Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Na koliko časa menjate obutev

Na koliko časa menjate obutev

Odgovor na objavo uporabnika
ni potrebe, 07.12.2021 ob 11:18

Ja, še to, ko kdo pohvali moje čevlje, z nasmehom in ponosom rečem, da so bili samo 45e!

Moj mentalni sklop je namreč naravnan tako, da se hvalim z dobrimi in fuuul poceni nakupi!

Tudi jaz -ko ujagam npr. škornje znižane s 750 EUR na 75  🙂 🙂  In to cele usnjene…. Ali pa gležnarje z nekje 250 EUR na 57 EUR 🙂  jasno, ne pri nas -v Italiji -tamo ponavadi ostanejo št. 40, ker imajo italijanke manjša stopala  🙂

Ali pa na dopustih preko luže – znižano na 50 USD…. s 400-500 USD 🙂  Pa nobena pofl roba, da se razumemo.

In aj, meni je še kako presneto pomembno, da so moje tačke v  dihajoči,obutvi, steljka pa noter iz pravega usnja 🙂 Ker v plastiki stopalo peččččččeeeeee. SPloh, ko jih imaš 8+ ur na nogah – moje službe so bile tudi po 10 ur, od petk do škornjev  všasih – tako da…..

Na koliko časa menjam obutev? Preveč pogosto! Nakupovanje čevljev mi ni v veselje, ker težko najdem primerne zase. Poskusim ogromno parov, obredem številne trgovine, pa se dostikrat vrnem domov praznih rok.

Če bi bilo po moje, bi lahko nosila isti par čevljev leta in leta. Se jih ne naveličam. Imam samo take čevlje, ki so mi všeč in so udobni. Ampak kaj, ko vse tako hitro ponosim in se začno kazati znaki obrabe. Ponošeni čevlji so pa grdi in zanemarjeni, do takih jaz nimam tolerance, jih ne nosim in sem potem spet na začetku.

Tako da realno gledano ves čas nakupujem čevlje, ker mi vedno kak tip čevlja manjka oz. bo v bližnji prihodnosti potreben menjave.

Koliko čevljev si kupim letno?

Odvisno od leta, potreb, cene čevljev in drugih izdatkov. Letos sem kupila 5 parov (2 para mestnih superg (popolnoma enaka, en je v omari za zalogo), 1 par škornjev brez pete; en par balerink, japonke). Mož mi je kupil škornje s peto, ki si jih sama zaradi cene verjetno ne bi.

Katere imam najdlje? Tiste, ki jih najbolj poredkoma obujem. To je nekaj parov salonarjev iz semiša, ker so vremensko občutljivi in takih barv, da ne pašejo k vsemu. V zadnih dveh letih jih nisem obula niti enkrat, ker zaradi korone ni bilo primernih priložnosti.

Obstaja sicer ena izjema – do letošnjega leta sem imel par usnjenih japonk, ki sem jih ogromno nosila, ampak so bile praktično neuničljive. Zdržale so 10 let.

Replika54g1, 06.12.2021 ob 09:36

Trudim se, da ne nosim istih čevljev dva dni zaporedoma, tako da mi trajajo kar dolgo. Ravno zadnjič sem prekladala poletne in zimske čevlje in našla ene škornje, ki jih imam gotovo že 10 let.

(Za “Repliko”:)

Super sistem, ga občudujem pri drugih. Zame neuporaben. Najdem čevlje, ki so mi bolj všeč od vseh ostalih, in jih potem nosim non-stop. Ni variante, da obujem manj udoben oz. manj všečen čevelj, če imam boljšega na razpolago :).

ni potrebe, 07.12.2021 ob 11:16

pravilo, 06.12.2021 ob 11:51

Ali Baba923, 06.12.2021 ob 11:33

prisegam na italijansko usnjeno obutev, 06.12.2021 ob 11:10

Zadnjih 15 let kupujem samo kvalitetno usnjeno obutev – plastičnih ovih bijelih supergic & Co ne nosim.  In mi ob pravilni negi zdržijo tudi 10 let – po končani nošnji ščistim, nubuk prešpricam z zaščitnim sprejem, pravo usnje namažem z oljem in pospravim v škatlo do druge sezone.  Vse -od visokih škornjev, do štiklov…..Gre za kakovostno obutev, kjer je nakupna cena nekje 200-300 EUR redns MPC, gležnarji balerinke 100+ EUR; nakupljeno še v zlatih časih večinoma v Italiji, izdelano v manjših butičnih italijanskih firmah.

Ok, glede športnih zadev – ene par parov takih res pohodniških, pa tudi gojzerjev z Vibram membrano in podplatom ( Alpina, Merel, Timberland,  LLBean, ipd – to so nove zadeve po 200 EUR+), usnje, ipd. Tudi negovano in v pogonu nekje že 5-7 let, pa še vedno super.

