musse au chocholate
Včeraj je bila pri meni prijateljica, ki je v Franciji jedla originalno čokoladno kremo oz. musse au s+chocholate (kakor temu pravijo Francozi).
Ker bi jo rada presenetila, bi prosila za recept, če ga katera ima. Vsak bo dobrodošel in morda celo tudi preizkušen.
Vem le to,da potrebujem čokolado in menda tudi rumenjake. Potem pa se moje znanje o tej kremi konča.
Lep in uspešen teden želim vsem in veliko dobrot,
aneja
Hej,Aneja!
V bazo receptov sem vpisala recept za cokoladno kremo v casah ali mousse au chocolat po receptu v slovenski kuharici.
Iz francoske kuharice pa imam tale recept.V bistvu se razlikujeta po tem,da je v nasem mleko,v francoskem pa voda. Do sedaj sem delala vedno po nasem. Imas na izbiro.
125 g cimboljse jedilne cokolade( tiste debele)
1,5 dl vode
125 g sladkorja
5 jajc
2 zlici konjaka
Ker kremo stepamo v (tik pred vretjem) vodi – na pari,ti svetujem,da das na dno vecje posode zganjen casopis,da voda ne bo mocno vrela,oziroma le sumela.Tako se izognes marsikateri nevsecnosti(recimo,da bi se cokolada sprijemala v kupcke).
Najprej v posodici nad paro stopis cokolado.Ostati mora mehka-tekoca.
Na cokolado nalijes vodo,pocasi dodajas polovico od skupne kolicine sladkorja in mesas,da se sladkor stopi.
V drugi posodi,ki jo das nad paro, stepas rumenjake z ostalim sladkorjem,dokler se masa ne zgosti in postane barve limone(torej zelo svetla masa).
Na to kremo vlijes samo malo tople cokolade in razmesas, ob neprestanem stepanju pocasi vlivas na ostalo cokolado,ki te caka v prvi posodi.(Podobno,kot delamo puding)Mesas nad paro dokler masa ne postane gladka.Potem odstranis z ognja in prilijes konjak ali kar je tebi po okusu vsec.
Beljake stepes v res trd sneg in ga narahlo primesas se topli cokoladno jajcni kremi,se malo stepas .
Nalijes v case in dobro ohladis. Serviras lahko samo ali s stepeno sladko smetano.
Primerjaj oba recepta;izbira je tvoja.Upam,da bo presenecenje uspelo. Lep pozdrav Babi
Babi, hvala.
Sem pogledala oba recepta, pa imam še eno vprašanje. V tistem, ki je pri mojem postu je “samo” 125 g sladkorja, v tistem, ki pa je pri receptih pa kar 250g sladkorja. Kaj je zdaj pravilno?
In še tole: ali ni keč pri jedilno čokoladi v tem, da ima čivečjo vsebnost kakavovih delov. Npr. Gorenjkina jedilna čokolada jih ima 42%, Lindtova pa 70%. Poleg 3-4x razlike v ceni je tudi grozna razlika v okusu (v korist Lindtove – poskusi).
Lep dan,
aneja
Hej,Aneja!
Narobe si videla. V tem zgornjem receptu je 125 g sladkorja,v tistem v bazi receptov pa je napisano 15 dag ali 150 g,torej samo malo vec.To ni bistvena razlika.Poglej se enkrat.
Seveda dajem prednost Lindtovi cokoladi,ki jo dobro poznam,saj so meni vsec samo grenke in je ta imenitna.Mlecnih sploh ne kupujem. Napisala sem cimdebelejsa,ker je bilo tudi v receptu tako.Vcasih so cokolade s cimvisjo vsebnostjo kakava bile zelo debele,brazilske pa sploh,ki so zame ene najboljsih. Da,razlika v ceni je opazna. Sicer tudi Gorenjkina ni slaba.
Lep ozdrav Babi
Hej,Aneja! Prejmi moje opravicilo. Tistih 10 dag sladkorja res nisem videla,ceprav se mi je zdelo,da natancno berem. Zdaj sem se enkrat
preverila. Ti znas seveda sestevati in tudi brati.Jaz pa vcasih na hitro napisem in zgleda se bolj na hitro preberem.
