Muc z odpovedjo ledvic
Pozdravljeni
Poskusim tukaj ker je veliko ljudi, mogoče mi kdo lahko pomaga.
Naš muc je zbolel, diagnoza začetna odpoved ledvic. Pri vetu dobila eno vrečko briketov in besede če bo to jedel bo ok, če ne ne bo. Nič drugega ne dajat.
Tu se sigurno najde kdo ki ma muco s to boleznijo. Res bi prosila če bo kdo tako dober za kak nasvet. Dietnih hran je veliko, katero izbrat. Briketi so slabi zaradi premalo tekočine ki je že itak težava pri tej bolezni. Lahko vsaj pije kaj, kozje mleko zaradi hidracije ker ga obožuje….kakršen koli nasvet bo dobrodošel.
Hvala
Verjetno bodo najbolj prišli v poštev nasveti veterinarja, če vam ta, ki je postavil diagnozo ne more pomagati, mogoče se obrnete še na kakšnega veterinarja.
Sigurno je primernejša mokra hrana, pa probajte ga malo navadit, da več pije, jaz bi svetovala, da vsake toliko naredite kuro z eno šprico čaja za ledvice in sečila, ki so tudi za ljudi …
Pomočinfo, 22.08.2021 ob 21:51
Pozdravljeni
Poskusim tukaj ker je veliko ljudi, mogoče mi kdo lahko pomaga.
Naš muc je zbolel, diagnoza začetna odpoved ledvic. Pri vetu dobila eno vrečko briketov in besede če bo to jedel bo ok, če ne ne bo. Nič drugega ne dajat.
Tu se sigurno najde kdo ki ma muco s to boleznijo. Res bi prosila če bo kdo tako dober za kak nasvet. Dietnih hran je veliko, katero izbrat. Briketi so slabi zaradi premalo tekočine ki je že itak težava pri tej bolezni. Lahko vsaj pije kaj, kozje mleko zaradi hidracije ker ga obožuje….kakršen koli nasvet bo dobrodošel.
Hvala
Svetujem ti, da še kakšnega drugega vera vprašaš za mnenje, po možnosti strokovnjaka za mačke. Resno, pojdi po drugo mnenje.
Macka siliti z dietno hrano je utopija. Ce jo ima rad je super, ce jo ne mara.. Navadno pri odpovedi bolj priporocajo mokro hrano. Na internetu imas veliko napisanega o tem. Odvisno tudi seveda do kje je ta njegova bolezen napredovala. Zelo malo si namreč napisala. Jaz sem svojega imela zadnje par mesecev na infuziji.. Kozje mleko je mastno in neprimerno za macka. Odpoved ledvic lahko upocasnis, ne mores pa ustaviti oz pozdraviti. Ok torej nikoli vec ne bo. Imas na netu tudi procentualno napisano koliko lahko pridobi muc na zivljenjski dobi ob dietni prehrani. V glavnem se malo bolj sama zanimaj na to temo in menjaj veterinarja, ce se temu ne da kaj vec povedati.
V prvi vrsti zamenjaj veterinarja in ga odpelji na kakšno vet. kliniko.
Muc mora piti veliko vode in ne mleko, ki že za zdrave odrasle muce ni priporoćljiv.
Jesti mora dietno hrano, tudi mokra obstaja. Sami briketi kot edina hrana za nobeno žival niso dobra izbira, ravno zato, ker so nehidrirani.
Pojdi po drugo mnenje,
Če je diagnoza šele začetna stopnja odpovedi, ni še hude panike in lahko mucku dosti pomagate s pravilno prehrano.
Predvsem paziti na to, da je hrana z nižjo vsebnostjo beljakovin in natrija. Ponujajte mu predvsem mokro hrano, ugotovite, kaj ima rad (če čisto nobene bolj ‘zdrave’ ne mara, poskusite iz Mullerja srčki v omaki, žal se ne spomnim proizvajalca – je pa samo eden — dodatno 1 x tedensko 1 malo pločevinkico juha za ledvice, mislim, da gor piše ‘urinary’ … žal se ne spomnim proizvajalca, pločevinke so čisto na koncu police v Mullerju.
Drugo: vsaj začasno preiti na brikete z manj beljakovinami: poskusite True Instinct Original 45-35-20. Dobite v Mr.Pet (ampak so žal ravno zdaj spremenili označbe, pojdite tja s to formulo, in vam bodo povedali katera mešanica po novem ustreza tej prejšnji formuli).