Superge -znamke ponavadi Skechers, Under Armour, Nike, nekaj Allstark ( usnjenih, ne tekstilnih) – redne cene tam okoli 200 EUR ( kupljeno  v tujini, ko so bila znižanja med 50-70%)….  Vse v pogonu.

Imam nekje 30+ parov vsega, pa gonim to zadnjih 10 let. Dobra investicija za na dolgi rok. Pravi materiali. Ni mi žal.

Še nikdar nisem dala za čevelj več kot 100€, pa jih nosim 10 in več let.

Pred leti sem na Aliexpressu kupila ene špagarice natikače, platnene, za par €€, letos sem jih nosila že peto leto! Spredaj so zaprti, tako da jih nosim od maja do septembra, edino podplat sem menjala pri čevljarju, ta je bil 2x dražji od cene natikač!

Prav tako sem pred leti za enih 15€ kupila ene zimske podložene gležnjarje na Aliexpressu, platnene, jeans, gonila sem jih 4 ali 5 let, res po suhem vremenu, ampak za 15€ so zdržali ulala.

To s temi cenami in kvaliteto si lahko nekam vtaknete.

Imam preveč rada svoje noge da bi jih tlačila v plastiko. Čevlji morajo biti dobri tako kot gume na avtu. Na tem se ne špara.

No, za udobje nog pa res ni potrebe, da kupuješ čevlje za 300e!

Zdaj, če je tebi mentalno nujno, da to delaš in da potem na ljudskem forumu, kjer je 70% strank na minimalcu in 20% s povprečno plačo pametuješ, kako za tačke čevelj pod 300e ni dober, tudi prav, pač kupuj in pametuj, če se s tem ti bolje počutiš, vsekakor je mentalno zdravje najpomembnejše!

Ene čevlhe sem kupovala več kot dve leti, cene takih, da so bili meni v redu, so se začele pri 200e, usnjen čevelj, mehak, fin, skratka take karakteristike, ampak zanalašč, ampak res samo iz mojega lastnega principa in inata nisem hotela dat 200+ za čevlje!

Sem jih našla za 45e! Malenkost znižani, a redna cena ni bila več kot 60. Usnjeni, mehki, udobni, nosijo se kot copatki. Celo pomlad in jesen jih nisem sezula, redko kdaj sem obula kak drug čevelj, zdaj koliko časa bodo zdržali, ne vem, bomo videli, ampak glede na to, da čevlje nosim res dolgo, bodo tudi ti za nekaj let.

(Za “ni potrebe”:)

Kje si našla te čevlje zase? Super, da si po ugodni ceni kupila točno tisto, kar si iskala. S cenami je tako: nisem pripravljena porabiti izjemno veliko časa za iskanje čevljev, čevlje običajno potrebujem v nekem časovnem roku, poleg tega sem izbirčna kar se tiče udobja, kvalitete materiala in izdelave ter izgleda. Žal je izjemno težko najti cenovno ugoden, lep, klasičen in eleganten čevelj, ki je hkrati tudi udoben in kvaliteten. Razne t.i. “športno-elegantne” modele ( ki jih ne prebavljam) je še mogoče najti, cenovno ugodna eleganca je pa znanstvena fantastika oz. primerljiva z zadetkom na lotu.

prisegam na italijansko usnjeno obutev, 06.12.2021 ob 12:14

T razumem…. popolnoma. Pa poizkusi še ti mene:)

Še dodatek: stvari, ki so bile narejene pa pred 10-15 leti  za čloekovo uporabo, so dosti bolj kvalitetne, kot so dandanašnje. In to znamo nekateri ceniti, spoštovati, čuvati, negovati – da bo trajalo čimdlje.

Zdaj pa skalkuliraj – če imaš nekje  v vrednosti 10.000 EUR v obutvi ( realno MPC) 10 -15 let; pa si zračunaj, koliko pa ti porabiš v istem času za svoje, sprotni nakupi, za manj kvalitetno obutev na 356dnevni=letni rok… Dojameš bistvo?

(Za “prisegam na italijansko usnjeno obutev”:)

Življenjska doba čevlja je odvisna tudi od uporabe oz. načina hoje lastnika. Recimo moja mati je ravno tako tip človeka, ki ima lahko čevelj star več kot 10 let, ga nosi in bo po vsem tem času izgledal kot nov. Jaz sem recimo tip človeka, ki čevelj nosi 3 mesece, pa se bo to čevlju že vidno poznalo. Pa jih ravno tako negujem in pazim, namažem itd. Ampak več hodim peš, več hodim po stopnicah, po drugačnem terenu, sem bolj aktivna, verjetno tudi na splošno drugače, hitreje in manj pazljivo stopam.

Kje v Italiji kupuješ čevlje? Cenim njihova kopita in izdelavo, v Italiji vedno najdem kakšen lep in dober par.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close