Ta recept sem napisala,ko se ni bila objavljena baza receptov.Primoz mi je poslal anteprima v pogled in jaz sem nekako za salo napisala(saj vidis v oznaki saljiv ton,komu je namenjeno itd.)Potem je slo v objavo.
Do tvojega posta sem na ta recept ze pozabila. Povedala sem ti,da sta recepta iz razlicnih knjig.Prvi iz nase in po tej delam,drugi iz francoske,ker sem zelela videti se original francoski recept.
Je pa omomba spodaj,da je 15 dag sladkorja za sneg in smetano. V sneg dam vedno malo sladkorja za vecjo kompaktnost. Torej,v nobenem receptu ni napake;je pa eden slajsi,drugi manj.
Ocitno je, da imamo Slovenci raje bolj sladko kot Francozi. Ce bos poskusila narediti,lahko uberes srednjo pot ali se pa odlocis za en recept in sama potem okusas. Iz istega recepta delam tudi sladoled,samo da ne locujem beljakov od rumenjakov,kar cela jajcka.
Opravicilo je misljeno resno! Lep pozdrav Babi
Ok, to je bilo glede sladkorja. Meni se zdi precej bolj bistvena razlika v količini tekočine. Recept v bazi (Babičin, slovenski) ima 1,25 litra mleka, francoski pa 1,5 decilitra vode. To je skoraj 10-krat manj, pa naj je mleko ali voda. Pozorna sem postala zato, ker sem po slovenskem enkrat tole že poskusila narediti z 1,5 litra mleka (tako je takrat še pisalo), vendar sem obupala pri miksanju in smo popili kot vročo čokolado, daleč preredko za kremo. Mogoče je bilo narobe kaj drugega, mogoče kaj narobe gledam.
Lep pozdrav, Tora
Hej! S to cokoladno kremo v casah res nimam srece.
Po fr.knjigi je se nisem delala,po slovenski pa ze veckrat.Vceraj jo je vnuk sam naredil in uspesno.Res je,da naredim obicajno samo s tremi jajci in temu primerno zmanjsam tudi kolicino mleka.Razmerje je priblizno enako.
Meni se krema lepo zgosti in ko dam se sneg in v hladilnik,jo jemo z zlico.
Ko delam cokoladno kremo za torto,ni nic mleka in moram res paziti,da se mi prevec ne zgosti.
Recepta sta v knjigi eden pod drugim,tako je razlika od tiste v casah res ocitna.
Ze v prvem odgovoru sem povedala,da sem francoski recept samo prepisala.
Mogoce je ta recept pravi,glede sladkorja in tekocine.
Za recepte,ki jih nisem sama preizkusila,to povem. Lep pozdrav Babi
Hej,Zala! Ja,kolicina mleka je 1 liter in 1 cetrt pri petih jajcih.Iz te kolicine pride 10 cas kreme. Mogoce se zdi cudno.Toda to ni taka gosta krema kot za torto. Vse skupaj je zelo rahlo,bolj penasto(sneg iz beljakov). Ohlajeno dobi pravo gostoto. Zdaj mi pa je ze nerodno. Meni se rumenjakova cokoladna krema primerno zgosti(je sicer se vedno bolj tekoce),sneg pa naredi se svoje. Poskusi najprej samo z enim jajcem in bos videla,ce uspe. Jaz bom pa v kratkem naredila se po francoskem receptu. Lep pozdrav Babi
Pozdravljene,
ker imam s pripravo kreme po francoskem receptu svežo izkušnjo, se mi zdi prav, da jo posredujem. Pripravila sem jo kot sladico pri božični večerji. Tudi sama sem bila v dvomih kateri recept uporabiti, ali slovenski ali francoski, predvsem zaradi velike razlike v količini tekočine. Po premisleku sem se odločila za francoski, ker ima bistveno manj tekočine. Po navodilih sem pripravila čokoladno kremo, še mlačni kremi dodala stepene beljake.( pa bi bilo bolje, da bi kremo popolnoma ohladila). Napolnila sem čaše in jih dala v hladilnik za približno 5-6 ur. Krema je bila okusna, ne preveč gosta, nekako “puhasta”. Dve čaši sta ostali za naslednji dan. Tudi v teh čašah je bila krema vredu, le da je bilo na dnu čaše nekaj mililitrov tekočine (predvidevam, da od beljakov). Zato predlagam, da se kremo poje še isti dan. Resnično si pa ne predstavljam, da bi bila krema primerno gosta, če bi delala z večjo količino vode.
