Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika “na hladno”

“na hladno”

nekje sem brala, da nekateri ne prepražijo čebule na vročem olju, ampak kar nekako na hladnem … ??? mi ni najbolj jasno. če kdo tako dela, me malo bolj natančno zanima postopek, predvsem pa bi rada vedela, če tak način kuhanja izpušča kaj manj vonjav??? kuhinja je namreč odprta v ostale prostore,nape ni in posledično vse “diši” po kuhanem. nekako sem upala, da bo ta “na hladno” priprava kaj pomagala pri tem.

Jaz si to predstavljam preprosto tako, da takoj že na hladno olje daš sesekljano čebulo; torej da se olje in čebula skupaj segrevata, ne pa da najprej segreješ olje in potem dodaš čebulo.

Ko je vse skupaj segreto, pač normalno pražiš kot sicer.

Lp,
Katarina

Če poiščeš malo z iskalnikom je Babi napisala, kako kuha golaž, če se prav spomnim. Mislim, da na hladno olje, da zrezano čebulo in meso skupaj…
Evo tule…

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Katarina, Vladka, hvala za tako ekspresna odgovora!
Na linku sem prebrala vse o tem (res hvala še enkrat), omenjen je tudi vonj; naj bi ga bilo manj. Vsekakor bom poskusila naslednjič tako in upala, da res kaj pomaga.
pozdrav!

Tudi jaz sem probala, če kaj manj smrdi, če čebulo kasneje dodam in je ne pražim, samo “tenstam”. Ampak še vedno smrdi….. res, da malo manj, pa vseeno. Se izogibam čebule. Ker pa je čebula zdrava, sem se navadila, da jem surovo.

Da bo manj dišalo po čebuli v stanovanju:

Na mrzlo maščobo damo nasekljano čebulo, jo posolimo. Ko začne v kozici “šumeti”, premešamo, dodamo za ornk noževo knico sode bikarbone, premešamo, pokrijemo, mine cca 1 minuta, premešamo, vsebina postaja svetlo rjava. Dolijemo malo tople vode, premešamo. Dolivamo in premešamo, dokler ne vidimo več kolobarčkov čebule.
Takole narejem moj “žmoht” uporabljam pri boraniji, za polivko s faširanim mesom za makarone …
Konkretno za golaž z mesom: na hladno maščobo čebulo, posolim, začne “šumeti”, dodam meso, dodam sodo bikarbono. Point sode je, da bo vse skupaj prej mehko.
Takole gre meni veliko čebule, odkar sem gospodar kuhinje jaz, ne uporabljam nikdar moke za zgostitev jedi.

Če boste kuhale z ljubeznijo, mora ratat:-)))))

Tudi jaz od Babinega nasveta naprej čebulo dušim na mrzlo. Še en post je na to temo, ala zagovorniki in nasprotniki praženja čebule, mogoče iskalec “praženje čebule”.

Sem pa zadnjič poskusila tole s sodo, pa je bilo čudno. Res je, da sem čebulo najprej po svoje zdušila, da je tekočina že skoraj izhlapela in je že začela postajati rumenkasta. Šele takrat sem jo posula s sodo, gotovo preveč, ker sem kar posula ščepce iz vrečke. Pražila sem dalje, odkrito. Čebula se je povsem skrčila, nekako izginila, nastala je nekakšna rumeno-rjava želatinasta snov. Pa sem na začetku narezala 4 velike cele čebule, na koncu ne vem, če bi dobila 4 žlice. Glede na to, da sem potem vse skupaj zamešala v mleto meso, je pri praženju z mesom izginilo in je že nekaj nastalo. Samo sprašujem se za drugič, ali si bom še kdaj upala posuti sodo :-))

LP Mimi

Drugič pa z noževo konico v vrečko, da bo vse pod kontrolo:-))))
Sodo dodaš kar kmalu, na začetku praženja čebule.
Tista rumeno-rjava želatinasta snov, ki se ob prilivanju vode lepo razpusti dela gostoto golažu, zato ni potrebno dodajati moke za zgostitev le-tega. LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close