Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Na koliko časa menjate obutev

Na koliko časa menjate obutev

Torej, na koliko časa menjate obutev? Koliko parov si kupite vsako leto? Katere imate najdle? Katere največkrat obujete?

Obutev imam dolgo, dokler se mi ne uniči.

Skrbim za higieno, umivam se vsak dan, vsak dan prebujem nogavice. Telovadne copate operem, ostale čevlje zračim, občasno posujem s sodo bikarbono.

Jaz enkrat na dve leti.

Ko se pošvedra. Nekatera se sicer nikoli ne pošvedra, ker je ne nosim veliko (tisto potem zamenjam, ko so ji dokončno odzvonili še zadnji modni navčki), pošvedra se pa vedno tisa, ki jo rada nosim in mi je všeč. Grrrrrrr

Vsako leto si kupim kaj novega za zimo, jesen-pomlad, poletje itd, ne stejem koliko…v omari imam npr. skornje, pa niso edini, ki sem jih do zdaj obula mogoce 2x, stari so pa ca. 4 leta, ce ne kako leto vec. Odlocila sem se, da si eno leto  (2022) ne bom kupila res nobene nove obutve. Vse imam lahko dolgo, ker ne nosim skoz istih in zato se manj obrabijo. Cez zimo najveckrat obujem razlicne gleznarje ali skornje. Odvisno od obleke.

Dokler se ne uničijo, pa tudi po tem kdaj kakšne copate ali pa kaj za doma. Nerada priznam, kolikokrat mi je podplat odpadel ali peta “stran padla”…  Posledice moje primarne družine – denarja je bilo dovolj, zlobe preveč.

Po moško – menja se po preteku razpolovne dobe.

Trudim se, da ne nosim istih čevljev dva dni zaporedoma, tako da mi trajajo kar dolgo. Ravno zadnjič sem prekladala poletne in zimske čevlje in našla ene škornje, ki jih imam gotovo že 10 let.

Cevlje nosim zelo dolgo, ze to, da imam vec razlicnih in jih menjam, da ne nosim stalno ene in iste, jim podaljsa zivljenjsko dobo.

Se najpogosteje menjam superge in sportne cevlje, te najvec nosim oziroma znucam.

Salonarje in lepe skornje pa najmanj menjam, jih najmanj nosim in res dolgo zivijo v moji omari.

Obutve ne kupujem letno in sezonsko, kupim takrat, ko rabim, v naprej gledam modele in cene, spremljam ponudbo, ko naletim na ugodno, kupim. Junija sem kupila tri pare prehodnih cevljev, usnjeni, fajn cevlji, za nekaj manj kot 100€, vsi trije super znizani. Nosila jih bom kakih 10 let.

Če jih ni več možno popraviti gredo v smeti. Večina čevljev nosim leta in leta. Kupujem dobre usnjene čevlje, klasika v večini, dam popraviti pete, podplat….če se poškoduje.

Zadnjih 15 let kupujem samo kvalitetno usnjeno obutev – plastičnih ovih bijelih supergic & Co ne nosim.  In mi ob pravilni negi zdržijo tudi 10 let – po končani nošnji ščistim, nubuk prešpricam z zaščitnim sprejem, pravo usnje namažem z oljem in pospravim v škatlo do druge sezone.  Vse -od visokih škornjev, do štiklov…..Gre za kakovostno obutev, kjer je nakupna cena nekje 200-300 EUR redns MPC, gležnarji balerinke 100+ EUR; nakupljeno še v zlatih časih večinoma v Italiji, izdelano v manjših butičnih italijanskih firmah.

Ok, glede športnih zadev – ene par parov takih res pohodniških, pa tudi gojzerjev z Vibram membrano in podplatom ( Alpina, Merel, Timberland,  LLBean, ipd – to so nove zadeve po 200 EUR+), usnje, ipd. Tudi negovano in v pogonu nekje že 5-7 let, pa še vedno super.

Superge -znamke ponavadi Skechers, Under Armour, Nike, nekaj Allstark ( usnjenih, ne tekstilnih) – redne cene tam okoli 200 EUR ( kupljeno  v tujini, ko so bila znižanja med 50-70%)….  Vse v pogonu.

Imam nekje 30+ parov vsega, pa gonim to zadnjih 10 let. Dobra investicija za na dolgi rok. Pravi materiali. Ni mi žal.

Imam ene usnjene pohodne (nizke), jih nosim vsaj pol leta v letu, imam jih že 3 leto, še kar držijo in jih ne bom menjala, dokler so ok. So res super čevlji, mehki in prijetni za nosit.

