Najdi forum

Mozzarella

Ker mi je ta sir zelo všeč, me zanima, kako se ga sploh izdela – iz kakega posebnega mleka, postopek…?

lp, Orehek

lp, orehek

Dragi Orehek – moje skromno znanje o mozzareli.

Mozzarela je mehak sir iz originalno bivoljega mleka, ki izvira iz juga Italije. Kako so se tam znašli posebni vodni bivoli ki dajejo to mleko me ne vprašat :(. No prava mozzarela buffala je tudi v Italiji kar draga in se jo težko dobi, velja pa za delikateso. Lažje je priti do njenih kravjih izpeljank, tudi v Sloveniji jo lahko kupiš več vrst in oblik. Običajno je v kroglah ali kroglicah (mozzarela perle) in počiva v slanici, struktura je vlaknata, okus pa mil in zelo mlečen. Odlična je kot dodatek na pici, za solato caprese je pa sploh osnovna sestavina, prija k vsej poletni zelenjavi, dobra je tudi ocvrta med dvema kosoma kruha. Rada se druži z olivami, olivnim oljem in mediteranskimi začimbami, pa s svežim in popečenim belim kruhom.

Žal ne vem kaj dosti o kalorični vrednosti in vsebnosti maščob, ampak to bi gotovo našla tudi preko strička googla.

lp tinca

Najlepša hvala, ja saj uporabljati jo znam- torej pojesti:))))))), zanimal me je bolj izvor. Struktura je res vlaknasta in to mi je zelo zanimivo, ker pač navadna skuta oz sir ni.

lp

lp, orehek

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close