Mnenje drugih
Koliko dejansko upoštevate mnenje drugih?
Vam je pomembno kaj si drugi mislijo o vas?
Jaz osebno imam s tem velike težave. Veliko razmišljam o tem, kaj si drugi mislijo, želijo..Vem, da to ni v redu, predvsem da je to obremenjujoče za človekovo življenje in da na koncu res ni pomembno kaj si kdo misli o tebi, razen seveda tistih, ki te imajo radi in ti njih. Ampak iz svoje kože ne morem. V nedogled sem sposoben analizirat kaj kdo misli o meni. To me zelo obremenjuje. Čeprav se zadnje čase zavestno kontroliram, včasih mi še kar uspeva, ne pa vedno.
Koliko dejansko upoštevate mnenje drugih? Odvisno od situacije in posledic.
Vam je pomembno kaj si drugi mislijo o vas? Ne.
Pri tem, da iz neskončnega obremenjevanja preideš v stanje, ko ti je pomembno le, kar meniš o sebi ti, je najpomembnejša vaja. Potem ti preide v kri. Sem sama v parih letih to izpeljala. Je pa res, da potem, ko ti je enkrat pomembno le lastna samoocena, potrebuješ dosti visoka moralna načela in vrednote. Ker se ti zlahka zgodi, da si do drugih brezobziren.
Ja, definitivno leta in izkušnje prinesejo to, da zaupaš lastnemu mnenju, presojanju, da mnenja slišiš, vendar te ne prizadanejo (če so te vrste mnenja) ter da se odločiš po svojem prepričanju, kjub večinoma drugačnim mnenjem. Vsaka pozitivna izkušnja (ko se nekaj odločiš po svoje in ti uspe oz. ugotoviš, da je bilo tako edino prav) ti dvigne samozavest in naslednjič si še bolj zaupaš. Vsekakor pa je pri večini ljudi potreben čas.
Ponavadi je s tem tako: če ti stalno ocenjuješ druge, se ti začne dozdevat, da tudi drugi tebe. To je pogosto pri starejših ljudeh, kar se prenaša na mlajše, ki so s temi starejšimi v stiku.
Poskusi živeti po svoje, ustvari si en svoj stil in mišljenje in ne pri vsaki stvari študirat “kaj bodo pa drugi rekli”.
Forum je zaprt za komentiranje.