Muffini in soda
Tudi mene motijo pri mafinih te ogromne (ameriške) količine sode in pecilnega. Tudi pecilnega ne dam toliko, kot piše. Glede na to, da so mafini običajno iz 2 jajc in 2 lončkov moke, dam največ 1/2 pecilnega, pa njihove žličke gor ali dol. V nekaterih receptih piše kar žlica, niti ne žlička. Mogoče so zaradi tega mafini kakšen milimeter nižji, vendar še vedno dobri.
Nekje sem brala, da se sode ne bi smelo nadomeščati s pecilnim v tistih receptih, ki vsebujejo jogurt oz. kakršno koli obliko kislega mleka, menda zaradi nevtralizacije. Približno se tega držim, vendar to pomeni največ 1/2 žličke sode, raje 1/3.
Lp Mimi
Mene zelo moti pecilni prašek, ker ga okusim/čutim v pecivu. Ugotavljam, da se v nekaterih pecivih bolj čuti, kot v drugih (čeprav je v osnovi enako količinsko razmerje pecilni prašek : moka). Nisem še ugotovila, ali je to odvisno od sestavim in da nekatere sestavine dobro prekrijejo neprijeten okus pecilnega praška. Ali imate kakšne izkušnje ali znanje o tem?
Še to: nekoč sem slišala (mogoče prebrala) nasvet, če uporabljamo samo sodo bikarbono, potem je treba dodati še kisle sestavine, npr. radensko ali limonin sok. Kemiki bodo to strokovno potrdili oziroma komentirali.
Hej! Sem tudi ena tistih,ki pecilni takoj zacutim;mogoce malo manj sodo.
Izogibam se obema,ce le morem.Zanimivo,da ga v korenckovem pecivu in
v domacem prijatelju ne zaznam,pri drobnem pecivu pa takoj.Zacne se na zobeh,me vedno skomina.
V moji knjigi pise o razlikah v testu (piskotnem in krhkem) brez in s pecilnim.Imam recepte za ista peciva. Pecilni prasek uporabljamo tam,kjer je nezadostna kolicina jajc in mascobe ali pri medenem pecivu,ki rabi
res mocno rahljalno sredstvo. Za visoka peciva ni primerno.Vedeti moramo,da prasek vedno zamesamo v moko in damo takoj v pecico.
Prepisem nazoren prikaz recepta za orehove rezine.
1. 2 jajci,14 dag sladkorja,10 dag nasekljanih orehov,10 dag rozin,limonina lupinica,20 dag moke,malo manj kot 1/2 pecilnega praska.
2. 2 jajci,14 dag sladkorja,14dag orehov in nic pecilnega,ker je moke samo 14 dag.
Ce bi v prvem primeru dodala se eno jajce,ni potrbno dodati pecilnega praska.
Vedno se ravnam po tem modelu.
Za muffine pa ne vem,ker nimam dovolj prakse. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.