Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Moja psička lula in kaka – V STANOVANJU

Moja psička lula in kaka – V STANOVANJU

Imam psičko pasme shitzu (šicu), staro 3 mesece in pol. K meni je prišla stara 2 meseca. Dogaja se, da kljub temu, da smo z njo veliko zunaj, najraje lula in kaka v hiši-ali je to moja postelja v spalnici ali pa kjer koli na tleh. Kako bi jo to najlažje odvadili in ali je mogoče še premlada, da bi to počela samo takrat, ko bi bila zunaj? Imamo še enega kužka-samca mešanca, ki je bil star cca pol leta, ko şmo ga dobili in ni bilo problemov do danes. Mogoče je res cca 2 x naredil lužico v stanovanju, ostalo pa zunaj. Kdaj se psi navadijo in začnejo zadrževati svoje potrebe, dokler ne pridejo ven iz stanovanja ali obstaja kakšen način, da se to čimprej naučijo?

zjutraj takoj ko se zbudi ven, po vsakem hranjenju ven, po vsakem igranju ven, po vsakem dnevnem počitku ven, in tako tam do 5-8 meseca.

* * * * * ********************************************************************************************** Če obravnavaš posameznika takega kakršen je, bo tak ostal. Če ga obravnavaš takega kot bi mogel biti in bi lahko bil, potem bo postal tak. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nekateri ostanejo praznih rok celo, ko se primejo za glavo. *********************************************************************************************

Časopisni papir in “kazen” sta navodilo, kam se gre lulat, kakat. Ker nič ne pišeš, kje imata psa sekret. Ker je dovolj mlada in učeča. Če ga imate še v stanovanju. Je pa mogoče, da enostavno markera, ker se ne strinja z družbo psa. In ne moreš razmišljati potem, kot ne človek, da se potem še žival kar nečesa navadi.

Mladi psi po vsakem hranjenju cca 10 min lulajo in kakajo, po igranju ker so veseli oz. vznemirjeni bodo tudi lulali.
Torej čim več krat na dan ga je potrebno nesti ven, šele ob rednih dejavnostih se bo navadil. Nikakor pa ne more sedaj zadržavati in čakati, ker je mladič.

je bilo enako…

Starejša se je mogoče 2 x polulala, pa smo samo rekli: ne, ne ..in je takoj dojela.

Mlajša je bila večji problem, travme od prej in nam je kak konkretno posračkala stanovanje :). Je dejansko prišla od zunaj..pa je raj notri vse opravila. Na srečo vedno na isti konec. Nismo jo tepli, smo bili pa konkretno jezni in je dojela, se ji je videlo, da ji je hudo.

To je trajalo skoraj pol leta in se je počasi umirjalo. In nehalo.

Se da, samo je pa potrebno veliko živcev.

Hja, ven po vsakem spanju, igri, hranjenju in vznemirjenju. Nekje na 2 uri, tudi ponoči.

Naša je imela fetiš na cunje, naj je bil tepih, brisača na tleh v kopalnici, dekica na kavču, na vse se je polulala. Groza. Potem sem nabavila tiste podloge za dojenčke za previjanje, ki vpijejo tekočino in sem ji nastavila na tla, tako da se je potem hitro naučila, da lula na to, ne pa na ostale cunje. Potem je bila ta podloga leta in leta v uporabi za vsak slučaj, če se v službi zavleče v cel dan, no, danes pa je spet stara in ji je včasih noč predolga, pa gre ponoči na to podlogo lulat.
Nimam pametnega nasveta, mislim pa, da je premlada in da bi jo morali spuščat ven vsaki 2 uri.

Aja, pa seveda umakni časopis in podobno sranje, ker s tem psa najprej učiš opravljanja potrebe v stanovanju, čez nekaj časa ga boš pa zmedla, ko bo to kar naenkrat prepovedano in boš pričakovala, da bo opravljal potrebo zunaj.
In da ti ne bi prišlo na misel kakšno tiščanje smrčka v iztrebke, ker s tem psu v bistvu daješ vedeti, da je ravno tam pravo mesto za opravljanje potrebe. Kaznovanje, kričanje ipd. pa lahko privede do tega, da bo na koncu opravljal potrebo iz same panike in strahu.
Če psa zalotiš med opravljanjem potrebe, ga takoj odnesi ven, na za to primerno mesto. Kjer je potrebo opravil, moraš vedno dobro očistiti – lahko z alkoholnim kisom, nikakor pa ne s čistili, ki vsebujejo amoniak.

In pa seveda sobne čistoče pri starosti 3-eh mesecev nikakor ne moreš pričakovati.
Ko ni nikogar z njo, ji omejite prostor – lahko je to kletka, večji boks ali ograda. V njej naj ima ležišče in kakšno igračo ter seveda vodo. Tudi to pomaga, saj se psi načeloma ne marajo iztrebljati tam, kjer spijo/ležijo.

svoji psički dala na tla časopis,. tudi na več mestih in sem videla, da je šla vedno na papir pri oknu oknu. Tako je pri oknu kot predpražnik stal časopisni papir, spodaj sem dala še polivini…počasi je spoznala ,da se to dela zunaj …

Mi smo dobili našo psičko mešanko, ko je bila majhna. Prvi dnevi so bili kritični, saj je bilo treba pobrisati lulanje in kakanje. Spi pa na hodniku, tako da ni bilo zamazano celo tanovanje. V par mesecih se je navadila na čistočo, parkrat na dan jo peljemo ven in vedno se polula in pokaka na eno mesto. Ne spomnim se več, kdaj se je zadnjič polulala v hiši. Drugače pa je veliko zunaj, imamo veliko dvorišče, tako da ima dovolj zraka in dovolj gibanja.