Potem ima superge – dokler zdržijo, zdaj jih imam 2 leti, en superg nedavno nazaj odnesel in izgubil pes (presnet pes) in si moram kupit nove.

Gojzerje imam že 10 let iste.

Usnjeni gležnjarji so šli h vragu po 4 letih (grrr… iščem nove, ker so bili ti res fajn, zdaj so začeli puščati, rada bi čisto take kot so bili, pa jih ni več).

Imam še ene zimske polškornje za vsak dan, stari že 20 let (človek ne bi verjel), še kar jih nosim – vmes par let ne, zdaj spet.

Pa še ene zimske, stari 2 leti, še vedno kot novi (imam za snežne razmere).

POtem imam poletne usnjene sandale, že 4 leta, super zdržijo.

Pa ene šolne s peto imam 2 leti – nosim redko.

Skrakta, kupim ko rabim. Kupujem samo klasiko, da jo lahko kombiniram povsod.

Nisem tipična ženska in ne kupčkam čevljev torbic.. kupim po potrebi, kakšni gredo prej, kakšni zdržijo dlje tako da kokr je.

Ma da bom še po trgovinah hodila, zato da bi imela več čevljev doma kokr pa rabim-ma ni šans, šopingiranja so mučna hahaha..

Odgovor na objavo uporabnika
prisegam na italijansko usnjeno obutev, 06.12.2021 ob 11:10

Zadnjih 15 let kupujem samo kvalitetno usnjeno obutev – plastičnih ovih bijelih supergic & Co ne nosim.  In mi ob pravilni negi zdržijo tudi 10 let – po končani nošnji ščistim, nubuk prešpricam z zaščitnim sprejem, pravo usnje namažem z oljem in pospravim v škatlo do druge sezone.  Vse -od visokih škornjev, do štiklov…..Gre za kakovostno obutev, kjer je nakupna cena nekje 200-300 EUR redns MPC, gležnarji balerinke 100+ EUR; nakupljeno še v zlatih časih večinoma v Italiji, izdelano v manjših butičnih italijanskih firmah.

Ok, glede športnih zadev – ene par parov takih res pohodniških, pa tudi gojzerjev z Vibram membrano in podplatom ( Alpina, Merel, Timberland,  LLBean, ipd – to so nove zadeve po 200 EUR+), usnje, ipd. Tudi negovano in v pogonu nekje že 5-7 let, pa še vedno super.

Superge -znamke ponavadi Skechers, Under Armour, Nike, nekaj Allstark ( usnjenih, ne tekstilnih) – redne cene tam okoli 200 EUR ( kupljeno  v tujini, ko so bila znižanja med 50-70%)….  Vse v pogonu.

Imam nekje 30+ parov vsega, pa gonim to zadnjih 10 let. Dobra investicija za na dolgi rok. Pravi materiali. Ni mi žal.

Še nikdar nisem dala za čevelj več kot 100€, pa jih nosim 10 in več let.

Pred leti sem na Aliexpressu kupila ene špagarice natikače, platnene, za par €€, letos sem jih nosila že peto leto! Spredaj so zaprti, tako da jih nosim od maja do septembra, edino podplat sem menjala pri čevljarju, ta je bil 2x dražji od cene natikač!

Prav tako sem pred leti za enih 15€ kupila ene zimske podložene gležnjarje na Aliexpressu, platnene, jeans, gonila sem jih 4 ali 5 let, res po suhem vremenu, ampak za 15€ so zdržali ulala.

To s temi cenami in kvaliteto si lahko nekam vtaknete.

Ali Baba923, 06.12.2021 ob 11:33

Še nikdar nisem dala za čevelj več kot 100€, pa jih nosim 10 in več let.

Pred leti sem na Aliexpressu kupila ene špagarice natikače, platnene, za par €€, letos sem jih nosila že peto leto! Spredaj so zaprti, tako da jih nosim od maja do septembra, edino podplat sem menjala pri čevljarju, ta je bil 2x dražji od cene natikač!

Prav tako sem pred leti za enih 15€ kupila ene zimske podložene gležnjarje na Aliexpressu, platnene, jeans, gonila sem jih 4 ali 5 let, res po suhem vremenu, ampak za 15€ so zdržali ulala.

To s temi cenami in kvaliteto si lahko nekam vtaknete.

Imam preveč rada svoje noge da bi jih tlačila v plastiko. Čevlji morajo biti dobri tako kot gume na avtu. Na tem se ne špara.

