Najdi forum

moj kruh

Ima precej trdo skorjo, pa zelo je gost, ampak okusen. Kot sem rekla včeraj, sem se danes prvič lotila peke kruha. Ni bil najboljši ampak nisem še vrgla puške v koruzo. Čez dva dni bo boljši. Vsaj upam.

Jaz sem tudi zdajle spekla enostavne bombice po moje. In so odlične, pa zdrave.

Nič obupat. Jaz ko sem se enkrat lotila sem rabila dobrih 14 dni, da sem pogruntala sistem in z različnimi mokami, količinami tekočine …. poskušala. Ko sem pa enkrat dobila grif .. pa ni boljšega od domačega kruha :))

Namig: Skorja se zmehča, če vročega zaviješ v vlažno cunjo in pustiš, da se ohladi. Trda skorja je tudi če daš preveč sladkorja. Če hočeš mehko skorja daj namesto sladkorja med. Gost je če si ga pustila premalo vshajat ( na prenizki temperaturi ) ali pa če si dala preveč soli ( sol ubija kvasovke ) ali pa če kvas ni v redu. Gost in trd je tudi če daš premalo tekočine – 350 ml na 1/2 kg moke je standardna mera. Testo mora biti po gnetenju zelo mehko in elastično.

Čuj, ne obupat.Jaz sem kar velikokrat spekla kruh, preden je bil tisti tapravi. Sem tudi imela takega zbitega, nekega čudnega, pa premalo solenega itd. Pa sem pogruntala, kako ga moram mesit, koliko moram dodat vode in soli, zdaj pa domači pravijo, da nobena pekarna ne speče tako dobrega, hahaa.

MARJANA G ti si pa res ratala forumska pametovalka. Za čist vsako možno usrano temo znaš dati nasvet ki ga pač premoreš. Četudi gre za eno fiks fajn idejo ki si jo namisliš, jo podaš na način kot da so to iznajdli že v starem Egiptu.

1. Bi morala dati res malo morje sladkorja da bi od TEGA prišla trda skorja!
2. Sol ubija kvasovke, a nč bat – po tanovem se kvasec dela iz kvasa, SOLI in vode.

No sej ko to MG pogruntala bo to prodajala kot vroče žemljice!

citiram, da se ne trudim sama:

Ne pozabit, da je treba solnokvasno emulzijo pripravit najmanj 5 ur (še bolje pa že prejšnji dan) pred uporabo. Zato se ne uporablja za peko, ki ni premišljena že nekaj časa prej. Sicer pa, vsak da lahko nasvet ali svoje mnenje, pa izkušnje, tudi marjana g, in od vsakega je odvisno, ali ga bo upošteval ali ne. O mar, malo bolj strpno!

Včeraj sem spekla dva kruha; enega po starem, enega po novem s kvasno emulzijo.

Oba sta bila enako dobra.

V čem je torej prednost kvasne emulzije?

Mogoče kdo ve?

Hvala za morebitni odgovor

S kvasno emulzijo se kruh manj suši, manj je drobljiv, prav tako je manj možnosti, da bi kvasovke pomoril s prevročo vodo ali soljo, torej bolj zanesljivo vzhaja. Meni se zdi, da je tudi pri valjanju (potica) takšno testo bolj svileno, se bolje oblikuje.

[/quote]

Zaradi takih zlob, je babi ušla iz foruma. Dej ženska, skuliraj se.

Hvala. Res opažam da se kruh manj drobi.

tudi sama sem probala- pa mi ne uspe.
sedaj sem pa kupila kruhomat- pa zopet ne uspe.
čisto sem obupana, tukaj na forumih pa vsem tako dobro uspe. Res ste dobre in vsakega nasveta sem vesela in tudi vse preberem.
Ne bom obupala in bom jutri spet probala
lep konec tedna vsem

Jaz ga pečem po receptu Maje Bo (upam, da sem si prav zapomnila nick), ki je v temi o preprostem receptu za kruh.

Meni se zdi prednost kvasne emulzije, da ne rabiš sladkorja, pa dejansko ne rabiš kruha mesit, poleg tega hitro vzhaja in ga daš potem takoj pečt. Testo je res fino, elastično, skoraj ne moreš falit s količino vode. Kruh je fajn mehak, ima tanko skorjo, dober pa itak – ko kruh :). Res pa je, da moraš emulzijo pripravit vnaprej, to je edina slabost.

Jožefica, poskusi še s tistim receptom.

Sol unici kvasovke, pa kakorkoli obrnes. Pri solno kvasni emulziji tudi kvasovke poginejo, ostanejo pa encimi, zaradi katerih kruh vzhaja.
https://www.mercator.si/uzivajmozdravo/ideje_za_vsak_dan/strokovnjak_svetuje/andrej_goljat&aiid=1676
Nacinov za dober kruh je vec, eni prisegajo na dolgo gnetenje, drugi na nic gnetenja http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9450 , eni vzhajajo veckrat, eni nobenkrat.
Vsi nacini so pravilni, noben ni napacen. Vazno je, da je kruh dober.

Bravo, Kameja! Važno, da je kruh dober pa kakor koli ga kakšna peče, tudi meni je najboljši “moj” kruh.
Drugače pa,assa, večkrat poskusi! Tudi moj je bil od začetka silno trd, včasih zelo preslan, včasih premalo slan… potem pa stvar počasi osvojiš in danes razumem starejše gospe, ki so mi včasih pravile, da delajo vse na “oko”. Tudi sama nimam količinskega recepta za kruh, Včasih tako, drugič drugače, samo vztrajati je potrebno!
Pa tudi to ne bi verjela, da je kruh ali skorja trd zaradi sladkorja, ker jaz ne dajem v kruh NIČ sladkorja, pa je bila tudi skorja mojega kruha trda. Sedaj ga zavijem v suho, čisto krpo in skorja ni več trda.
Dober tek želim vsem skupaj!Lačna sem postala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close