mreza dveh racunalnikov
Doma bi radi povezali dva racunalnika v dveh sobah v mrezo, zato ker bi radi na obeh naenkrat srfali in se nehali kregat:) Imamo ISDN in ADSL Siol. Zdaj se pa zacnejo hude muke za neuke – kako naj povezemo zadevo. Za enega vem, da ima mrezno kartico, za drugega nisem zihr (btw, kako to pogledam?). Mi lahko kdo razlozi zadevo kot triletnemu otroku, prosim? Kako naj racunalnika povezemo? Kaksno opremo potrebujemo? Kaksne kable je treba kupit? A kartico sploh rabimo na obeh? Na kaj je treba pazit, a obstaja vec variant za povezavo v mrezo (v enem prejsnjem pogovoru sem videla, da je en to delal z routerjem, ampak tisto je bila huda znanost na prvi pogled).
Hvala za vse odgovore in vesele praznike!
Poznam tale problemcek, ko se zelita dva povezati na isti mrezi in je kreganje sem ter tja, posebej ce sta dva racunalnika pri hisi.
Pa probajmo razlozit, kot tiletnemu otroku 🙂
Kot prvo. Treba je met mrezno kartico, ja. Kako to pogledas. Hmmm. Njlazje je, da obrnes racunalnik, za katerega ne ves ali ima mrezno kartico ali ne in pogledas, ce ima (ponavadi se nahaja bolj na dnu racunalnika) tisto lukenjco (saj si zelela, da povem, kot tri-letnemu otroku :)), v katero potem priklopis isti kabel, kot imas na racunalniku povezanega na internet…pa probaj, ce tam tut pase…ce pase, potem ima mrezno kartico…ce pa nima kake take lukenjce, potem pa mrezne kartice nima racunalnik in jo je treba kupiti.
Druga moznost je, da pogledas v windowsih, ce ima mrezno kartico, to je pod control panel/system/device manager (v slovenscini ne vem, ker ne uporabljam slovenske verzije…je pa podobno, ampak prevodi so cudni) in pogledas pod network adapters, ce ti pise, da imas instalirano mrezno kartico…ce jo imas ti pise, ce ne pa tak nimas…
Na tvojem mestu bi raje obrnil racunalnik 🙂
To je, kar se tice mrezne kartice.
Racunalnike se da povezati na mnogo nacinov, a mislim, da bi blo najlazje z uporabo routerja, kot si omenila, da si nekje to prebrala.
Torej…gres v neko racunalnisko trgovino, kupis router, kable za to (najlazje je reci kar v trgovini, ampak naj bo to trgovina, kjer imajo kaj pojma o racunalnikih, ker tudi tam lahko dobis napacne stvari, ce ne vejo, kaj zelis…reces, da bos povezala dva racunalnika na internet in da naj ti dajo kable, ki so potrebni za to…pa reci, da kabel za modem in za en racunalnik ze imas)…no..in tam bos dobila vse potrebno…
Potem pa priklopis stvarco na oba racunalnika, modem in potem nastavis router (to je pac od posameznega routerja odvisno) in stvarca laufa…itak pa mas pri vsaki tehnicni zadevi poleg navodila in ce jim bos sledila tak kot bo pisalo, bo stvar delovala…
Ni tezko, samo voljo je treba met 🙂
Upam, da ti bo uspelo…
Lp
Hvala, Innocence za razumljivo razlago. Po praznikih gremo v trgovino in bo v hisi spet mir:)
Imas morda kaksne izkusnje z routerji, glede znamk, kakovosti in cene?
Malo mi je slabo postalo, ko sem pogledala na tole stran
Imajo trgovino v središču LJ, kar je priročno, ampak routerji pri njih stanejo od 9.000 do 92.000. Gr&%$!! What the bloody khem?! A d-link je mercedes med routerji, asus pa recimo clio?
Neuka, ni za kaj…rad pomagam, ce gre.
Se nekaj je…se strinjam z mounty-em…novejsi siolovi modemi imajo ze vgrajen switch (to spet samo obrnes modem in vidis, ce ima vec priklopov za “telefonski” prikljucek…ce pac pase tisti kabel notri, kot pa za v racunalnik)…potem niti ne rabis routerja kupovati…samo nastavitve pogledas in nastavis, da deluje preko switcha, kar pa po vecini ni potrebno, ampak samo dodatno priklopis racunalnik…ce pa tega nima, to vidis tako, da je samo en prikljucek mozen za dodaten racunalnik, potem pa potrebujes router…
Glede routerjev pa tako…tisti drazji so seveda boljsi v marsicem, a to ponavadi ali ne rabis ali pa se ukvarjas profesionalno s cim, za kar bi taki router potreboval…meni osebno se zdi skoda denarja, ki ga bi porabil za ne vem kako drag router, ker vem, da ga ne bi uporabljal za take zadeve, ki jih ima na voljo router…
Sam mam Planet-ov router za (ne vem vec tocno…) nekje med 5.000 do 10.000 SIT in mi dela brez kakrsnih koli problemov…
Drugace pa imajo posamezni routerji pac dolocene lastnosti…v osnovi ima skoraj vsak, ce ne ze vsaki router firewall (pozarni zid) in pa ogromno dodatnih ostalih funkcij…
Skratka, da ne bom strasil…predlagal bi ti, da si kupis router za zmerno ceno, razen ce se zelis ukvarjati s cim vecjim, kot pa sama uporaba interneta na vecih racunalnikih…
In seveda si zapomni..vse ima svoje slabosti in prednosti…zato pa so navodila 🙂 🙂
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.