morska vecerja
Naslednji teden smo domenjeni za vecerjo z morskim pridihom v stiri. Pripravila bom skampe na zaru, popecene polnjene lignje, gratinirane pokrovace ter curryjevo solato s kozicami. Glede morskih zadev torej vse urejeno. Zanima pa me, kaj naj (poleg kruha) ponudim zraven, da bi bila vecerja bolj osvezilna. Kaj v smeri omak ali lahke solate? Ima kdo kaksno idejo?
Hej,ko sama naredim podobno kosilo ali vecerjo,imamo zraven najraje samo kruh,ker te morske dobrote niti ne rabijo se kaksnih priokusov.Dobra osvezujoca solata pa je skoraj obvezna.Ne poznam tvojih okusov;jaz bi se odlocila za nekaj razlicnih barv,prav gotovo bi narezala vmes tudi malo gomolja sladkega janeza in rukolo.
Ce mislis,da bi bila res potrebna se kaksna priloga,bi se odlocila za nekaj ur prej narejeno(da se riz lepo prepoji) osvezujoco rizevo solato samo z zelenjavo;kvecjemu kaksen izluscen repek skampa in kozice -bolj za okras na vrhu.
Glej,to je res moj okus,ki ni nujno vsec tudi tebi.
Lep pozdrav in uzivajte Babi
Ker je solata s kozicami dosti bogata, z rizem, jabolki, mandeljni, majonezo in kupom ostalih zadev, niti nisem imela v mislih kaksne druge priloge, ampak samo omake in solate. Kaj osvezujocega in lahkega. Morda rukola z olivnim oljem in koruza z jogurtovo polivko. Vseeno pa bi zelela pripraviti se kaksno omako, v nizkih skleckah, da bi vanjo pomakali repke skampov in koscke lignjev.
Hvala za prijazne zelje in pozdravcek.
Glej! V Franciji sem v zanikrni ribiski gostilni jedla podobne stvari in zraven so v skledckah ponudili neko roznato lahkotno omako,v katero smo namakali repke. Povedali so mi,da je to omaka iz morskih jezkov in se necesa . Vem,da ti s tem ne morem pomagati,ker nimam pojma o receptu.
Bolj kot zanimivost!
Mogoce bi pa naredila kaksno lahko tartar omako in vmesala vmes malo mesa skampkov. Mislim,da bi bi bilo osvezilno.
Imam pa recepte za nickoliko omak:zeliscne,z jajci,brez njih… do nekaksne ga mousse(pena) iz kaper,malo prekajenega lososa in sardelnih filetov
Ce mi namignes v katero smer,ti lahko kaj napisem;jih je res prevec,da bi pisala na slepo. lep pozdrav Babi
Babi, zanimala bi me kakšna zeliščna omakca brez jajc in brez morskih sestavin, da ne bo preveč mešanja okusov.
Da pa vsaj malo povrnem trud, prilagam recept solate s kozicami, meni je nebeško dobra.
(za pet oseb)
1/2 l vode
1/2 žličke soli
50 g riža
200 g mesa kozic (lahko tudi repki škampov)
olje
50 g mandljevih palčk
250 g majoneze
100 ml kisle smetane
2 žlici limoninega soka
1/2 žličke gorčice
3 žličke curryja
ščepec sladkorja
60 g kislih kumaric
1 kislo jabolko
1. V osoljeni vodi skuhamo riž.
2. Meso kozic ali škampov (najenostavneje in najceneje je, da kupimo zamrznjene) na hitro opečemo na malo olja.
3. V suhi ponvi zlato prepražimo mandljeve palčke.
4. Majonezo zmešamo s kislo smetano, limoninim sokom, gorčico, curryjem in sladkorjem.
5. Dodamo na lističe narezano jabolko in kumarice.
6. Vmešamo še riž in popečene kozice.
7. Po okusu dosolimo in popopramo.
Solata naj stoji v hladilniku vsaj eno uro. Preden jo ponudimo, dodamo še mandlje.
Hej,Medeja!
Oprosti,malo mi je pri branju uslo;prezrla sem curryjevo solato s kozicami
in prva stvar,ki mi je zadisala zraven tvojih jedi,je bila rizeva solata,kar je zelo podobno tvojemu izboru,le da je tvoja prava gurmanska poslastica.Recept,ki si ga napisala je res sijajen,ze ko ga beres.Hvala zanj.
Tale bretonska omaka bi ti bila mogoce vsec.Je sicer na bazi masla ampak v knjigi toplo priporocena za druzbo morskim rakom.
70g masla
20g moke
nekaj mladih cebulic
zlica pikantne gorcice
malo kaper,petersilja in pehtrana
nekaj zelenjavne juhe
manjsi kozarec belega suhega vina
malce sladkorja,sol,poper
Na drobno narezane cebulice z zelenim stebelcem vred na hitro zrumenimo na 20g masla,jim prilijemo vino,solimo,popopramo in dusimo pokrito kaksnih 15 minut. Damo v mikser in zmiksamo,dodamo gorcico in na drobno sesekljane kapre,petersilj,pehtran in pikico sladkorja.
Posebej naredimo besamel s 20g masla in 20g moke,ki ga zalijemo z zelenjavno toplo juho(kocka).Po 5 minutah mesanja odstavimo in dodamo
se cebulno zeliscno zmes.Dodamo se stopljeno preostalo maslo in dobro
premesamo v homogeno omako.
Ce se ti zdi premalo osvezujoca,je res najbolje,da izbiras med lazjimi na bazi kisle smetane ali olivnega olja.
Zelisca,ki jih imas rada stresemo v mesalnik,dodamo se nasekljane mlade cebulice in zmiksamo.
Dodamo
1 kozarcek kisle smetane in 125g skute ,limonin sok -vse zmiksamo v omako,solimo in popopramo.
1 kozarcek kisle smetane zmesamo z 2 zlicama belega vina,jo na hitro prevremo,zacinimo s soljo,poprom in worcestrsko omako;primesamo razna
nasekljana zelisca.
2 kozarcka jogurta zlijemo na sito,oblozeno z gazo in pustimo,da se voda odcedi.
Olupimo in drobno nasekljamo 2 salotki in strok cesna in stisnemo sok.
Nasekljamo se baziliko,petersilj,rukolo …
Vse zamesamo v jogurt,dodamo malo limoninega soka in olivnega olja,posolimo in popopramo,tudi malce sladkorja.Dodas lahko koruzo.
No,zdaj se mi zdi vse to prav revno.Verjetno bos ti kaj pametnejsega pogruntala.
Hvala se enkrat za recept. Pozdravcek Babi
Forum je zaprt za komentiranje.