Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mreža

Mreža

Ali lahko sodelavec gleda na svoj računalnik, kaj jaz gledaj na moj računalnik na internetu, če smo v mrežni povezavi in kako?
Hvala.

Če ni tvoj sodelavec vzdrževalec računalnikov, težko, razen, če ni na tvoj računalnik namestil kakšnih programčkov, ki mu to omogočajo, npr. programa za oddaljen dostop. Taki programi se dobijo tudi zastonj, druga oseba na svojem zaslonu vidi sliko zaslona prve osebe, lahko tudi premika miško itd.

Običajno tak program teče v ozadju in se ga dostikrat ne opazi, razen mogoče po ikonici v orodni vrstici desno spodaj. Najbolj pogosti tovrstni programi bazirajo na protokolu VNC in ga imajo tudi v imenu, npr. RealVNC, UltraVNC, xxxVNC…

Zakaj pa sumiš, da bi sodelavec gledal na tvoj računalnik?

Zato, ker je smotan. Torej on lahko na svojem računalniku vidi, kdo brska po internetu in na katerem računalniku gleda. Samo on ni ne vem kako dober pri računalniku, tako da ne vem, kaj naj rečem. Kako pa se to vidi pri njem?

Rekel sem, da je to težko verjetno, razen če ni na tvoj računalnik namestil enega ali več programov, s katerimi lahko to spremlja. Če bi bil nameščen program za oddaljeni dostop, potem bi on lahko potencialno V ŽIVO spremljal sliko tvojega zaslona na svojem zaslonu, torej vse kar se premika na zaslonu, kateri programi in strani se odpirajo itd. – to bi bila najverjetnejša možnost.

Obstajajo tudi programi, ki v poseben dnevnik beležijo aktivnost na izbranem računalniku v tekstovnem načinu; tak dnevnik lahko “nadzornik” kasneje bere in vidi, kaj se je dogajalo.

Če ti nisi vsaj tako podkovana na računalniku, da bi lahko diagnozirala svoj računalnik – kaj na njem teče v ozadju in razpoznala nenavadne programe – potem ne moreš zagotovo vedeti, razen da sodelavca ujameš “in corpus delicti” oziroma pri samem dejanju.

Žal se lahko marsikdo namestitve takih programov in upravljanja z njimi dokaj hitro nauči, za razpoznavanje simptomov in odstranjevanje motečih zadev pa je potrebno malce več računalniškega znanja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close