Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Moje pitulice :((((

Moje pitulice :((((

Hojla!
No, pa sem se opogumila. Namreč za pitulice. Toda groza!!! Nadev je bil tekoč, tako da sem komaj skupaj spacala in jih spekla. Uporabila sem sestavine po originalnem Babinem receptu, dodala sem malo pršuta, sir, izpustila sladko smetano. Ali sem uporabila pretanko testo? Komaj sem namreč narezala na koščke.
Vem, da je tu bilo o tem govora že milijonkrat, pa vseeno od vas, ki ste že mojstrice, kakšen namig, proooosim, prooooosim…
V tolažbo: zmanjkale so, nič jih ni ostalo. Torej, okus super, estetika nikakor(izjava mojega najdražjega). Tudi hčerka jih je mlatila kot za stavo, pa je drugače malce zbirčna!
Hvala vnaprej in lep zimsko-pomladni dan!

Pozdravljena.

Nadev tekoč……upam, da si uporabila tako malce bolj grudasto skuto…..jst ponavadi kupim kar tisto od mercatorja v zeleni škatli…..pa še mal feta sira dodam.

Pretanko testo…..najbrž si uporabila tistega, ki ga je priporočila Babi…..res kje kaj malega popoka..ma ni panike….

Je pa res da jih ponavadi nikoli ne razrežem takoj…..pustim jih nekaj časa v hladilniku……pa z malce mokrim nožem jih režem…..

Ni kaj …še enkrat se jih boš najbrž namenila delat ….pa bo…..za pitulice se splača potrudit.

LPA

Jaz sicer uporabim domače testo, ki ga ponavadi tudi pretanko razvlečem :o)
skuta mora biti gosta (ne kakšna pasirana od Lj. mlekarn npr.)
in jaz zvitke dam kar malo v zamrzovalnik preden jih režem. Za silvestra so po nekaj poskusih bile že kar zelo lepe… zložila sem jih pa v okrogel pekač.
Vaja dela mojstra :o)

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hvala za vzpodbudo. Bomo še poskušali, samo posledice bodo vidne :))))).
Pri nas se kaže pravi pomladni dan, pa smo januarja?????
lp!

Hej! Skuto kupujem v rinfuzi ( cimbolj suho) in ce je potrebno, jo se cez noc odcedim. Zelo dobre izkusnje imam tudi s prekmursko. Ostale sestavine dodajam sprotn: najprej jajcka, potem kislo smetano, olje…potem pa vidim gostoto. Nikoli ne miksam v multipraktiku, vse rocno.

Mogoce si pa prticek in plasti testa prevec navlazila. Se zgodi:)
Ko bos enkrat dosegla pravo gostoto, ne bo problema, verjemi.

Da jih nekoliko ohladis v zamrzovalniku, je tudi ideja.
Jaz jih veckrat pustim v hladilniku ze narezane cez noc in oblika ostane lepa.
Pozdravcek Babi

Hojla Babi!
Bom poskusila sproti dodajati sestavine in ni šment, da mi ne bi ratalo. Samo nezaželjenih posledic se bojim, ker smo pri nas navajeni “temeljito” pospravljati, hi, hi.
Lep bolj pomladni kot zimski pozdrav!

BIstveno je, da vzameš suho grudasto skuto, kot je Prekmurska skuta v vrečki, ta je najbolj suha. In ko dodaš vse ostale sestavine, zagotovo ne teče. Testo pa bolj ko je sveže, manj poka.

Ker vas že nakaj časa prebiram, se bom sedaj še oglasila.
Pitulice po vaših receptih in nasvetih pečem že nekaj časa. So fantastične.
Tudi psi jih obužujejo. Na nekem praznovanju mi jih je pes pojedel v sekundi cel pladenj – dvakratno količino – kot bi posesal. Na drugem praznovanje so gostje prvo vprašali: “Si spravila tiste tvoje dobre zvitke na visoko?”
No pa še moje izkušnje. Ugotovila sem, da bolj kot je zavitek, preden ga režeš moker, lažje prerežeš na rezine brez, da izteče masa. Ko zavijem še pošpricam z vodo, tako da je zavitek, pa tudi krpa pod njim kar precej mokra in pustim kakšno minuto počivat. Ko položiš rezine na pekač res nima lepe oblike, je malo zmečkano, vendar se s par potezami da oblikovat lep krog, kar je izteklo mase med rezanjem ven, pa z nožem poberem in naložim na pitulico. Režem pa z nožem za kruh, ker ima večjo površino.Tudi ko so pečene ostanejo zelo sočne, ker je bilo testo dobro namočeno.
Posrečila se mi je sladka varianta: nadev iz jabolk in skutne osnove, seveda sladke, pokrito pa z zmiksanimi kakiji – namesto kisle smetane in jajčka.
Lep pozdrav

Hej, Dodo!

Kjer je omenjana zival, sem tudi zraven:))

Hcerkina velika snavcerka itak doseze vse ze v normalni drzi:)) Ce pa se na pult vzpne z nogama, je vse nejno.

Nam je pohapsala skledo krhkih flancatov. :(((

Res je, cimbolj so pitulice na pogled “spackane”, tembolj so okusne.

