mlečni izdelki z manj kot 1,5% mm niso zdravi?!
Včeraj je bila moja mami na kontroli zaradi povišanega holesterola in sladkorja (je na meji, ne je pa nobenih tabletov, pazi na prehrano). In ko sta se z zdravnikom pogovarjala glede hrane je povedal, da so mlečni izdelki, ki vsebujejo manj kot 1,5 % mlečne maščobe zelo nezdravi. Da sicer vsebujejo manj maščobe, vendar pa vsebujejo toliko dodatnih nezdravih sestavin, s s katerimi “zbijejo maščobo”, da učinek zmanjšane maščobe ne koristi v primerjavi z stvarmi, ki jih zaužijemo, če uživamo te mlečne izdelke. Zao ji je svetoval pitje mleka 1,5. Ker pijemo mleko 0,5 me zanima vaš komentar oziroma če to drži, ker to prvič slišim. Morda mi bo kdo znal to bolj razložiti. Hvala in lp
Moja mami, ki ima povišan holesterol, pa lahko pije samo čisto posneto (0,1-0,5% maškobe) mleko in jogurte – tako ji je rekla zdravnica. Ampak se ji je res znižal holesterol, odkar je ukinila vse ostale mlečne izdelke z nad 0,5% maščobe.
Je pa pri holesterolu sploh najbolje skoraj ukiniti VSE mlečne stvari, ampak moja mami ne sme, ker ima zraven še osteoporozo, za katero pa ne prenese nobenih zdravil, tako da se mora šopati z veliko posnetega mleka in jogurti.
Problem je homogenizacija in pasterizacija.
Ni boljšega kot surovo mleko, še toplo.
Kalcij pa najdete tudi v zelenolistni zelenjavi, tako da mleka in mlečnih izdelkov sploh ni treba uživati. Sploh pa se ta kalcij, ki je v homogeniziranem in pasteriziranem mleku ne nabira v kosteh, kjer bi se moral, ampak v žilah. Saj ta kalcij zaradi pasterizacije in homogenizacije (veliko hujši postopek) postane anorganski in ga telo ne more sprejeti.
Zahodni svet popije ogrnomne količine mleka, pa ima kljub temu ogromno osteoporoze. Zanimivo, ne. Ljudstva, ki pa ne pijejo mleka v takih količinah ali pa sploh ne, osteoporoze sploh ne poznajo.
Seveda so tu še drugi dejavniki: predvsem gibanje, počitek, sončenje,…
Jaz sem enkrat dobila namig od prijazne farmacevtke v lekarni -ko sem spraševala za eno stvar, če je lahko posledica tablet proti holesterolu; otrok namreč jemlje statine. Za znižanje holesterola je najbolj zdravo domače mleko, kiga skuhaš, ohladiš in vzameš dol smetano. Trgovinsko mleko ima namrečmaščobe razbite (homogenizacija)in ravno tako povzročajo povišanje holesterola.
Tako mleko tudi prodajajo v kakšnem Šparu, Mercatorju ali pri bližćnjem kmetu.
Napisano je bolj laično, ne me napast.
ne samo mleko, vsi “light” izdelki so nevarni za zdravje, ker maščobe pač nadomestijo z drugimi sestavinami. Ta članek je bil še na MOnu objavljen (na Hujšanju so dali link do njega, pa ga zdaj ne najdem) in od takrat sem začela bolj pozorno gledat deklaracije. In prenehala kupovat “light”.No, če katera najde tisti članek na MONu, naj ga pripne sem, da osvežimo znanje:)
Oprostite, tole bo malo hudomušno:a mi lahko napišete kaj lahko sploh jem, namreč, tu ste me poučili o tem, da je goveja juha kravji urin,puranje mleto meso svinjarija, zelenjava je itak vsa zastrupljena, jajca tako tako, mleko in mlečni izdelki pred par leti inn light, zdaj so slabi,pašta se bo tako in tako podražila, meso je itak slabo ker živali neprimerno koljejo. Sadje če ga ne olupim prav, tudi dela neko čudno delo,so me poučili pred par dnevi. Resno, kaj torej ostane, trava – ta je polulana od kužkov,a naj ratam vegi, ali naj grem v lekarno in kupim prehranska dopolnila,pa se res futram s tabletami, pa bom zdrava. No, šalo na stran, če ješ vsakega po malo, pol pa ni vrag da ne preživim, a ne.Pa ne mi zameriti,lp
Forum je zaprt za komentiranje.