Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Moški se bojijo močnih žensk!

Moški se bojijo močnih žensk!

Hja, seveda lahko temu rećeš kazen. Komot.
Seveda je nedoseganje cilja lahko kazen.
Jaz je samo ne imenujem tako v primerjavi z ostalimi oblikami kaznovanja, ki temeljijo samo na
prisili, po principu “naredili bomo po moje, ker sem jaz močnejši”…[/quote]
Saj ima vsak starš svoj (dober) razlog za postavljanje mej ali kaznovanje.
Vendar se še vedno gre za moč, saj brez tega, da te otrok doživlja kot močnejšega in da te spoštuje kot avtoriteto, te bo bolj redkokdaj upošteval. Kar pomeni, da lep način postavljanja mej prav tako temelji na moči, pa čeprav to ni tako očitno in ni v ozadju vidnega nasilja ali kričanja…..
Kričijo tisti, ki nimajo svoje avtoritete in s tem moči.[/quote]ž

Ja, seveda.
Jaz samo pojasnjujem razliko med postavljanjem mej in kaznovanjem.
Jasno, da gre za moč – vendar ne gre za surovo fizično premoč. Razlika je v tem, da v prvem primeru
otrok dela (ali ne dela) stvari z razumevanjem, z učenjem zakonitosti in mej, v drugem primeru pa samo
zaradi strahu pred bolečino.
Eno je vzgoja, drugo pa dresura.
Za eno rabiš moč, za drugo pa silo.

V obeh primerih je zanj boleče že to, da ne more nadaljevat s svojim početjem ga ne rabiš nagarbat, da je ves plav….

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

V obeh primerih je zanj boleče že to, da ne more nadaljevat s svojim početjem ga ne rabiš nagarbat, da je ves plav….[/quote]…le ve enem primeru si se direktno izpostavil kot starš/avtoriteta, v drugem si se pa (hinavsko) potuhnil in skril z odhodom iz lokala.
Meni je ljubši prvi…ker sem močna oseba….. ccccccc

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Kaj pametuješ, sebe beri, kaj vse skeli pišeš, potem drugim dajaj užaljene pridige.

Mene se ni treba nič bati. Jaz sem vedno tako prijazna :)))

..... [i]Damn! I'm so good in bed. I can sleep for hours.[/i]

Kaj pametuješ, sebe beri, kaj vse skeli pišeš, potem drugim dajaj užaljene pridige.[/quote]A so spet napake drugih tvoje edino opravičilo?

Sploh pa je nisem nikjer tako opisoval kot si si ti to privoščil zame, kar ni imelo nobene veze z zastavljeno temo.

Aha. Tukaj ti ne razumeš principa,
Zapustitev restavracije ni kazen. Ne zame, ne za otroka. Zapustitev restavracije je posledica njegovega
neprimernega vedenja.
Jemo v restavraciji tako in tako, obnašamo se tako in tako – to se pojasni otroku in dogovori vnaprej –
– če tega ne zmoreš, pač ne bomo tam jedli
Konc debate.
Nismo šli domov “za kazen”, ampak zato, ker se otrok ni znal pravilno obnašati. Če bo hotel jesti v
restavraciji, se bo obnašal temu primerno. Otroci to neverjetno hitro pokapirajo, ker so v bistvu veliki
oportunisti – večina njihovega obnašanja je usmerjena v “kako dobiti kar hočem”.
Deluje veliko prej in z veliko manj dretja, ukazovanja, ali celo udarcev….pa še bistvo je doseženo: otrok
namreč VE, zakaj mora nekaj narediti ali zakaj česa ne sme….kar po metodi “ker sem jaz tako rekel”
ne drži…[/quote]Oprosti zame to je kazen ali pa “kazen”. Seveda ne bo konec sveta, če ne ostanem tam ampak zakaj bi pustil, da me mali vrže iz tira? Bolje, da jaz njega utirim in oba ostaneva tam 😉
Ravno to, da mu ne dovolim, da dela neumnosti, da še mene ne izsiljuje z odhodom, da mora upoštevati pravila, moje besede…. mu daje zavedanje, da je treba upoštevati želje drugih in pravila obnašanja. Saj ne rečem, da z odhodom ne bo dojel, da se mora obnašat primerno, ne vem pa če bo tebe (in posledično druge) zato kaj bolj spoštoval. Ali pač? Ker si tudi ti uveljavila svojo moč nad njim in drečega odvlekla iz lokala….. karikiram. 😉

