Muffini se nočejo dvigniti
Ne vem kaj delam narobe. Vedno delam muffine po receptu, ki sem ga dobila na tem forumu, ki so sicer super okusa, le ne dvignejo se dovolj in ne naredijo tiste značilne kapice na vrhu. Mogoče katera ve kaj delam narobe?
Naj napišem še recept:
5 žlic bele in 5 žlic polnozrnate moke
pol vrečke pecilnega
3 žlice sladkorja
1 vanilin
1 žlica kakava
pol žličke soli
1 žlička jedilne sode
3 žlice mletih lešnikov (jaz dam orehe)
2 večji banani (včasih presodim da sta dve majhni in dam še eno)
1/3 kozarčka olja
1 jajce
čokolada (ponavadi dam namesto čokolade rozine, včasih zmrznjene borovnice)
Zmešam suhe, posebej mokre sestavine in potem ročno dodam mokre k suhim. Pečem pri 180c, 25 minut.
Vsakršen nasvet bo dobrodošel!
Mene bolj zanima, kako gosto je testo, ko ga zmešaš skupaj.
Pri nas ko pečemo muffine pride testo tako gosto, da ga zajemamo z žlico in ga nalagamo v modelčke. Ko kapne v modelček se lepo razporedi. (bolj tekoč biskvit).
Sama imam slabe izkušnje z merjenjem količin z žlicami. Če so žlice malo večje, potem pride testo preveč gosto. Zelo gosto testo pa težko vzhaja.
Iz točno takega recepta (a je moj?) s točno enakimi količinami naredim 12 mafinov – mogoče je torej to problem. Te mase ni dovolj za 20 kom. Ali pa je stvar v zaporedju: pecilni moraš vmešati v moko. Torej najprej moka, potem pecilni, potem vse ostalo. Ali pa so orehi, kar dvomim. Jaz vedno sicer dam lešnike, ampak take razlike ne bi smelo biti. Ali pa preveč mešaš. Pravijo, da če testo predolgo mešaš, se potem ne dvigne lepo. Jaz ga zmešam res na hitro; samo toliko, da suhih sestavin ni več videti. Testo je pa res zelo gosto, komajda pade z žlice.
Po mojem bo res količina. Poskusi nadevati samo 12 košaric. Tako je vsaka polna skoraj do roba in potem zraste tista kapica čez:-)
Lp,
Katarina
Jaz bi tudi rekla, da je za klasične mafine premalo pecilnega in premalo tekočine (jogurt ali mleko). Poleg tega pri receptih z 1 jajcem skoraj vedno povečam na 2 jajca, tako so bolj rahli, se bolj dvignejo (z manj potrebe po pecilnem, tudi tam nočem pretiravati), bolj so podobni biskvitu kot težkemu suhemu umešanemu testu. Jaz bi na tvojem mestu samo malo povečala količino pecilnega (ali sode) in dodala 1 navadni jogurt ob nespremenjenih drugih količinah, tako bo okus ostal isti. Potem boš pa že videla.
V nadaljevanju recept, bolj podoben temu, kakor jaz pečem mafine. Konkretno tega recepta nisem delala, ponavadi imam doma zamrznjene maline ali pomaranče, pa delam bolj malinove, borovničeve ali pomarančne mafine, vedno dodam tudi čokoladne koščke.
15 dag polnozrnate moke, 10 dag bele moke
2 žlički pecilnega praška
1 žlička mešanice začimb (cimet, klinčki, pimet), sol
2 jajci
8 dag rjavega sladkorja
10 dag margarine
3 dl mleka
2 zreli banani
4 dag ovsenih kosmičev, 4 dag sesekljanih lešnikov
V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, začimbe, sol in vse skupaj premešamo. Margarino razpustimo, damo v skledo in počakamo, da se malo ohladi. Dodamo raztepena jajca in mleko ter gladko stepemo. Rahlo primešamo suhe sestavine. Banano zmečkamo in previdno primešamo. Testo razdelimo v košarice, posujemo s kosmiči in lešniki. Pečemo na 200°C 20 minut oz. tako dolgo, da narastejo in pozlatijo. Ponudimo tople ali hladne, lahko z marmelado.
Recept je prepisan enkrat s foruma.
Forum je zaprt za komentiranje.