Moj bog – LETALO!!!!
Včeraj je padla kocka. Našli ugodno ponudbo. Rečeno je bilo: GREMO! Okej…gremo. Samo zame je to prvič, da moram na letalo, pred katerim imam neizmeren strah in tremo. Ker se zavedam, da bom morala svoj strah požret, če hočem na počitnice, poleg tega pa sem edina v družbi, ki zaradi tega komplicira in bi se znalo zgodit, da bi s svojo paranojo še komu pokvarila dan ali celo dopust, me zanima KAJ naj storim, da premostim ta strah? Ali ima že kdo kakšne izkušnje? Se da pri zdravniku dobit kakšne tablete ali kaj podobnega?
Veliko ljudi mi svetuje, naj pred poletom zvrnem kak kozarček česa močnega, samo pri meni to ne bo šlo, se dobro poznam, pa vem, da bi mi bilo še slabo. Moram priznat, da sem drugače kar precej podvržena strahu, hitro se razburim in veliko časa potrebujem, da se pomirim. V skrajni situaciji je prišlo tudi že do hiperventilacije.
Prosim vas za nasvet.
Na Adrii so pred nekaj meseci začeli z delavnicami za ljudi, ki imajo strah pred letenjem. Stane okoli 9 jurjev in mislim, da je zelo učinkovita, saj jo vodi izkušen pilot. Poskusi na http://www.adria.si
Srečno!
Joj, Toni!
Tokrat si ga frcnil mimo.
Ti bom opisal resnični dogodek iz mojih letalskih izkušenj. Sem samo pogost potnik na letalih.
Sejem v Beogradu, letalo JAT iz Trsta v Beograd, pred 5 leti. Pot tja, no ja, OK. Nič posebnega.
Pot nazaj – Znak IATA na letalu, poleg nalepka AIR SRBSKA. Očitno je JAT predal let AIR SRBSKI. Vzlet še kar, let sam tiste pol ure ali uro tudi. Ob pristanku pa smo šli navzdol pod kotom 45 stopinj (cca, moja ocena), obenem smo nihali toliko, da smo pisto videli enkrat skozi levo, enkrat skozi desno okno. Resnično. V letalu je nastala prava panika, ljudje so vpili, stevardesa se je kar skrila. Vreme je bilo lepo, sončno, brez vetra.
Ob pristanku je bila še tako …., da je glasno povedala, da naj oprostimo za pristanek, ker je bil pilot do sedaj pilot vojaškega letala in še nima izkušenj s potniškimi. No, to izjavo sem razumel, da je sicer naredil tečaje, da ne bo pomote, ampak da še nima veliko izkušenj z letom na potniških letalih.
Od Ronchija do cestninske v Postojni je bila v kombiju taka tišina, da bi lahko besede 8 ljudi preštel na prste ene roke..
Aja, potem sem preverjal – AIR SRBSKA v tistem času ni bila članica IATE.
Zapis te izkušnje pa ni namenjen strašenju Bibite, ampak Toniju.
Aja, za seboj imam zagotovo že 30 letov z različnimi družbami. To mi je pa edina negativna izkušnja.
lp
bv
Draga, Bibita!
Lahko ti povem, da sem se sama tudi grozno bala prvega leta. To je bilo pred 14 leti, ko sva s prijateljico šle na dopust na Ciper. Grozno sem se bala leteti tako, da sem pred letom bila že čisto na koncu z živci vsake pet minut sem šla na wc, oblival me je hladen pot…
Na letalu sem stivardesi povedala za moj strah in ti moram povedati, da me je potolažila in sem se malo umirila in strah je bil manjši. Pri vzletu me je bilo še malo strah potem pa nič več in sem v letu uživala.
Mislim, da letiš na kanarske kaj ne, si se mi oglasila na moje povpraševanje po najcenejših letalskih kartah, ki jih iščem?!
Sem bila maja na kanarskih in so me tako zasvojili, da si zelo močno želim preživeti poletni dopust tam. Če mi daš svoj mail ti lahko pošljem, kakšno slikico in boš videla, da se splača leteti tja.