Kupim po potrebi. Lani sem uničila škornje, zato so letos novi. Zimske piščančke imam že nekaj let, ker so usnjeni, ravno tako čevlji za v sneg držijo že nekaj let.  Petke imam kvalitetne in spet stare že nekaj let, tudi zaradi tega ker jih ne nosim prav rada. Športni čevlji pa mi gredo eni na leto sigurno.

pravilo, 06.12.2021 ob 11:51

Imam preveč rada svoje noge da bi jih tlačila v plastiko. Čevlji morajo biti dobri tako kot gume na avtu. Na tem se ne špara.

hvala, ker razumeš, in veš 🙂  Lep dan!

T razumem…. popolnoma. Pa poizkusi še ti mene:)

Še dodatek: stvari, ki so bile narejene pa pred 10-15 leti  za čloekovo uporabo, so dosti bolj kvalitetne, kot so dandanašnje. In to znamo nekateri ceniti, spoštovati, čuvati, negovati – da bo trajalo čimdlje.

Zdaj pa skalkuliraj – če imaš nekje  v vrednosti 10.000 EUR v obutvi ( realno MPC) 10 -15 let; pa si zračunaj, koliko pa ti porabiš v istem času za svoje, sprotni nakupi, za manj kvalitetno obutev na 356dnevni=letni rok… Dojameš bistvo?

Po navadi mennam obutev takrat kot nogavice.

Zartrose izven profila, 06.12.2021 ob 11:18

Nisem tipična ženska in ne kupčkam čevljev torbic.. kupim po potrebi, kakšni gredo prej, kakšni zdržijo dlje tako da kokr je.

Ma da bom še po trgovinah hodila, zato da bi imela več čevljev doma kokr pa rabim-ma ni šans, šopingiranja so mučna hahaha..

Mah lubica – ne razumeš ti -nekateri kupim0 na zalogo ene tri do pet parov po res “Povoljnoj cije” v tujini,  pa ko smo bili  v zlaith časih na potovanjih po Italiji, Nemčiji, Ameriki… in držijo, držijo ti šuhi oujeah….. resnično dobra roba.

Imam za ene 10.ooo EUR/USD v nekje 30+ parih obutve investiranih zadnjih 10 let… od seksi štikolov do štrapac gojzerjev….Brez občutka slabe vesti. Raje kot investirano v nohtih,  lasnih podaljških, našpikanih ustanicah ipd  🙂 Ker vem, kaj imam. in ja, tudi meni se ni treba šetkat sedaj po štacunah za obutev, ali online kupovat sedaj tukaj po navitih cenah…

…jah, ko se čevljem pozna nošenje, gredo na Karitas.

Glede na to, da sem po cele dneve v čevljih in da sem ljubiteljica visokih pet si kupujem čevlje z res dobrim kopitom. Cena ni važna. Imam nekih 30 parov, med temi so tudi škornji in natikači. Vsako leto si privoščim dva, tri pare res kvalitetnih čevljev, škornje, ko se kakšnih naveličam ali pa ko vidim kakšne res lepe. Vsako leto si kupim tudi natikače z debelim podplatom in z nekih sedem cm pete in tri do pet cm platforme. Čevlje, ki mi niso več všeč, podarim kolegici v second hand prodajalno.

Dooolgo. Menjam uničene, kupim ko potrebujem. Čedalje manj, ker raje kupim kakovostno obutev, ki traja več let. Ne maram šopinga.

No, za udobje nog pa res ni potrebe, da kupuješ čevlje za 300e!

Zdaj, če je tebi mentalno nujno, da to delaš in da potem na ljudskem forumu, kjer je 70% strank na minimalcu in 20% s povprečno plačo pametuješ, kako za tačke čevelj pod 300e ni dober, tudi prav, pač kupuj in pametuj, če se s tem ti bolje počutiš, vsekakor je mentalno zdravje najpomembnejše!

Ene čevlhe sem kupovala več kot dve leti, cene takih, da so bili meni v redu, so se začele pri 200e, usnjen čevelj, mehak, fin, skratka take karakteristike, ampak zanalašč, ampak res samo iz mojega lastnega principa in inata nisem hotela dat 200+ za čevlje!

Sem jih našla za 45e! Malenkost znižani, a redna cena ni bila več kot 60. Usnjeni, mehki, udobni, nosijo se kot copatki. Celo pomlad in jesen jih nisem sezula, redko kdaj sem obula kak drug čevelj, zdaj koliko časa bodo zdržali, ne vem, bomo videli, ampak glede na to, da čevlje nosim res dolgo, bodo tudi ti za nekaj let.

Ja, še to, ko kdo pohvali moje čevlje, z nasmehom in ponosom rečem, da so bili samo 45e!

Moj mentalni sklop je namreč naravnan tako, da se hvalim z dobrimi in fuuul poceni nakupi!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close