Kako naj otrok nekoč postane močna oseba, če se z njim vseskozi rokuje v rokavicah?
Ko odrasteš in greš v svet, svet s tabo dela vse drugače kot v rokavicah.[/quote]

Viš, jaz imam to prednost, da lahko govorim iz prakse.
Takle “odhod” smo naredili enkrat, največ dvakrat….in je zaleglo za vekomaj. Nobenih težav ne v
trgovinah, ne v restavracijah, ne v gledališču, ne v kinu, ne na obiskih….nikjer. In to popolnoma brez
vpitja, metanja po tleh , kreganja.
Še vedno ne razumeš, vidim.
Ti hočeš doseči, da otrok uboga, ker si ti tako rekel (ker te upošteva in straho-spoštuje), jaz sem
hotela doseči, da sam razume, zakaj se v nekaterih situacijah obnaša tako in kje so meje.
Ravno tako kot v življenju, določena dejanja sprožijo POSLEDICE. Če ne plačaš elektrike, ti jo
odklopijo. Igrače spadajo v škatlo, če zvečer ne pospraviš igrač, bodo letele v smeti..
Ne pa “pospravi igrače, ali pa dobiš batine”….kaj hudika se je otrok naučil s tem?

Problem s prisilo nastane, ko je otrok najstnik in je (lahko) kar na lepem močnejši od tebe. Kaj pa potem?
Bo on tebe “vzgajal”?

In še – a to, da otroka ne butaš, je “ravnanje v rokavicah”? A ni končni cilj, da odraste v odgovornega
in prilagojenega človeka? A to se da doseči samo z pretepanjem?
(še soroden primer – do nedavnega je veljalo, da se pse da vzgajati samo z udarci “najprej ga ornk
prebutaš, da ve, kdo je gospodar, pol pa ni problemov”….in vendar mladi ljudje zdaj blazno uspešno
vzgajajo pse po metodi pozitivne motivacije POPOLNOMA brez udarcev ali prisile)

Ti si se našel tu igrati pravičnika, ja. Daj spomni se svojih zaničljivih pisarij o vseh, ki živijo drugače od tebe..

Oprosti zame to je kazen ali pa “kazen”. Seveda ne bo konec sveta, če ne ostanem tam ampak zakaj bi pustil, da me mali vrže iz tira? Bolje, da jaz njega utirim in oba ostaneva tam 😉
Ravno to, da mu ne dovolim, da dela neumnosti, da še mene ne izsiljuje z odhodom, da mora upoštevati pravila, moje besede…. mu daje zavedanje, da je treba upoštevati želje drugih in pravila obnašanja. Saj ne rečem, da z odhodom ne bo dojel, da se mora obnašat primerno, ne vem pa če bo tebe (in posledično druge) zato kaj bolj spoštoval. Ali pač? Ker si tudi ti uveljavila svojo moč nad njim in drečega odvlekla iz lokala….. karikiram. 😉

Kako naj otrok nekoč postane močna oseba, če se z njim vseskozi rokuje v rokavicah?
Ko odrasteš in greš v svet, svet s tabo dela vse drugače kot v rokavicah.[/quote]