Mi smo, do lanskega leta vsako poletje hodili na hrvaško in smo se letos odločili zaradi odnosa hrvatov do slovencev, da ne bomo več svojih letnih prihrankov nosili njim, ki sploh ne vejo kaj je turizem, največji minus so si pa zaslužili z njihovim obnašanjem, do nas slovencev.
Kar nekaj prijateljev in znancev je letos bilo na hrvaškem in po večini so vsi doživeli kakšno ne prijetno izkušnjo z policaji, natakarji, hotelirji, domačini…
In to je bila pika na i, da na hrvaško ne gram pa če tudi sem dom.
Zato Bibita, kar pogumno na letalo in ne bo ti žal.
Lp,
Mojca
Oj Mojca, ja, hvala za tolažbo. Res naj bi letela na kanarske, na otok Fuerteventura in sicer naj bi šli v okolico mesta Costa Calma. Moj fant je windsurfer, torej je treba “lovit veter”. Nekaj ugodnih ponudb smo že našli, nekaj se že pogajamo…
Kam pa greste vi?
Hvala vsem za nasvete, če pa mi kdo ve povedat tudi, ali se pri zdravniku da dobit kakšno tabletko, tud ne bo škodilo.
Pri zdravniku se vsekakor da dobit tablete za pomiritev; najblažja oblika je Helex in mislim, če se s svojim zdravnikom pogovoriš, ti bo najverjetneje napisal to zdravilo, čeprav nekateri zdravniki znajo komplicirat glede teh zdravil. Delam namreč v zdravstvenem domu in poznam to situacijo. Ampak pravim ti Helex je najblažja variantan in ti bo na vsak način malo pomagalo k lepšemu letu!
Letel sem že okrog 15 krat, prvič me je bilo kar precej strah, potem pa sem v poletih kar začel uživati, komaj sem čakal počitnice, da kam odletim. Najbolj sem užival pri vzletih, ko pa si enkrat na ustaljeni višini pa je skoraj isto kot na tleh, razen če je turbulenca.
Najlepši občutek pa je ko pristaneš in vsi potniki zaploskajo pilotu in ekipi.
Še to: čimvečje je letalo, lepše je leteti.
Ne boj se ni tako hudo..
Hoj, Bibita!
Mi se še odločamo kam bi šli (lanzarote, fuerteventura, gran canaria) pa žel še nismo nič našli, kar se letalskih kart tiče a mi lahko zaupaš te tvoje variante saj ti bom tudi jaz takoj sporočila če najdem kaj ugodnega.
Ja ta otok je res pravi za surfat saj imam znanca, ki hodi redno tja in je vedno zelo navdušen.
Kdaj pa gresta, mi planiramo odhod med 25.7 do 2.8 za en teden.
Lahko pa mi pišeš na moj e-mail:moj-cika@pinkponk.com
Lp, Mojca
Malo pretiravas bojan, pod kotom 45% se sigurno niste spuscali, malo prehud kot za potniško letalo- nevarnost overspeeda. Verjetno pa tudi vremenske razmere niso bile najbolj ugodne ves vetrovi vcasih znajo prav prijetno ponagajati pri pristanku. Morda si letel kdaj celo z menoj pa lepo letenje se naprej
toni
Ne skrbi, nihče do zdaj še ni ostal v zraku, vsi so prišli nazaj na tla 🙂 🙂 🙂 malo črnega letalskega humorja…
sicer sm pa jst tut pilot, sicer za lastne potrebe, pa ti tut lahk povem da te nima bit kej strah. Ce gre kaj narobe, znajo to piloti vedno lepo resiti problem…. bil sm tut jst 1x prisoten pri tem, pa sta pilota vedno odlicno odreagirala…
Toni: ok, res je da je 45 stopinj malo prehudo, sam a nisi nic pomislil, da je mogoce neizkuseni pilot AIR SRPSKA se mogoce zacel prepozno spuscati, potem pa je sel dol s “polnimi flapsi” ? takrat je obcutek res malo cudn kot da gres strmo navzdol….
