moja mama ali je dementna
Mama je stara 75 let in živi z nami spodaj v hiši. Smo štiričlanska družina. Rada jo imam, vendar občasno ga je začela pošteno biksat. Zadnjič je moža obsodila da hodi po njenem stanovanju in da gleda kaj ima po omarah. Potem da ji je iz denarnice ukradel 10 EUR. Vem da to ni res. In sem ji tudi povedala, se je začela dret name da ga zagovarjam in da ona ve kakšen je on in on je to naredil in sva se skregale. Ko pa se začneva kregat pa začne ona zmerjat, kot da sem najbolj pokvarjen človek na svetu. Vse sem, samo človek ne. In da hočemo da čimprej umre, in podobno.
Ko je stanje v redu, ko zjutraj oddiemo ona pospravi svoje stanovanje in potem še naše, skuha kosilo, v glavnem dela ima čez glavo, pa čeprav ji pravim naj neha, da bom pri sebi vse to jaz naredila, če ne bom danes oprala bom pa jutri. Skuhala pa bom tudi nekaj, da otroci in mož ne bodo lačni. Sicer pa imajo kosilo v šoli in službi, če mi časovno ne bi šlo. Ne,ona vse to naredi sama, potem pa zopet ko jo prime pa začne kako jaz nič ne delam, samo ona je boga. Jaz namreč ne morem doma ostat in dopoldne glancat stanovanja in peglat. Imam namreč odgovorno službo, včasih pridem utrujena domov in se me ne da takoj peglat in ne vem pomivat stopnic. Ko pa sem doma čez vikend, pa to naredim. Čedalje hujša je. Trudim se, da ostanem mirna, vendar včasih ne gre, včasih me tako prizadane s temi njenimi besedami, da bi spakirala pa šla… Sem malo brala ali je to demenca ali žlehtnoba. Rada jo imam in rada bi ji pomagala, pa ne vem kako…
Verjamem, da ti je hudo. Mene zanima, kakšna je bila mama prej, ko je bila mlajša? Je tudi prej zmerjala, “metala gor”, kar je naredila, ali se je tako začela obnašati zadnje čase. Včasih smo pri starih ljudeh v dvomih, saj se velikokrat prepletajo demenca, depresija, žlehtnoba, egoizem. Veliko starih ljudi postane na starost skopih, žaljivih, nesramnih… Težko je ločiti, kaj se dogaja, včasih so rekli, da mu je pamet začela pešat.
Če se hočete prepričati, če je mama dementna (in s tem, ko je začela govoriti, da ji kradete, to je eden od znakov), se boste prepričali tako, da jo boste peljali h psihiatru, kjer bodo naredili enostaven tekst. Problem pa je, kako mamo spraviti h psihiatru.
Po drugi strani pa je tako: mama bi rada bila koristna, zato se trudi kuhati, pospravljati, prati..verjetno jo po drugi strani prijemlje obup, ker ne zmore več toliko narediti kot nekoč. Svetujem ti, da se z mamo ne kregaš, izogibaj se konfliktom, ko išče intrigo, se enostavno umakni proč in prični nekaj delati. Tako jo boš najbolj razorožila.
Tole z obtožbami kraje ali zasledovanja je res klasična dementna.
Mislim pa, da je važno, da bližnji poznajo diagnozo, ker so lahko neprisebni starostniki resna nevarnost sebi in okolici: pustijo odklenjeno, zažgejo hrano ali povzočijo požar. Jaz bi se potrudila jo spravit k zdravniku, a ne bi poudarjala, da gre za psihiatra… Potem boste vedeli, kako naprej.
Sicer pa, nisem zagovornik pohlevnosti, če te napade, se brani, oziroma jo napadi nazaj, ker nekateri agresivneži spoštujejo edino agresijo v kontro in nič drugega.
Tako ali tako mora najprej k splošnemu zdravniku, da dobi napotnico za psihiatra. Če demenco začneš zdraviti v zgodnjem stadiju, lahko kar precej zabremzaš napredovanje, v nekaterih primerih je opazno pa celo izboljšanje (npr. pri mojem očetu, ima sicer slabe dneve vmes, ampak na sploh je z zdravili veliko bistrejši).
