Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem moram kupit zimske gume al imam lahko s+m?

moram kupit zimske gume al imam lahko s+m?

Imam nove gume m+s, se pa kar veliko vozim in se sprasujem ali je smiselno kupit zimske gume ali ne. Kaj pa, ce dam samo na sprednja kolesa zimske, zadaj pa pustim m+s?

Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.

ti ves kaj pomeni m+s ?

CPP pejt delat:)

Prijaznost pa taka. Res sta prava slovenceljna. Verjetno sta se pametna že rodila in sta imela že vgrajen chip, ki razpoznava oznake gum?!

m+s pomeni v angleščini mud + snow, torej blato in sneg. Tako, da že imaš zimske gume.

Jah, sem pac samo zenska…

Vedno sem mislila, da so m + s letno zimske gume in da so s zimske. Torej bolj zimskih od m + s ni ali so? Me lahko kdo od vas rasvetli?

Žal imajo tako zimsko-letne, kot zimske gume enako oznako, to je M+S. V zadnjih letih se je uveljavilo, da imajo prave zimske gume poleg oznake m+s še ikono, to je snežinko znotraj obrisa gore.

Oznaka M+S pomeni mud and snow, kar je zapisano že zgoraj, najdeš jo na zimskih in celoletnih gumah. Ker jo lahko napopa vsak, ki se mu zdi, da je izumil v zimskih razmerah uporabno gumo, se nanjo ni ravno 100% zanašati.
Če se pozimi veliko voziš, mislim, da ni nobene dileme: kupi dobre zimske gume in jih namesti na vsa štiri kolesa.
Ne jamraj o strošku, ker ni niti omembe vreden v primerjavi z avtomobilom, ki ga boš lažje razbila s slabimi gumami (hm, ali niso samo gume tisto, kar avto povezuje s cesto?). Poleg tega celoletne gume starejšega datuma niso enakovredne s pravimi zimskimi, hkrati pa se slabo izkažejo v poletnem času, tako da se jih načeloma niti ne splača kupovati. In še enkrat: če se veliko voziš, potem bi gume obrabila po dveh letih, tako pa boš dva kompleta zamenjala v štirih letih. Kar je nekako isto, če se ne motim.

Skratka: čimprej namesti dobre zimske gume in opazila boš, da bo avtomobil tudi po snegu suvereno vlekel. Tista ideja o boljših gumah na sprednji osi je pa itak napačna: boljše gume se vedno dajo na zadnjo os – zato, da te zadek v ovinku ne prehiti ;-))

Jah, sem ze rekla, da sem zenska …

Hvala za pojasnilo. Kako pa je z obrabo zimskih gum? A ni tako, da se zelo hitro obrabijo, ce je zima topla in ni snezna?

Sem sla pogledat svoje gume, imajo oznako m+s in snezinko. To pomeni, da sem se celo poletje vozila z zimskimi? Svasta!

No, če niso obrabljene, potem so očitno dobre kakovosti 😉 Zimske gume so dobrodošle takoj, ko temperatura pade pod 7 stopinj Celzija (torej, tudi, če na cesti ni snega), saj imajo nekatere dodatke (predvsem siliko), ki povečajo mehkobo (običajna guma pri nizkih temperaturah postane trša in zato se zmanjša koeficient trenja).

Ah, te ženske ;-))

al pa podobo eskima:)

šofer očitno nisi tak strokovnjak
Ker si tak velik zagovornik kvalitetnih zimskih gum, bi lahko vedel, da zimske gume vožene tudi v poletnem času izgubijo vse lastnosti in niso več primerne za varno vožnjo pozimi, celo nevarne so kljub neizrabljenemu profilu.

Jaz osebno uporabljam celoletne gume GoodYear Vector 5, ker pač živim in vozim pozimi le po ravnini in po glavnih spluženih cestah. Po zasneženih klancih ne vozim. Tko da mi te celoletne več kot dovolj zadostujejo, sedaj jih bom imel že četrto zimo, jeseni pa bom kupil nove.
Če bi pa živel kje na hribu ali se vozil tja v sluzbo, bi pa brez pomišljanja kupil zimske gume.
Neumno je kupovati zimske gume zaradi zakona, potrebuješ jih na dejanske okoliščine in razmere na cesti in zaradi lastne varnosti.

Juris!
Zimsko letne gume ne obstajajo to smo že meli lansko zimo debato tu na foromu!
Jaz se strinjam delno z Šoferjem in delno z Voznikom!
Zimska guma je tista ki ma narisano samo snežinko kar pomeni da je namenjena samo na zasneženih cestahse pravi da je najbnoljša samo po snegu! Po asvaltu se glih tak profil porablja!
M+S pa je namenjena bolj našim razmeram na cestah malo snega malo asvalta in še druge podlage!
Res je obe pa začneta delovati tam pti 7 stopinj celzijah!
Torej za naše ceste je najboljše imeti gumo M+S saj se večinoma voziš po vsem drugem samo po snegu ne! Ta 2-3 dni kaj je pri nas sneg na cestah pol pa maš itak spucanega!
Razen kot je Voznik napisal če hodiš v kake gore ali pa se voziš po goratem delu pa je res najbolj pametno meti dobre zimske gume z dobrim profilom!
In da bodo zdržale čim dlje jih je treba popmladi menjat z letnimi in se ne vozit z zimskimi!

l.p. Mike

he-he pol pa vidiš na morju ali sredi poletja v LJ, da ima skoraj tretjina voznikov še vedno zimske gume gor, pa pri tem avtomobili vrednosti 5mil SIT in več niso nobena izjema, da ne bi kdo mislil, da sam reveži šparajo :)))

Kar se pa tiče gum pa naj bodo to letne, zimske ali “celoletne” so samo nek kompromis vseh lastnostih, ki naj bi jih dobra guma imela. Če hočeš izboljašti lastnosti gume na mokrem cestišču, poslabšaš druge lastnosti in obratno.
Nekatere letne so najboljše na suhih cestah, druge na mokrih dosegajo najboljše rezultate, nekatere v vodljivosti….
Tko kot zimske so nekatere najboljše na suhih cestah ali mokrih cestah, nekatere dosegajo najboljše rezultate na samo na snegu, nekatere samo na ledu… nekatere pa nikjer ne izstopajo in veljajo za povprečne.
Prave celoletne pa so narejene tako da je srednji del tekalne površine narejen kot zimaska guma, zunajna dela oz. obod pa kot letna guma… tko da skuša zadostiti vsem vremenskim razmeram.

Skratka oznik avtomobila pa pač mora na okoliščine in razmere na cestah , kjer živi in vozi izbrati zase najbolj primerne gume.

Hvala za pojasnila. Mislim, da bom obdrzala m+s gume in si nabavila ketne v kolikor me zanese v hribe.

lp

Se strinjam Voznik!
imaš čist prav

New Report

Close