brez panike.. boš videla,na koncu ti bo celo ful vredu!!!! moj brat je lani letel v tunizijo… sta nekje enaka primerka se mi zdi… če gremo kdaj na kak pohod in je kje kak razgledni stolp, ne upa niti na 10 stopnico več stopiti, tako ga je strah višine… ko je letel tja, ga je še malo panika, ni hotel gledat skozi okno ipd… bil je “trd od strahu”. ko je letel nazaj, pa je že bil glavni pri oknu in se mu je na koncu prav fajn zdelo leteti z letalom… tako kot so ti že rekli – nihče še ni ostal zgoraj… tudi moj dragi letos prvič leti z letalom, ampak ga nič ne “hvata panika”. še dobro… prepričaj se, da bo ful fajn leteti z letalom pa bo… mogoče pred letom zvrni kak kozarček za pogum!!!:) pa lepe počitnice. naj ti jih let ne pokvari
A320 je največji avion kar jih ima adria in je v zraku precej bolj stabile kot mali Candian. Kar sem letel z A320 še nisem imel slabe izkušnje, vetrovi morajo biti že kar močni, da se čuti v letalu. pa prostora med sedeži je za razliko od Canadiana precej. Tako da nič se bat. Boš vidla da ti bo všeč in boš komaj čakala naslednji let:). Kam letite če ni skrivnost?
Do sedaj sem bila na približno 50 poletih, pa nikoli ni bilo nič hudega (rahla turbulenca v Singapur je edina slaba izkušnja). Je res da sem prvič letela ko sem bila še dokaj majhna in se skoraj nisem zavedala kaj avion sploh je, tako da me ni bilo strah. Nasprotno, ker je to ena nova izkušnja se ti vse zdi tako zanimivo da nimaš časa za strah. Če imaš res probleme potem ti svetujem tablete, drugače pa si vzemi kakšno zanimivo knjigo ali revijo za brat, ki te bo pritegnila in boš vsaj malo pozabila na polet. Meni se recimo podobno kot tebi dogaja z ladjami, pa sem vseeno preživela že kar nekaj daljših plovb s trajekti. Upam da boš čimbolj pomirjena, ker res ni nič strašnega, lp
Še jaz povem kaj o letenju. Sem letela že dostikrat in ni blo straha. Mam eno filozofijo in ta je taka: Kot so te spravli gor, tako te bojo tud dol. Vsak ma sebe (verjetno) najrajši, zato bojo naredili vse, da pridemo vsi skupaj živi in zdravi dol. Bi rekla, da ne misliš preveč na svoj strah, delaj na avionu karkoli – ali pa se spomni na tisti film Francoski poljub (se mi zdi, da je tak naslov). Tam se je punca tud bala letet, vse sorte stvari je poskušala, ampak ko se je blo treba borit za svojega dragega, je brez dosti razmišljanja sedla na avion in iz Kanade priletela v Pariz. Pa še živa je ostala………. Sam dragi ji je pa vseeno ušel! Tud ti boš ostala živa, boš vidla, kako boš uživala, posebno, če let ni dolg. Sej se skoz kej dogaja. Najprej formalnosti, pa pijača, pa papica…….. Pa še kej, odvisno od prevoznika. Kar nč bat in pogumno v avion!!!!
Ojla Bibita,
Ko se boš vsedla na letalo pomisli kam letiš, na lep otok ki je idealen za windsurferje pa tudi za druge se najde. Ljudje so sproščeni, prijazni zdi se ti kot da nimamjo nikakršnih problemov v življenju. Mi vsako leto (že nekaj let) decembra okoli Božiča dopustujemo na Kanarskih otokih, tako da že razmišljamo ,da bi si kak apartma kupli.
Ponavadi letimo iz Graza ali Dunaja in let traja od 5 do 5,30 ur. Jaz imam hčero staro 2 leti in je prvič z nami letela na Kanarske ko je imela 6 mesecev pa je bilo vse ok. Ko smo bili lanski december na Kanarskih se je zaljubila v letala in še samo sanja kdaj bomo šli naslednjič na letalo.
Priporočam ti,da si vzameš kakšno knjigo ali revija s sabo da ti čas prej mine. Pomisli samo na to kam greš in kako super se boste imeli.
Lep let in še lepši dopust.
Tara
Forum je zaprt za komentiranje.