Takle “odhod” smo naredili enkrat, največ dvakrat….in je zaleglo za vekomaj. Nobenih težav ne v
trgovinah, ne v restavracijah, ne v gledališču, ne v kinu, ne na obiskih….nikjer. In to popolnoma brez
Ti hočeš doseči, da otrok uboga, ker si ti tako rekel (ker te upošteva in straho-spoštuje), jaz sem
hotela doseči, da sam razume, zakaj se v nekaterih situacijah obnaša tako in kje so meje.
Ravno tako kot v življenju, določena dejanja sprožijo POSLEDICE. Če ne plačaš elektrike, ti jo
odklopijo. Igrače spadajo v škatlo, če zvečer ne pospraviš igrač, bodo letele v smeti..
Ne pa “pospravi igrače, ali pa dobiš batine”….kaj hudika se je otrok naučil s tem?

Problem s prisilo nastane, ko je otrok najstnik in je (lahko) kar na lepem močnejši od tebe. Kaj pa potem?
Bo on tebe “vzgajal”?

In še – a to, da otroka ne butaš, je “ravnanje v rokavicah”? A ni končni cilj, da odraste v odgovornega
(še soroden primer – do nedavnega je veljalo, da se pse da vzgajati samo z udarci “najprej ga ornk
prebutaš, da ve, kdo je gospodar, pol pa ni problemov”….in vendar mladi ljudje zdaj blazno uspešno
vzgajajo pse po metodi pozitivne motivacije POPOLNOMA brez udarcev ali prisile)[/quote]No v moji praksi se ni niti enkrat primerilo, da bi se kdo od otrok kjerkoli strmal in nam ni bilo treba nikoli zapuščat lokalov, ne v restavracijah, ne v gledališču, ne v kinu, ne na obiskih….nikjer.

Res nimam prakse žal….

Da greš iz restavracije, ker ti otrok dela štalo. To mora res biti že skrajnost. Torej je le dosegel svoj namen:). Ne poznam otroka, da bi se glih sekiral, če bi vsi odšli iz restavracije. Saj to ni luna park.

Bo on tebe “vzgajal”?

vzgajajo pse po metodi pozitivne motivacije POPOLNOMA brez udarcev ali prisile)[/quote]No v moji praksi se ni niti enkrat primerilo, da bi se kdo od otrok kjerkoli strmal in nam ni bilo treba nikoli zapuščat lokalov, ne v restavracijah, ne v gledališču, ne v kinu, ne na obiskih….nikjer.

Res nimam prakse žal….[/quote]

Aha. In pol sva ugotovila, da je edini način za vzgajanje otrok ta, da tuliš na njih in jih garbaš?
Se bom opravičila mojim otrokom, ker sem popolnoma odpovedala na vsej črti na tem področju…

Ok, da vidimo, kako ti rešuješ tako situacijo?

Ok, da vidimo, kako ti rešuješ tako situacijo?[/quote]

Odvisno od starosti otroka. Vsekakor pa ne namenjaš vso pozornost tistemu, ki prav glasta po njej z namenom, da se naredi zdraha. Odklop pozornosti, v skrajnosti bi moral otrok stati poleg mize ali kaj podobnega, da ga malo izoliraš, distanciraš od dogajanja. Ob tem mu vsake toliko poveš, zakaj tam stoji, kaj dela narobe in kaj se bo zgodilo, ko se bo umiril. Otrok mora vedeti, čemu je kaznovan, zakaj sankcije in kaj sledi v kolikor se skulira. Povzdigovanje glasu, tepež tukaj res nimata smisla, ker samo prilivaš olje na ogenj.

