Mogoče so ostale tudi pomaranče… ;)
No, pri nas jih imamo viška… 😉
Odločila sem se, da naredim pomarančni džus. Če katero zanima recept, izvolite:
1 kg na rezine narezanih pomaranč zalijemo s 7 l vrele vode in jih pustimo stati 12 ur.
Nato precedimo, pomaranče zmiksamo in jih zalijemo s toliko kropa, da so pokrite, odcejeno vodo pa prihranimo.
Spet čez 12 ur – zmlete pomaranče ožamemo skozi gazo, prilijemo k 7 litrom pomarančne vode, sladkamo s 60 dkg sladkorja in okisamo z 1 škatlico citronske kisline. Toliko pogrejemo tekočino, da se sladkor stopi.
Damo v hladilnik in spijemo. Če pa želimo shraniti za dlje časa, damo polne steklenice v pečico in jih na 200 stopinjah steriliziramo dobre pol ure.
Najbolje je delati z neškropljenimi pomarančami, če pa imamo “navadne”, jih lahko čez noč namočimo v slani vodi – tako naj bi izgubile škropiva, ki so v lupini. 🙂
Ne vem, prvič mi je preveč sladkorja, drugič pa z vso tisto vrelo vodo in prekuhavanjem pa steriliziranjem uničiš vse vitamine, tako, da na koncu piješ cukrano vodo z aromo po pomaranči.
Jaz jih raje ožmem na ožemalnici za citruse in dodam malo navadne vode, ker mi je sicer še presladko. Res, da je soka dosti manj, ampak tudi ni vse v kvantiteti.
Forum je zaprt za komentiranje.