moj kruh
Nič obupat. Jaz ko sem se enkrat lotila sem rabila dobrih 14 dni, da sem pogruntala sistem in z različnimi mokami, količinami tekočine …. poskušala. Ko sem pa enkrat dobila grif .. pa ni boljšega od domačega kruha :))
Namig: Skorja se zmehča, če vročega zaviješ v vlažno cunjo in pustiš, da se ohladi. Trda skorja je tudi če daš preveč sladkorja. Če hočeš mehko skorja daj namesto sladkorja med. Gost je če si ga pustila premalo vshajat ( na prenizki temperaturi ) ali pa če si dala preveč soli ( sol ubija kvasovke ) ali pa če kvas ni v redu. Gost in trd je tudi če daš premalo tekočine – 350 ml na 1/2 kg moke je standardna mera. Testo mora biti po gnetenju zelo mehko in elastično.
MARJANA G ti si pa res ratala forumska pametovalka. Za čist vsako možno usrano temo znaš dati nasvet ki ga pač premoreš. Četudi gre za eno fiks fajn idejo ki si jo namisliš, jo podaš na način kot da so to iznajdli že v starem Egiptu.
1. Bi morala dati res malo morje sladkorja da bi od TEGA prišla trda skorja!
2. Sol ubija kvasovke, a nč bat – po tanovem se kvasec dela iz kvasa, SOLI in vode.
No sej ko to MG pogruntala bo to prodajala kot vroče žemljice!
citiram, da se ne trudim sama:
Ne pozabit, da je treba solnokvasno emulzijo pripravit najmanj 5 ur (še bolje pa že prejšnji dan) pred uporabo. Zato se ne uporablja za peko, ki ni premišljena že nekaj časa prej. Sicer pa, vsak da lahko nasvet ali svoje mnenje, pa izkušnje, tudi marjana g, in od vsakega je odvisno, ali ga bo upošteval ali ne. O mar, malo bolj strpno!
Jaz ga pečem po receptu Maje Bo (upam, da sem si prav zapomnila nick), ki je v temi o preprostem receptu za kruh.
Meni se zdi prednost kvasne emulzije, da ne rabiš sladkorja, pa dejansko ne rabiš kruha mesit, poleg tega hitro vzhaja in ga daš potem takoj pečt. Testo je res fino, elastično, skoraj ne moreš falit s količino vode. Kruh je fajn mehak, ima tanko skorjo, dober pa itak – ko kruh :). Res pa je, da moraš emulzijo pripravit vnaprej, to je edina slabost.
Jožefica, poskusi še s tistim receptom.
Sol unici kvasovke, pa kakorkoli obrnes. Pri solno kvasni emulziji tudi kvasovke poginejo, ostanejo pa encimi, zaradi katerih kruh vzhaja.
https://www.mercator.si/uzivajmozdravo/ideje_za_vsak_dan/strokovnjak_svetuje/andrej_goljat&aiid=1676
Nacinov za dober kruh je vec, eni prisegajo na dolgo gnetenje, drugi na nic gnetenja http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9450 , eni vzhajajo veckrat, eni nobenkrat.
Vsi nacini so pravilni, noben ni napacen. Vazno je, da je kruh dober.
Bravo, Kameja! Važno, da je kruh dober pa kakor koli ga kakšna peče, tudi meni je najboljši “moj” kruh.
Drugače pa,assa, večkrat poskusi! Tudi moj je bil od začetka silno trd, včasih zelo preslan, včasih premalo slan… potem pa stvar počasi osvojiš in danes razumem starejše gospe, ki so mi včasih pravile, da delajo vse na “oko”. Tudi sama nimam količinskega recepta za kruh, Včasih tako, drugič drugače, samo vztrajati je potrebno!
Pa tudi to ne bi verjela, da je kruh ali skorja trd zaradi sladkorja, ker jaz ne dajem v kruh NIČ sladkorja, pa je bila tudi skorja mojega kruha trda. Sedaj ga zavijem v suho, čisto krpo in skorja ni več trda.
Dober tek želim vsem skupaj!Lačna sem postala.
Forum je zaprt za komentiranje.