Forum je zaprt za komentiranje.