Ne prepiraj se z njo, ampak posredno potrdi njeno opažanje. Ojoj, denar je izginil. Kaj pa, če je kdo drug prišel v stanovanje? Ali pa skupaj preštejta denar v denarnici. Ali reci, da greš tudi ti pogledat k sebi, da ni tudi pri vas kaj izginilo. Ne pregovarjaj se sploh, ker to ne govori “ona”, ampak se možgani, spomin igrajo kruto igro. To je bolezen.
A že jemlje kaka druga zdravila? Včasih na možganske funkcije v starih letih izjemno slabo vplivajo nekatera zdravila, kot je npr. claritine oziroma vsa, pri katerih v stranskih učinkih opozarjajo pred vrtoglavico in vožnjo z avtom.
probajte kaprilično kislino baje vrhunsko pri demenci
http://www.alz.org/alzheimers_disease_alternative_treatments.asp
http://alternative-doctor.com/anti-aging/new-cures-for-alzheimers/
mislim,da je to v kokosovem maslu
mct dobite tukaj in je poceni morda bo le kaj komu koristilo z demenco
http://proteini.si/sl/?subpageid=2&searchq=mct
Opisani so tipični znaki za začetek demence. Tudi pri naši mami se je pred mnogimi leti tako začelo. Sina obtožila kraje denarja, potem je našla denar v žepu, izgubila kjuč, ki naj bi ga otroci skrili, pa ga je našla v eni plastični vrečki, založila hranilno knjižico, pa jo našla v napačnem predalu, ni hotela več hrane od mene, da jo ne zastrupimo, pozabila zakleniti vhodna vrata,… Preverjeno v začetni fazi zelo pomaga smola industrijske konoplje.
zanimivo pri demenci je da jo pozna samo zahodni svet….azijske države jo nimajo čeprav je življenjska doba zelo dolga…je tudi zanimivo da Indijci in ostale azijske države v svojo prehrano zelo veliko dodajajo pekoče začimbe in zdaj znanstveniki raziskujejo v to smer………..zahodni svet se pa vsemu odpoveduje nič začimb predvsem pekoče, nič sladkorja, nič maščobe nič vse prepovedano vse škodljivo in tako naprej.
Pozdravljena,
Jaz imam identično sranje doma, samo z 2 razlikama: ne maram je in je tašča.
Ne maram je, ja kar direkt povem. Ker vsak dan zmerja, preklinja, vsega sem jaz kriva, ona je boga revca, ker je od 48 leta revca že v penziji ( stara je 72 let ), brez moža, v luft zja cele dneve, ne zna kuhat, čisto nič si ne moreš pomagati z njo. Je pa taka že 22 let, odkar sem jaz pri njih.
Ne vem ali je to demenca ( mi je že zdravnica nimignila naj bom pozorna ). Znaki so isti kot pri vas, kradejo ji, ona je boga revca, zsleduje nas, ni da ni.
Meni bodo počasi živci odplavali.
K zdraviku ne bo šla, njeneu sorodstvu se ne da ukvarjat z njo. Raje ne pridejo na obisk, da je ne vidijo.
Nasveti prosim, tisti, ki ste imeli isto situacijo.
Nekateri starostniki z leti postanejo hudobni. To je bolezensko stanje in ne vem, če je to prava demenca.
Sama demenca /pozabljivost, izgubljenost, nezmožnost orientacije, nesposobnost dela…/ je huda zadeva in stanja so vedno slabša in nikoli boljša.
75 let je kar zgodaj za demenco.[/quote]
Imaš 60 let stare ljudi, ki so že čisto out. Pri tej starosti ni nič ekstremnega. Po drugi strani imaš pa čisto bistre stoletnike. Ni pravila.
Sanjaš. Sem gledala enkrat eno oddajo. Res ne vem a sta bila Kitajca ali Japonca. Mož in žena, oba stara okoli 100 let. Sedita v isti sobi! Pa vprašajo gospoda kaj najbolj pogreša. Pa reče da svojo ženo, ker je ni zelo dolgo videl. Hecno, ampak grozno.