Naš maček je imel, ko je bil dve leti star, začetno odpoved ledvic. Hranili smo ga, ker nismo vedeli, z Whiskasom in podobnimi sranji. Veterinarka je povedala, da obstaja ogromno mačk, ki že v zgodnjem obdobju razvije začetek odpovedi ledvic ravno zaradi hranjenja s to hrano, ki ima veliko preveč soli in maščob. Kot bi se mi ves čas prehranjevali samo z McDonaldsom. Ko smo korenito spremenili prehrano, so se stvari popolnoma izboljšale, naš maček ima zdaj 14 let.:)) Ampak kupujemo pa ves čas kvalitetno hrano, ja, tudi brikete, vendar pa ker mački slabo pijejo, je treba brikete malo politi z vodo. Pri nas kombiniramo brikete in mokro hrano. Od briketov mu tu in tam dajemo Advance Urinary, jih ima rad, pa je drugače precej zbirčen.Drugače pa se hrano kupuje v trgovinah za male živali, ne v samopostrežbah. In tam pogledaš na etiketo, da je čim več mesa notri in čim manj ali nič dodatkov. Nekje 40% čistega mesa je kar solidno, še bolje pa do 80% ali celo več. Wild Freedom je recimo zelo dobra hrana, hkrati pa denarnici kar prijazna.
Tisti, ki pravite, naj zamenja vet, zakaj že? Začetno odpoved ledvic ji bodo povsod diagnosticirali. To, da je dobila dietno hrano, bodo tudi povsod naredili, morda edino niso poudarili, ali pa avtorica ni omenila, da mora maček veliko piti. To pa dosežeš tako, da brikete malo namočiš z vodo.
Ah ja, 23.08.2021 ob 00:38
Najbolj ti bo pomagal normalen veterinar, kar ta tvoj sigurno ni. Torej pod nujno menjat veterinarja.
Pa dobro bi bilo, če bi povedala, kateri veterinar je tako zelo zainteresiran za zdravljenje živali, da se ga ognemo v velikem loku.
V čem je štos? Naš maček, o katerem zgoraj pišem, ni jedel, ni pil, samo ždel je, vet je naredil preiskave in ugotovil začetno odpoved ledvic. Ko smo zamenjali prehrano, se je zadeva izrazito izboljšala, saj je bil še mlad. Če pa to ugotovijo staremu mačku, mu pa žal skorajda ni več pomoči.
Kaj ste se zdaj na vet spravili? Ker je predpisal brikete? Ta dietna hrana je večinoma v briketih, poliješ jo z vodo in problem rešen. Ali pa ti ne gre v glavo, da imajo tudi mački odpoved ledvic? No, imajo, in zaradi zanič prehrane zelo pogosto.
zaratustra, 23.08.2021 ob 07:47
Naš maček je imel, ko je bil dve leti star, začetno odpoved ledvic. Hranili smo ga, ker nismo vedeli, z Whiskasom in podobnimi sranji. Veterinarka je povedala, da obstaja ogromno mačk, ki že v zgodnjem obdobju razvije začetek odpovedi ledvic ravno zaradi hranjenja s to hrano, ki ima veliko preveč soli in maščob. Kot bi se mi ves čas prehranjevali samo z McDonaldsom. Ko smo korenito spremenili prehrano, so se stvari popolnoma izboljšale, naš maček ima zdaj 14 let.:)) Ampak kupujemo pa ves čas kvalitetno hrano, ja, tudi brikete, vendar pa ker mački slabo pijejo, je treba brikete malo politi z vodo. Pri nas kombiniramo brikete in mokro hrano. Od briketov mu tu in tam dajemo Advance Urinary, jih ima rad, pa je drugače precej zbirčen.Drugače pa se hrano kupuje v trgovinah za male živali, ne v samopostrežbah. In tam pogledaš na etiketo, da je čim več mesa notri in čim manj ali nič dodatkov. Nekje 40% čistega mesa je kar solidno, še bolje pa do 80% ali celo več. Wild Freedom je recimo zelo dobra hrana, hkrati pa denarnici kar prijazna.
Tisti, ki pravite, naj zamenja vet, zakaj že? Začetno odpoved ledvic ji bodo povsod diagnosticirali. To, da je dobila dietno hrano, bodo tudi povsod naredili, morda edino niso poudarili, ali pa avtorica ni omenila, da mora maček veliko piti. To pa dosežeš tako, da brikete malo namočiš z vodo.
Naš muc je star 11 let, pasemski. Vedno je jedel cca 1/3 briketov, ostalo konzerve ali surovo meso. Vsa hrana vedno ali mr.pet ali zoohit. Nazadnje je jedel brikete Instinct 75% mesa, konzerve Cosma, Nuevo, Herrmans, Animomda. Vse te hrane so kvalitetne pa se je kljub temu zgodilo. Trnutno po navodilih veta je hrano Royal canin renal suho in vrečke na katere mu nalijem vodo. Zaenkrat poje brez problema. Tudi bruhal ni od takrat. Je pa brezvoljen in samo spi. Lula normalno.
Teh hran za ledvične bolnike je kar nekaj, in ne vem se odločit katero bi mu dajala.
Ali lahko pije navaden jogurt, kozje melko recimo, ker obožuje..in bi mu dajala zaradi tekočine. Kozjega mleka bi popil tudi 3 dcl naenkrat tako rad ga ima. Je pa kar konkreten muc, ima 7,5 kg.