Želim si močno mamo, kot je Skela, da bi dala vetra mojemu malopridaniču – fotru, ki zahaja v gostilne! Moja je premila…. :((
😀 haha

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Ok, da vidimo, kako ti rešuješ tako situacijo?[/quote]

Odvisno od starosti otroka. Vsekakor pa ne namenjaš vso pozornost tistemu, ki prav glasta po njej z namenom, da se naredi zdraha. Odklop pozornosti, v skrajnosti bi moral otrok stati poleg mize ali kaj podobnega, da ga malo izoliraš, distanciraš od dogajanja. Ob tem mu vsake toliko poveš, zakaj tam stoji, kaj dela narobe in kaj se bo zgodilo, ko se bo umiril. Otrok mora vedeti, čemu je kaznovan, zakaj sankcije in kaj sledi v kolikor se skulira. Povzdigovanje glasu, tepež tukaj res nimata smisla, ker samo prilivaš olje na ogenj.[/quote]

Aha. Tvoj otrok je torej tisti, ki laufa okoli po restavraciji, vrešči, vleče prte z miz ostalih gostov,
vse, da spet pridobi tvojo pozornost…
Drugi gosti lokala, ki so prišli v miru pojest, ti bodo res hvaležni…

Odvisno od starosti otroka. Vsekakor pa ne namenjaš vso pozornost tistemu, ki prav glasta po njej z namenom, da se naredi zdraha. Odklop pozornosti, v skrajnosti bi moral otrok stati poleg mize ali kaj podobnega, da ga malo izoliraš, distanciraš od dogajanja. Ob tem mu vsake toliko poveš, zakaj tam stoji, kaj dela narobe in kaj se bo zgodilo, ko se bo umiril. Otrok mora vedeti, čemu je kaznovan, zakaj sankcije in kaj sledi v kolikor se skulira. Povzdigovanje glasu, tepež tukaj res nimata smisla, ker samo prilivaš olje na ogenj.[/quote]

Aha. Tvoj otrok je torej tisti, ki laufa okoli po restavraciji, vrešči, vleče prte z miz ostalih gostov,
Drugi gosti lokala, ki so prišli v miru pojest, ti bodo res hvaležni…[/quote]

Otroka kaznuješ s tem, da stoji ob mizi. Nikakor ne toleriraš njegovega neprimernega obnašanja. Niti pod razno pa ne greš iz restavracije, ker s tem bi on dosegel svoj namen. Otroci, ki vrečijo tja v tri dni in so objestni, pomeni da starši niso kos situacijam že od rojstva naprej. Saj divjak ne nastane čez noč. Začne se z malimi stvarmi, katerim se eni starši celo smejijo in se jim zdijo strašno zabavne. Ko pa to naredi večji otrok je pa frka, a ne:).

Drugi gosti lokala, ki so prišli v miru pojest, ti bodo res hvaležni…[/quote]

Otroka kaznuješ s tem, da stoji ob mizi. Nikakor ne toleriraš njegovega neprimernega obnašanja. Niti pod razno pa ne greš iz restavracije, ker s tem bi on dosegel svoj namen. Otroci, ki vrečijo tja v tri dni in so objestni, pomeni da starši niso kos situacijam že od rojstva naprej. Saj divjak ne nastane čez noč. Začne se z malimi stvarmi, katerim se eni starši celo smejijo in se jim zdijo strašno zabavne. Ko pa to naredi večji otrok je pa frka, a ne:).[/quote]

Ok , otrok stoji pri mizi in vrešči. Ostali gostje te še vedno grdo gledajo in ne razumejo, da
“nikakor ne toleriraš njegovega neprimernega obnašanja”…in še vedno ne morejo pojesti v miru…
Teorija je eno, praksa drugo.

Pri nas do takega obnašanja v bistvu sploh ni prihajalo (tale restavracija je primer) ker smo od dojenčka
naprej trenirali pravilen pristop k “kako doseči, kar želim”, pri čemer se je “prosim daj mi tole”
nagrajevalo, za sitnarjenje in tuljenje pa delalo, da ne razumemo, oziroma učinka ni bilo.
In je krasno delovalo.
Vsaj do pubertete….. ki je pa pesem zase…. :-))))

Skela, si ti že šla na malico danes?

Že.