A misliš da to ni demenca???[/quote]
https://www.theguardian.com/world/2016/jun/16/record-12208-people-with-dementia-reported-missing-in-japan
Seveda je in ravno Japonci imajo visok delež dementnih. Medtem ko so Nemci, Brazilci in Indijci precej manj. Verjetno pa raziskavam slednjih ne moreš ravno zaupati – krajša življenjska doba, slabša diagnostika, slabši dostop do zdravnika in posledično manj diagnosticiranih.
Tudi Indijci očitno niso nobena izjema:
http://www.firstpost.com/living/dementia-is-set-to-rapidly-escalate-in-india-but-awareness-remains-low-2560362.html
Nekateri starostniki z leti postanejo hudobni. To je bolezensko stanje in ne vem, če je to prava demenca.
Sama demenca /pozabljivost, izgubljenost, nezmožnost orientacije, nesposobnost dela…/ je huda zadeva in stanja so vedno slabša in nikoli boljša.
75 let je kar zgodaj za demenco.[/quote]
Bo tole res kar demenca, k zdravniku pojdite z njo. Sicer se dobijo ene kaplice, upočasnijo, ni pa bog ve kaj.
Da je pa pri 75 letih za demenco zgodaj, pa ne bi rekla. Moja mami je pri 72 letih uprla po 8 letni demenci. Resnično in bilo je hudo. Znaki pa isti kot jih je gospa opisala zgoraj. Ni hudobija, bolezen je.
Kaj tebe briga od kdaj je ona v penziji? Kaj tebe briga, če ne zna kuhat? Kako je nahranila tvojega moža, glede na to, da ne zna kuhat? Kaj bi si ti rada pomagala z njo?? Kaj tebe briga, če cele dneve zija v luft??
In ti živiš pri njej, v njeni hiši??????
Zaslužiš si eno brco v rit.
Nasvet? Poberi se iz njene hiše in živi po svoje, mrha!
24 let v penziji-vsak dan jamra, kot da je edina hodila v službo. Jest bom mogla delat do katerega leta že ? Do 48 ne.
Me briga, da ne zna kuhat- otroci so odšli od doma pri 18, neee kar tekli so. Noben od njih danes ne zna sebi nič skuhat. Če ji daš karkoli za jest, je to itak najslabša hrana kar jo je jedla, sama pa ne zna nič.
Z njo bi si rada pomagala recimo, da popazi kdaj na otroke, ker je glih tašča in ker ima tolko rada svoje vnučke, ampak jih ne upam pustit pri njej, ker se bojim da bo komu kaj naredila.
To da cele dneve v luft zja, me sploh ne briga. Je pa težko poslušat cele dneve da ona je pa mogla ne vem kaj delat ko je bla mlada, jest kar koli pritaknem je za menoj in preverja, če ji nisem kaj ukradla, če sem dala stvari na svoje mesto, …
In jaz živim v isti hiši kot ona. Ne živim z njo, ampak z njenim sinom v njegovem delu hiše.
Se mi zdi zelo nesramno, da mi lahko rečeš mrha, ker nimaš pojma kako strašne so take reči. Ustrahovanje, zmerjanje, kletvice, dretje, predstavljaj si najmanj 1 x na dan. S tem, da ji vse prineseš, narediš, poslušaš tiho njeno nakladanje, ko pa se obrneš, si pa kur.. in pras…
Vaša mama je čisto o.k. ženska. Brez zamere ali ste vi dementna, ker vsak dan pozabljate, da vas nekdo jezi v taki meri, da ga ne marate več vi pa še kar vztrajate. Ja sigurno so razmere težke povsod v Sloveniji samo, ker pravite kako ste boga vaša mama pa zmaj mislim, da bi čisto lahko odšli in naredili svojo hišo ali kupili stanovanje. A to pa ne raje prenašate teror. Pa verjetno ima mama prav, da ji kradete samo ji ne boste priznali jo rajši po krivici obtožite, da je dementna. Fuj in fej otroci.
Forum je zaprt za komentiranje.