Sestra je zadnjic bila vsa navdusena, kako lepo stojijo, nic ne tece…
Pecene so bile presuhe! Lep pozdrav Babi

Da se še jaz pohvalim – za tokratni silvester sem pitulice prodala na dva konca.
Eno rundo v odraslo družbo, ki je imela poleg ostalega na razpolago tudi pečeno šunko v testu, pa francosko solato in kup drugih dobrot – najprej so izginile pitulice. Vsak ki je poizkusil je naslednjič segel in vzel dve na zalogo. Drugi del je šel v najstniško dekliško družbo, kjer je silvestrovala starejša hči in so tudi nemudoma izginile, dobile so tudi novo ime – mini fejk (fake) bureki. Edino kar sem spremenila od osnovnega recepta je dodatek vrečke parmezana v maso, kar da zadevi malce pikanten okus.

Tudi meni se vedno malce spackajo, pa ni panike, res pa je da je treba vzeti čimbolj suho skuto – jaz vzamem kar šparovo blagovno znamko, zadevo še malce zgosti parmezan, pa nikakor v multipraktik, ker zadevo preveč zmaže.
Niti se ni treba truditi da bi nastali lepi krogci (nož zadevo malce splošči), ko se zadeva začne barvati v pečici dobi tudi na obliki.

lp tinca

Pa še nekaj je.
Sekirat se ne smeš. Ponavadi je vedno tako, da ko delaš stvar prvič, si že pripravljen, da je velika možnost, da ne bo uspelo najboljše. Rezultat pa je neverjeten. Drugič greš delat za velik praznik, kjer seveda mora biti vse 100% in rezultat je – katastrofa.
Ma tudi to se da popravit.
Za 1. maj sem s prijateljico kuhala mineštro v novem litoželeznem kotličku.
To je izgladalo tako lepo. Spodaj ogenček, zgoraj kotliček – kot v starih časih. Toda groza – mineštra je postala črne barve – ne sive ali rjave – prav črne. A nahranit je bilo potrebno 20 ljudi.
Rekle smo, da smo vlile preveč črnega vina. Vse so pojedli.
LP

Jaz pri skuti ne kompliciram, največkrat vzamem tisto v okrogli škatlici od merkatorja (lahko), ker je lepo gladka, dodam le kislo smetano in spenjena jajčka, bistvo – da ni preveč tekoča masa, pa je dodatek zdroba, dodam ga po občutku, kakšno zvrhano žlico ali dve, mogoče celo tri, nato pustim nadev da nekaj časa stoji in se zdrob lepo napne, morebiti bi lahko namesto zdroba dala kako žlico drobtin, vendar imam raje zdrob, ker je lepo bel. “Zvitka” nič ne zmrzujem, ampak takoj režem – pomembno je da imaš zeloooo oster nož, s čimtanjšim rezilom, pa še tega malo pomokaj vmes, kajti če nož ni dovolj oster, se bo gotovo packalo in tlačilo (jaz uporabljam tistega nazobčanega za rezanje kruha). Ko so pečene se nič ne pozna, da je notri zdrob, saj prevlada okus dodatkov (običajno delam s pršutom in porom). Če se kaka malce zvije, jo v pekaču pač lepo poravnaš, pa je. Vedno pa prišparam kako žlico nadeva in ga potem z malo žličko dodajam na vsako pitulico, da so po vrhu lepo ravne ali celo z mini kupčkom, na koncu pa še kapljico spenjenega jajčka in so čudovite za pogledat.

Hej!

Forum je moja majhna zasebnost in to moji spostujejo.

V soboto je prisel voscit Saskin moz. Po premisleku sem mu pokazala nekaj vasih vtisov o pitulicah in slike s srecanj .

Molce mi je stisnil roko…razumela sem, da je bilo mislejno ” Hvala”. Kadarkoli srecam besedo pitulice, vidim Sasko.

Lep dan Babi

Hojla, če je masa bolj tekoča, jaz dam samo 2 jajci, namesto treh in samo kislo smetano, ki je bolj gosta, kar po občutku…
Za nekatere goste sem jih naredila že večkrat, pa so vedno znova navdušeni, posebno s porom in slanino jih vedno takoj zmanjka…lp

Pozdravček vsem!
Hvala še enkrat vsem za vzpodbudo. Sem ugotovila, kje sem ga polomila, pa ne bi raje o tem, ker me je sram :(((((. Sem hotela biti “sanjska kuharica”, ki ima vse v malem prstu, pa sem samo preletela recept in se hotela postavljati, da pa itak znam eksperimentirati…..
V glavnem, jutri ali v soboto bodo spet definitivno na sporedu pitulice. Se ne dam :))).
Lep in nasmejan dan vam želim!

Sem dodala že žlico drobtin, če se mi je zdela masa preveč tekoča. Sicer vse ročno mešam (ne glede na skuto) in jajca nikoli v naprej ne stepam – direktno v skuto in premešam. Do zdaj je kar ratalo. Sem se pa poslužila še enega trika (ki je nekje napisan). Pitulice delam na alu foliji. Na koncu cel zvitek zavijem v folijo in ga dam v hladilnik. (Tudi štrudl po novem tako delam) Ko je čas, pa odvijem in spečem.

Lp, Ela S

Mogoče neumno vprašanje, pa vendar. Katero testo je priporočila Babi.
Jaz imam njen recept ampak na tistem to ni napisano.

lp

Tukaj je Babi govorila o testu:

sicer pa je bilo o pitulicah ze toliko besed, da ni cudno ce clovek kaj spregleda ;-))

Hej, popravljam po iskusnjah. Zdaj so vsa bolj ali manj kvalitetna, le sveze mora biti; tudi na Pecjakovo zrolano sem se navadila. Odgovarja pa mi najbolj 300 g zaradi kolicin. Ce vzamem 500g povecam kolicino skute in ostalega. Zavitek je potem debelejsi.
Njaboljse je pa verjetno tisto s trznice ali od kaksnega privatnika – so punce lani pisale. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close