Najdi forum

mlečne jedi

Pozdravljene,

Zelo rada imam kaj mečnega, predvsem za večerjo, včasih tudi za zajtrk.
Sem se pa že naveličala mlečnega zdroba, riža in prosene kaše.

Kaj še vkuhavate v mleko?

Hvala za vse nasvete.

Lp, Petra

Koruzni zdrob (ali pa vroče mleko prelijem čez prej skuhano in popraženo polento), kus kus, mueslije s suhim sadjem, oreški in čokolado… Pogosto pa spijem le ogromno belo kavo ali kakav (ob večerih tudi mleko z medom) in zravem pojem kaj dobrega. 🙂

Pozdravček!

Točno polenta, čisto pozabila sem nanjo, pa tako rada jo imam. Bo upoštevano.

Hvala, Petra

Žganci: ajdovi, koruzni ali krompirjevi.

mlečna juha

Midve z mojo najmlajšo pa sva danes za zajtrk jedli mlečni kruh namočen v melku. Je tako pasalo.

LP in dober tek.

S.

Enostavni rižev narastek: skuhaš gost riž, pol mleka, pol vode, dodaš malo masla jajce ali dve, sladkor po okusu,zmešaš, pol mase daš na okrogel pekač, naribaš eno jabolko, ostalo polovico čez, zapečeš. Pečeno poliješ s toplo marmelado, ali pa si vsak polije sam na krožniku, lahko tudi z medom…

RIŽEV NARASTEK

25 dag riža
½ litra mleka
½ litra vode
ščep soli
10 dag masla ali margarine
8 dag sladkorja
limonova lupina
4 jajca
maščoba za mazanje pekača

Riž operemo z vročo vodo, nato ga v vrelem mleku, ki smo mu dodali sol, pri počasnem ognju skuhamo do mehkega. Kuhanemu dodamo maslo, polovico sladkorja in limonovo lupinico. (po okusu lahko dodamo tudi malo vanilijeva
sladkorja) Ko se ohladi dodamo stepene 4 rumenjake.

Iz beljakov stepemo trd sneg, ki mu dodamo drugo polovico sladkorja in na rahlo vmešamo masi. V pekašu namazanem z maščobo spečemo. Pečeni narastek potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo z malinovcem ali kakšnim drugim sadnim sirupom.

Ali pa stare kmečke jedi, močnik na mleku, ali testo kot za kruh, posvaljkaš, narežeš na kocke in skuhaš v slanem kropu (20min), nato zaliješ z mlekom (jed moje stare mame-rekla je kladivčki), ali pa jajčka utepeš, dodaš malo hladnega mleka in malo moke ter zakuhaš na mleko (kot puding)k, ali pa koruzni žganci v mleku….

Pa dober tek

sam imam zelo rad tekoč in še vroč puding

galja1: “ali pa jajčka utepeš, dodaš malo hladnega mleka in malo moke ter zakuhaš na mleko (kot puding)” – kako gosta mora biti masa, ki jo vkuhaš?

Točno razmerje ti težko povem, ker to naredim kar na “oko”, kot bi kuhala puding, morda malo gostejše…če bo pregosto pa kapni še malo mleka

Mi imamo najraje posukan močnik, na Štajerskem smo temu rekli mlečna juha. Saj veš, usukančki iz moke in jajca, zakuhaš v mleko.
LP Mimi

Mimi N. pri nas temu rečemo knolči in je super!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close