To so moje izkušnje.
Pa lep dan vsem!
Mako
OK, tole je bolj čokoladna majoneza in je recept, ki si ga je izmislil neki doktor molekularne gastronomije, kateremu se globoko opravičujem, da sem pozabila ime. Ampak zadeva je takoooooooooooo zelo preverjeno enostavna, da morate probat!!
Čokolada + voda! In rezultat ima konsistenco in okus kot čokoladna smetana. In če uporabite res kvalitetno bittersweet čokolado je rezultat res okusen!
Držati se morate le razmerja, ker je to pač emulzija maščobe in vode (kot npr. majoneza).
270g čokolade
230ml vode
Raztopimo čokolado v vodi. Ni problem če zavre, samo ne sme izhlapevati, ker se bo spremenilo razmerje. Pripravimo si večjo posodo z ledom in vodo. V to damo manjšo posodo z raztopljeno čokolado in stepamo. Približno 4-5 minut. Nehamo malo preden se nam zdi, da je gotovo, ker se bo primerno strdilo malo kasneje.
Če preveč zmiksate in postane grudičasto, spet raztopite na ognju in ponovno zmiksate. Če pa se vam ne stepe, sta lahko samo dva razloga: premalo čokolade – dodaš malo čokolade in stopiš ter ponovno probaš. Ali pa zanič metlice s premalo prečkami. Tako pravi mojster. Sem gledala tisto rjavo tekočino in nisem verjela, da se bo stepla. Pa se je in še ful dobro je blo, njam:)))
LP Barb
Evo tukaj pa je še verzija Jamie Oliverja-Čokoladna pena
Chocolate Mousse with Sesame Snaps
8 ounces (200 grams) good quality dark chocolate, bashed up
2 1/2 ounces (70 grams) butter, cut into pieces
12 fluid ounces (350 millilitres) heavy cream
2 large eggs, preferably organic
2 tablespoons Scottish Heather honey
1 tablespoon Scottish whiskey
1 pound (455 grams) caster sugar
8 tablespoons butter
7 ounces (200 gram) sesame seeds
In a bowl over some gently simmering water, slowly melt the chocolate and butter together then remove from the heat.
In a separate bowl, whip the cream to soft peaks.
In a third bowl, whisk the eggs and honey until light and fluffy then fold in the whisky, melted chocolate mixture and cream, gently, so you don’t lose too much air. Pour into small chilled 4 or 6 wine glasses or serving dishes and chill for at least an hour before serving.
Put your sugar and 8 tablespoons of water into a pan on medium heat. Use a spoon to stir together, it will become a syrup.
Cook until light golden, then add the sesame seeds and continue to cook until dark golden. Pour out the sesame seed caramel onto an oiled non-stick tray or oiled tin foil.
Use a palette knife to push it out to about 1/2-inch (0.5 centimetres) thick (even thinner if you can).
Allow to cool for about 15 minutes and you will have one big sesame seed caramel biscuit. Bash it up as you like!
Yield: 4 to 6 servings
Prep Time: 15 minutes
Inactive Prep Time: 1 hour
Cook Time: 15 minutes
Difficulty: Medium
Hej! Si ze predstavljam ta cokoladni mousse.
Bomo sli na lov za sestavinami. No,heavy cream bo tezje dobiti.Je pa kar mocna razlicica,glede na maslo in smetano,ki mu je dodana.
Sicer za heavy cream ne bi tocno vedela,kaksna smetana to je.Do sedaj sem srecala za res gosto sladko smetano izraz double cream.
Lep dan Babi
Hej,pozabila povprasati ,kaj si dala za tisti heavy cream.Kar smetano za stepanje?
Med bo seveda kar domaci kostanjev med iz Poljanske doline,cokolada
temna Lindt in scottish whisky tudi imam.
Mislim,da se je v Ejin recept prikradla majhna napaka. Pod custer sugar je napisano 8 zlic masla ,pravilno vode za sirup . Je res?
Forum je zaprt za komentiranje.