Otroka kaznuješ s tem, da stoji ob mizi. Nikakor ne toleriraš njegovega neprimernega obnašanja. Niti pod razno pa ne greš iz restavracije, ker s tem bi on dosegel svoj namen. Otroci, ki vrečijo tja v tri dni in so objestni, pomeni da starši niso kos situacijam že od rojstva naprej. Saj divjak ne nastane čez noč. Začne se z malimi stvarmi, katerim se eni starši celo smejijo in se jim zdijo strašno zabavne. Ko pa to naredi večji otrok je pa frka, a ne:).[/quote]

Ok , otrok stoji pri mizi in vrešči. Ostali gostje te še vedno grdo gledajo in ne razumejo, da
“nikakor ne toleriraš njegovega neprimernega obnašanja”…in še vedno ne morejo pojesti v miru…

Pri nas do takega obnašanja v bistvu sploh ni prihajalo (tale restavracija je primer) ker smo od dojenčka
naprej trenirali pravilen pristop k “kako doseči, kar želim”, pri čemer se je “prosim daj mi tole”
nagrajevalo, za sitnarjenje in tuljenje pa delalo, da ne razumemo, oziroma učinka ni bilo.
In je krasno delovalo.
Vsaj do pubertete….. ki je pa pesem zase…. :-))))[/quote]

Če je otrok že čisto zdivjan, ga odpelješ stran od mize, ven na zrak, se z njim pogovoriš, mu točno pojasniš vso zadevo in tudi ukrepe, ki bodo sledili. Nato greš nazaj v restavracijo. Pomembno je še, da starš ne izgubi kontrole nad sabo, kar se največkrat dogaja.

Ne, ga ni dosegel. Njegov namen je bil zganjati nemir ali karkoli je pač že delal. In Skela je lepo povedala, da so to ni več ponovilo, torej je Skela dosegla svoje, otrok pa se je tudi kaj koristnega naučil.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Skela in GF, rubrika za prepiranje vročekrvnih žensk, katera je boljša in pametnejša pri vzgoji svojih otrok je vendar Starševki čvek: http://med.over.net/forum5/list.php?151 Ne vem, kako sta zajadrali sem med samske moške brez otrok? Aja, saj res, da bi nas poučile o discipliniranju otrok, kar nas še čaka, uvidevno od vaju… 😀 No, zdaj pa se lahko pobijeta… ;)))

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Ne, ga ni dosegel. Njegov namen je bil zganjati nemir ali karkoli je pač že delal. In Skela je lepo povedala, da so to ni več ponovilo, torej je Skela dosegla svoje, otrok pa se je tudi kaj koristnega naučil.[/quote]

Škodo so pa utrpeli vsi okrog mulca:). Lačni so zapustili prizorišče, otroku se pa pa fino zdelo:)). Ja Marko, možno je marsikaj.

In je krasno delovalo.
Vsaj do pubertete….. ki je pa pesem zase…. :-))))[/quote]

Če je otrok že čisto zdivjan, ga odpelješ stran od mize, ven na zrak, se z njim pogovoriš, mu točno pojasniš vso zadevo in tudi ukrepe, ki bodo sledili. Nato greš nazaj v restavracijo. Pomembno je še, da starš ne izgubi kontrole nad sabo, kar se največkrat dogaja.[/quote]

Ja sej. Zanimajo me tisti ukrepi, ki bodo sledili.

Ne, ga ni dosegel. Njegov namen je bil zganjati nemir ali karkoli je pač že delal. In Skela je lepo povedala, da so to ni več ponovilo, torej je Skela dosegla svoje, otrok pa se je tudi kaj koristnega naučil.[/quote]

Škodo so pa utrpeli vsi okrog mulca:). Lačni so zapustili prizorišče, otroku se pa pa fino zdelo:)). Ja Marko, možno je marsikaj.[/quote]
Ej, to je bilo enkrat, dvakrat. Nekaj pa je tudi treba žrtvovati, da boš prihodnjič lahko vedno v miru jedel. Vidiš, ko ne znaš pogledat v prihodnost. 😉

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close