K meni je prišla Frida(LR) -3 mesece, sedaj je +3 mesece pa sva že tako daleč, da “pove” kdaj morava ven. Ura tako ali tako ni pomembna pri tako mladih psih. Ko “zacvili” greva opraviti potrebe!

Vem, da se boš smejala, a je vse res. Pse imam že dolgo. Ko smo kupili prvega psa so bili otroci še mlajši, torej v OŠ. Organizirali smo se tako, da sem imela 14 dni dopusta, jaz, potem mož, pa potem je otrok “kao zbolel” za teden dni. No kužka smo nosili na travo vsake 2 h, tudi ponoči. Morda se je polulal 10x v stanovanju in naredil kakšne 4 kupčke. Mali kužki zelo malo nalulajo in pokakajo. Nobene panike ni bilo. Smo počistili, odstranili vonjave, z raznimi čistili, tud kisom. NIKOLI, nismo kužke kaznovali. Kot tudi otrok ne..sej kužki so kot otroci, ves čas smo jih crtlali (vse naše kužke, ko so bili dojenčki) in vlačili po rokah. Otroci so iz šole prihajali že ob 13h v šolo so šli ob 7. 30h. Mlajši sin je hodil domov celo v času glavnega odmora, haha, saj smo meli doma dojenčka….V mesecu, morda dveh se je kužek vsega naučil. Skratka, vsak, ki se odloći nabavit psa, naj se zaveda, da to ni plišasta igračka, je podobna situacija, kot ko pride v hišo dojenček.

***************************************** https://www.youtube.com/watch?v=GAdIV2KHMPA Carpe Diem *************************************************

Ne morem si predstavljat, da imam psa v stanovanju in da mi opravlja potrebo, tam kjer mu paše. Kaj si nor, verjetno bi mi živci popustili in bi ga fliknila ven, pa v boks, pa adijo.

Ja ljudje smo neverjetno različni in jaz pač uživam v čistem in pospravljenem stanovanju, za hišne ljubljenčke pa imam rože.

In ti resno misliš,da tisti, ki ima v stanovanju psa, ne more imeti stanovanja čistega in pospravljenega?????
Ne boš verjela, ampak videla sem že kar nekaj stanovanj, ki so bila umazana in razmetana, pa niso imeli nobenega psa. Aja, imeli so pa rože :)))

Hvala za vse dosedanje odgovore. Nekaj vas je pisalo, naj bo psička veliko zunaj, vsaj vsake dve uri in o pleničnih podlogah, časopisu…Psička je veliko zunaj, vsake 2 uri sigurno, včasih velik del popoldneva, a po navadi se iztrebi zunaj zjutraj, potem pa ne, ko pa pride not, pa juhuhu-TAKOJ ali kmalu. Danes je najprej vse opravila zunaj-polulala se je, za iztrebek ne vem, ker je bil z njo mož, ki je potem nekam šel in ga ne morem vprašat, ampak dejstvo je, da se je v prostoru, kjer je to storila že večkrat, pokakala kar 2x, ker sem ravno malo prej 2 klobasici na različnem mestu odstranila. Plenice nič ne pomagajo, sem jih nabavila takoj, ob njenem prihodu, ampak jih imam samo za v boks, kjer tudi spi, tam je ok, čeprav kupčka tam res nikoli ni naredila, polula pa se. Sicer plenico ignorira in se bo vsa vesela raje podelala in polulala kjer koli drugje.

To je tako kot pri otroku – ga ja treba naučit, kje se kaka in lula. In kot pri otroku (ko ga odvajaš plenic, se ve), moraš tudi psa najprej res pogosto vozit ven, da opravi svoje – najprej na 1 uro, potem na 2 uri, potem na 3 ure, itd. In če se polula, pokaka notri, moraš pokazat svoje ogorčenje: jasen ne, pokažeš in še bolje, če ga dobiš v “akciji”, ga hitro nesi ven. Čeprav bo do takrat ko prideš ven, že opravil svoje. Pa vseeno.

In to traja kar dolgo. Pri nas je ene 3 mesece (od 3 do 6 mesecev). Zvečer sem ga še ven peljala ob 22.00, nato enkrat ponoči, 1.00, nato spet zjutraj ob 5.00. Potem pa sem najprej ukinila nočno lulanje in nato postopno podaljšala jutranje lulanje do nekje 6.00 in večernega na 21.00.

Sam ne bo nič dojel. Ga je treba naučit.

Ja pa še nekaj, vsaj po mojih izkušnjah. Ni pomembno koliko časa je kuža zunaj, pomembno je, da dojame vonjave, rec. trave in domačega okolja, kjer se ne lula.. Mora dojeti, da se lula in kaka na travi. jaz sem svoje pse peljala prve dni na travo, samo za10- 15 min. Takrat so se polulali in kakali. v stanovanju se to ni počelo. Po mojih izkušnjah pes poveže svoje iztrebljanje z vonjem. Preizkušeno 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Še danes ko imam 11 let starega psa, voha, kje se bo pokakal. Vse dobro in veliko potrpljenja.

***************************************** https://www.youtube.com/watch?v=GAdIV2KHMPA Carpe Diem *************************************************

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close