Rada bi mu dajala res kvaliteto ki mu ne bi škodila, vendar se ne vem odločit kaj.
Informacije ki sem jih dobila so res skope, vse to sem vprašala vendar sem dobila odgovor da nič razen teh briketov Royal renal.
Hvala
Pomočinfo, 23.08.2021 ob 08:32
Naš muc je star 11 let, pasemski. Vedno je jedel cca 1/3 briketov, ostalo konzerve ali surovo meso. Vsa hrana vedno ali mr.pet ali zoohit. Nazadnje je jedel brikete Instinct 75% mesa, konzerve Cosma, Nuevo, Herrmans, Animomda. Vse te hrane so kvalitetne pa se je kljub temu zgodilo. Trnutno po navodilih veta je hrano Royal canin renal suho in vrečke na katere mu nalijem vodo. Zaenkrat poje brez problema. Tudi bruhal ni od takrat. Je pa brezvoljen in samo spi. Lula normalno.
Teh hran za ledvične bolnike je kar nekaj, in ne vem se odločit katero bi mu dajala.
Ali lahko pije navaden jogurt, kozje melko recimo, ker obožuje..in bi mu dajala zaradi tekočine. Kozjega mleka bi popil tudi 3 dcl naenkrat tako rad ga ima. Je pa kar konkreten muc, ima 7,5 kg.
Rada bi mu dajala res kvaliteto ki mu ne bi škodila, vendar se ne vem odločit kaj.
Informacije ki sem jih dobila so res skope, vse to sem vprašala vendar sem dobila odgovor da nič razen teh briketov Royal renal.
Hvala
Ko je nas pes dobil diagnozo kronicna odpoved ledvic, sem guglala in raziskovala, ker informacije vecih veterinarjev so bile hudo skope. Uturijo ti industrijsko hrano in to je to.
Psu sem ukinila vse brikete, kupila sem sto razlicnih pasjih mokrih hran, a mu niso disale, na koncu je koncal na macji hrani za ledvicarje (imajo v Mullerju in je cenejsa kot drugod!), pa kuhala sem mu ful, tako nekako 2/3 doma pripravljeno in 1/3 macja mokra hrana.
Na koncu smo zaradi nekih drugih tezav nasli Mr. Vet in tam so pa krasni veterinarji, karkoli vprasas, ti lepo povedo in res svetujejo, prwzadovoljni smo bili z njimi!
Nas pes je docakal 18 let, z dieto smo ohranjali ledvice skoraj 5 let.
Ta muc je lahko ze pokojen. Cim manj kupljene hrane, ker je po pravilu preslana. In po moznosti nobenih briketov. Za macke s to boleznijo ni dobrih, se manj zdravih briketov. Izlociti je treba skoraj vso sol in jim dati veliko vode. Nasemu macku smo dajali tudi jogurt, ki ga je imel rad. Veterinar je rekel, da ce po njem nima driske, je to ena najboljsih stvari, ki jih pri tej bolezni lahko je.
Hvala za odgovor,bom poguglala.Pred 4 meseci sem ga dobila na dvorišču,neutolažljivo je mjavkal, bil je tako majhen,da bi še sesal. Ma ljudje so grdi,sigurno ga je nekdo odvrgel.
Zdaj pa je postal izbirčen,bi jedel samo surovo meso. Če je sila,požveči par briketov,potem pa fehta za meso. Enako s kuhanim mesom,ne mara ga.
Hvala za odgovor,bom poguglala.Pred 4 meseci sem ga dobila na dvorišču,neutolažljivo je mjavkal, bil je tako majhen,da bi še sesal. Ma ljudje so grdi,sigurno ga je nekdo odvrgel.
Zdaj pa je postal izbirčen,bi jedel samo surovo meso. Če je sila,požveči par briketov,potem pa fehta za meso. Enako s kuhanim mesom,ne mara ga.
Nič narobe. Jaz dajem tudi ribe, ponavadi jih pokuham na pari, če so sveže morske, pa dam tudi surove. Meso kupim različno, ko je v akciji, naredim paketke in v zamrzovalnik, pa jemljem ven sproti. V vsak paketek dodam malo drobovine (tam nekje 10-15%). Dajem tudi surovo goveje srce zaradi taurina. Briketi so na voljo ves čas (N&D grain free linija), pa jih jedo samo, če je res sila 😉
Naš muc ima tudi hujšo odpoved ledvic. Od takrat, ko je veterinar to ugotovil, ga hranimo s posebnimi briketi, namenjenimi mačkam z odpovedjo ledvic. Na njih na veliko piše “Renal”, dobijo se v trgovinah za male živali. Vsak dan dobi Pronefra zdravilo. To traja že kakšno leto in ta čas je zdrav in igriv, kot že dolgo ne. Kaže, da bo še dolgo z nami.
Forum je zaprt za komentiranje.