motna goveja juha
Enkrat sem dobila informacijo, da lahko tudi ne povsem odtaljeno meso povzroči motno juho.
Sicer pa je najpomembnejše da ko enkrat zavre vre res počasi in nežno. Enkrat sem pozabila zmanjšati in je juha divje vrela večino časa – bila je grdo motna, lužasta in okus ni bil nič kaj prida. Ko mi vre lepo počasi je čista in tudi brez pen, pa uporabljam tako meso kot tudi kosti.
Žafranika, ki jo omenja mimi, pa je, kolikor jaz vem, bolj za to, da je juha lepe barve.
meni so pa rekli, da mora biti za juho meso stare govedi, da potem ni motna juha
mami je rekla, da mora biti tudi čebula popečene – zaradi barve in okusa in da juha ni motna, kao, da čebula da preveč soka in je motna juha. pa jaz nikoli nisem pekla čebule (ker to preveč smrdi), pa juha ni bila motna.
zelenjavo jaz vržem v vodo šele po eni uri kuhanja (kuha se dobri dve uri)
Jaz kuham juho tudi v ekonom loncu (ali pa navadnem). Skoraj vedno imam mlado govedino in ne od kake krave, čeprav je taka juha res boljša.
Za cca 2 litra vode ima 3/4 kg mesa + kost. Meni je najboljša juha iz bočnika.
Meso dam vedno (razen kadar se mi zelo mudi) v mrzlo vodo brez dodatkov in ko zavre, vso vodo zavržem, še malo splahnem pene in obrišem robove v loncu. Nato zalijem z vročo vodo in dodam zelenjavo in začimbe. Če kuham v ekonomu, dodam takoj in ko začne spuščati pritisk, zmanjšam plin na minimum in kuham pol ure, nato pa pustim lonec pri miru še pol ure ali več (lonca nikoli ne odpiram na silo). V navadnem loncu dam zelenjavo malo kasneje, kuham pa zelo počasi cca 1.5 – 2 ure.
Tisto prvo vodo pa sem začela odlivat v zadnjem letu in moram reč, da mi je zdaj juha veliko okusnejša in čistejša kot prej.
Ekonom uporabljam jaz, vedno namečem vanj vse naenkrat – meso in kost iz skrinje, zelenjavo – kar pač imam- vedno pa korenje, čebulo, peteršilj, paradižnik, običajno še kak zeljni list, včasih por, kos paprike. Lonec zaprem, nastavim na BIO (to možnost imam na ventilu in naj bi pomenilo kuhanje na 90 stopinjah). Ko začne šumeti pogledam na uro, po eni uri ugasnem in pustim da sam lonec “odneha”. Juho pogosto skuham že v nedeljo zjutraj, do kosila se ravno toliko umiri da je vedno lepo bistra.
Je pa res, da imam domačo govedino (kupim jo kar 15 kg naenkrat, in jo potem narežem na ustrezne kose), meso tudi vedno operem pod tekočo vodo.
V zadnjih dneh sem nekje brala da pobiranje pen z juhe ni v redu, ker se ravno v te pene na koncu “ulovijo” drobci, ki delajo juho motno.
Z juho je nekako tako kot s potico – je ene toliko receptov kolikor je kuharic.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.