Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek močnejše kremne juhe

močnejše kremne juhe

Prosim za ideje za kakšne močnejše kremne juhe, ki so lahko v bistvu kot obrok poleg katerega poješ še košček sladice in je to kosilo.

Brokoli, cvetaco, bucke, vse to delam kot kremno juho, ampak ni ravno krepka juha, moras zraven pojest še glavno jed.

Mineštre in razne čorbe itak večkrat kuham, prav za kremne juhe bi prosila ideje.

zelenjavi dodaš krompir ali kremni sir ali parmezan, pa imaš takoj dovolj krepko juho

Nobena kremna juha ni “samostojen obrok” poleg katerega bi človek pojedel le še palačinko ali košček peciva in bi bilo to kosilo. To so edino mineštre, ričet, jote in podobno. Skratka enolončnice. Juhe so pa juhe.

V kremno juho obvezno smetano, muskatni orescek in krutone( kruhove prazene kockice )

KILO DREKA.

Takšne kremne juhe so pri nas samostojni obrok za večerjo. Za kosilo pa kot topla predjed, zraven obvezno se glavna jed.

V kremno juho nikol ne dajem smetan ali sira, zakaj bi to? Pokvariš okus. Če že kdo želi, si da na koncu.

Kot samostojen obrok recimo daš brokoli ali cvetačo ali zimsko bučo ipd., dodaš nekaj malega druge zelenjave še – korenje, koleraba, zelena .. + krompir – zmiksaš … če ni krompirja in če vas ne moti lahko na koncu zakuhaš riž ali mini testanine. Polnozrnate nasitijo bolj.

Jaz v skoraj vsako tako juho dodam še rdečo lečo, ki je skor brez barve in zelo blag okus, je pa nasitna. Včasih dodam zmleto laneno seme, ajdo, proseno kašo ali kakšno podobno žito, zmiksam in je zdravo in nasitno.

Včasih popražim semena sončnic, buč ipd. za posut.

Zraven pojem kos prepečenca in kasneje kavo in kakšen piškot. Tudi moški v hiši jejo enako, itak smo navajeni na bolj lahko hrano, nismo fizikalci 🙂

Na svinjski masti popražim najprej čebulo, nato dodam na koščke zrezan krompir, posolim in še malo popražim. Zalijem z vodo, ko voda zavre, kuham še nekaj časa, da se krompir zmehča. Dodam en strok zdrobljenega česna. Nato dodam še zrezano špinačo, da se malo pokuha. Zmiksam s paličnim mešalnikom, popopram, dodam še muškatni orešek. Če se mi zdi juha dovolj gosta, dodam še košček masla za okus.

Če se mi zdi preredka, dodam dve žlici ribane kaše in še malo prevrem. Taka juha je zelo okusna. Zraven lahko narediš palačinke, frtaljo ali rižev narastek. Lahko pa skuhaš zraven klobase ali hrenovke ali ocvreš jajca.

Jaz naredim za zraven včasih tudi ribji namaz, ki ga namažemo na kruh.

Jaz pa v kremni juhi (raz)skuham pest riža (ma ne arborio, basmati ali kaj podobno trdega), tako da se fajn zgosti, ko vse skupaj zmiksam. Sem pobrala od Jemie Oliverja. Enako se zgosti tudi paradižnikovo juho.

jaz danes kuham ješprenovo juho z obranimi sv. kostmi.

Odgovor na objavo uporabnika
celjski grof, 22.11.2021 ob 17:21

jaz danes kuham ješprenovo juho z obranimi sv. kostmi.

Ješprenjevo juho kuham poletno s pišcancem in zimsko z rebrci, ampak to ni kremna juha.

To s krompirjem je dobra ideja, krompir zgosti in nasiti.

Ali pa zakuhan riž, kakšna kaša, popečeni kruhki, super ideje, od tega se že bolj naješ in če poješ zraven še palačinko ali jabolčni zavitek, si res sit.

Zelo dobro kremno juho zgosti tudi kus-kus pa še kuha se zelo kratek čas. Jaz zmiksam juho in nato v zmiksano dodam pest ali dve kus-kus-a. Pride zelo dobro. Enako tudi drobni ovseni kosmiči ali stepeno jajce.

Naše trenutne variante kremnih juh:

-por-krompir

-cvetača-brokoli-krompir-česen

-čebula-hokaido buča

-ohrovt-krompir-cesen-čebula

-koleraba-gomoljna zelena-krompir

-korenje-koleraba-krompir-kurkuma-cebula

-koruzna s korenjem

-grah-koprive-meta-cebula

-fizolova

-lečina

Če želim, da so močnejše jih zalijem z domaćo pišč.osnovo oz. dodam še koščke kuhanega piščanca ali  mini mesne kroglice.

Dober tek!

Meni najboljša juha ki je samostojen obrok. Narežemo file piščanca ali gornje bedre brez kosti. Popečem v ponvi na olivnem olju. Na koncu pečenja dam nasekljan česen kurkumo curry premešamo da zadiši in odstavimo. V lonec damo večji kos ingverja ki ga na koncu odstranimo, poljubno na vecje kocke narezano zelenjavo., brokoli ohrovt kolerabo korenje por uglavnem spraznimo hladilnik kuhamo prbl 10 minut vode ravno toliko da pokrije zelenjavo. Nato kuhani zelenjavi dodamo eno konzervo kokosovega mleka kupite v hoferju in pečeno meso in ponev z bodo deglaziramo in dodamo juhi. Solimo in kuhamo 5 minut da se piščanec skuha. Odstavimo in dodamo tanke riževe rezance in jih pustimo v vroči juhi 5 minut.

Gobova juha.

Naredi prežganko. Na svinjski masti popraži moko, da postane rahlo rumenkasta. Zalij z vodo ali jušno osnovo. Od začimb dodam: sol, poper, mleto kumino, lovor, malce timijana in majarona pokuham 5 minut in nato dodam 3-5 jajc odvisno koliko gosto želim in za koliko oseb kuham. Zraven še krutoni ali pa kr navaden kruh.

prežganka, super jed.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close