mlinci
Čao Koala,
jaz ti povem, kako jih jaz naredim, sicer jih navadno delam tako…na oko…recimo nekje 15 dag moke, ščep soli in nekaj žlic mlačne vode, toliko, da poveže v gladko testo. Nekateri dajo v testo tudi jajca, jaz pa sem se odločila za preprostejšo varianto.
Torej, ko zamesiš testo, ga pustiš počivati kako uro, nato ga na tanko razvaljaš in razrežeš v kvadrate ali trikotnike. Pustiš jih, da se malo osušijo, vmes jih tudi obrneš, da se posušijo z obeh strani.
Jaz jih na pekaču, ki ga ne pomastim (kvečjemu dam nanj peki papir), spečem do zlate barve, jih ohladim. Lahko jih tudi shraniš v zaprto posodo ali vrečico in jih uporabiš naslednjič.
Poparim jih z vročo vodo, da se malce zmehčajo, največkrat jih nato dodam tudi k omaki, v kateri kuham npr. meso, nato vse postrežem.
Hej!
Mlincev sicer ne delam, se pa spomnim, da jih je nona popekla kar na stedilnikovi plaki ( tako recemo Primorci) – stedilnik je bil na drva.
Delala jih je iz testa za siroke rezance. Otroci smo jih jedli najraje takoj popecene, ko so dobili lepe mehurje.
Bibita ti je povedala ze vse.
V Hrvaskem Zagorju jih postrezejo s peceno purico. Ponudis jih lahko k vsaki pecenki, polite z njeno omako.
Se anekdota: Ko je bila sestra prvic pri fantovih starsih na obisku, je bila v velikem pricakovanju teh mlincev s purico.
Doma je razocarano rekla: Kaj je to tako posebnega?! Meni ni bilo nic fino, kot eni razkuhani bleki ( siroki rezanci).
Lp Babi
mlince vedno kupim narejene. malo jih nalomim in prelijem z vrelo ,osoljeno vodo in pokrijem za cca 10 min. osebno imam rada se malo al dente…ce hoces mehkejse,jih pusti v vodi se kakih 5 min vec. vodo odcedim,jih zabelim /lahko z maslom, zaseko…/. pasejo k martinovi pojedini, puranu, lahko pa so kot priloga h kislemu zelju,repi… lp petra
Forum je zaprt za komentiranje.