Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mladi ne dobimo služb

Mladi ne dobimo služb

Mladi ste leni, zato vas pa nočejo zaposlit. Če pa dobite službo, vam pa plača ni všeč.

No jaz sem recimo po izobrazbi pedagoginja in tudi nic ne dobim, pa ceprav skoz stokajo kk je pomanjkanje uciteljev. Pa naj gre za mestne oz vaske sole

Tisti, ki kaj znajo, imajo službo. Če si pa len, si pa na zavodu za brezposelne zaposlen

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 5087, 07.09.2023 ob 09:09

No jaz sem recimo po izobrazbi pedagoginja in tudi nic ne dobim, pa ceprav skoz stokajo kk je pomanjkanje uciteljev. Pa naj gre za mestne oz vaske sole

Verjetno je odvisno od področja poučevanja. Za pedagoge je trenutno veliko več priložnosti kot jih je bilo pred nekaj leti. Je pa seveda razlika ali želiš poučevati računalništvo ali likovno vzgojo. Celo tisti, ki so študirali razredni pouk nimajo več tako velikih težav pri zaposlovanju. 10 let nazaj skoraj niso dobili pripravništva, kaj šele zaposlitve. Sedaj tudi oni zaposlitev dobijo.

Trenutno je glede zaposlovanja super. Manj kot 10 let nazaj še z diplomo zdravstvene smeri nisi dobil službe oz. si jo težko našel. Dandanes zaposlujejo na vsakem vogalu.

Je pa moje mnenje, da če v svojem poklicu ne moreš najti ničesar, išči dela za katera neke posebne izobrazbe ne zahtevajo. Si vsaj nekaj zalužiš.

Tu je posnetek intervjuva za zaposlitev, ki ga je imel avtor te teme.

https://youtu.be/Uo0KjdDJr1c?si=vfTVfsxcHq1BlxoQ

Sami minus, 28.08.2023 ob 23:03

M688, 28.08.2023 ob 22:54

hm, sam, 28.08.2023 ob 17:30

gohi, 28.08.2023 ob 17:17

Anonimno 9117, 28.08.2023 ob 13:46

gohi, 27.08.2023 ob 19:02

kje isces?, 27.08.2023 ob 17:14

gohi, 27.08.2023 ob 16:31

Delat,delat, 27.08.2023 ob 15:15

A vi mladi diplomanti imate kaj delovnih navad, razen učnih? Moja opažanja pravijo, da ne. V času študija delate na napotnice, npr v strežbi, a namesto vas delajo redno zaposleni. Malo se premaknete, gledate ves čas v telefon, nič si ne pustite reči, ker potem odidete in vas ni več na spregled. Poznate samo svoje pravice, dolžnosti nobenih. In potem čez leto ali dve dobite diplomo in kaj, iščete službo, kjer boste še naprej nič delali. Brez starejših, ki tam delajo lahko kar zaprejo vse skupaj. Ena diploma še ne prinese uporabnega znanja niti delovne sposobnosti.

Delal sem ves čas, ko sem bil na faksu, prek študentske napotinice seveda, v podjetjih z mojo panogo. Tudi praksa je bila v podobnem okolju. Ampak kot napisano, je šlo za študentska dela. Ko pa pride čas, da te kdo redno zaposli, pa vsi samo vstran pogledajo.

Ocitno se nisi izkazal.

Moji so delali marsikaj, za vec delodajalcev, ko so diplomirali, so jim vsi ponujali redno zaposlitev, celo eni, za katere so obcasno kaj delali. Vsaj pri dveh je bilo tako, za tretjega bomo se videli, a zaenkrat so preko studenta tudi z njim vsi zadovoljni.

Ja, govorite o diplomirancih, kateri res dobijo službo, če želijo. Jaz govorim o magisteriju, pri katerem te delodajalec mora plačati malo več. In tu je ta požrešnost podjetij, ki te ne zaposlijo, ker bi morali dati kakih 100 evrov več. Koliko prošenj sem že dobil zavrnjenih, ker iščejo 5., 6. in 7. stopnjo. In pa še verjetno vaša lokacija, če ste kje iz okolice Lj, tam se še najdejo službe, tu na vzhodnem štajerskem pa je vse klavrno. Sam pa tudi nisem finančno sposoben se kar preselit dol v Lj in dati ne vem koliko tisočakov za mini garsonjero.

Greš živet s cimri? Kaj misliš da smo vsi kr garsonjero v rit dobili? Sama imam sicer tudi raje cimre na normalni kvadraturi, kot bit v tisto sobo zaprt z vsem pohištvom nagužvnim in sam.

Ne vem zakaj bi moral živet z nekimi tujci, pa še najemnine so katastrofalno visoke. Drugače pa to kaj pišeš sploh ni tema tega pogovora, govora je o zaposlitvenih možnostih.

Kako so pa tvoji starsi zaceli?

Sem v letih tvojih starsev, mi smo zacenjali v najemu, eni s partnerji, eni s cimri, eni s prijatelji, potem pa pocasi naprej. Ja, enim so starsi pomagali, ne pa vsem.

Gledam moje otroke, enako zacenjajo kot smo mi. Tudi ti, ki imajo partnerje, so v najemu, jim starsi se nic niso dali, bodo/bomo dali, ko si bodo lahko najeli kredite in ustvarjali druzine.

Zacetniske place so od 1.100 do 1.500 neto, pa 1.500 je ze hudo lepa placa za zacetnika, so bolj tam 1.200 – 1.300 neto, ce govoriva o naravoslovni izobrazbi z diplomo ali magisterijem. Tisti, ki so ze 2-3 leta zaposleni, so napredovali ali menjali sluzbo in imajo zdaj nekaj vec olace, nikakor pa ne kot kader z 20 leti delovne dobe, se bo treba se malo prebijat in ucit in izkusnje nabirat za tako placo.

Res ne vem, kaj tebi ni jasno, se bos moral malo spustiti s piedestala magistra, ker ce bi bil res strokoven in ucen, bi se po koncu studentskega dela tepli zate, a se ocitno ne, kar je danes redkost.

S plačami je tako, da so precej odvisne tudi od delovnika. Obstajajo še 8-urni delovniki, brez skrbi, a plače bodo ustrezno nižje. Tu se da priti nekje do 1600, 1700 €, za kaj več pa pač pričakujte daljši delovnik in tudi več odgovornosti, kar je pa sploh za začetek težje.  Pa tudi, če je znesek manjši – za začetek je tudi okoli 1000 € boljše, kot nič, ali pa miloščina od socialne pomoči.

Niti ni greh sprejeti službo, za katero je zahtevana precej nižja izobrazba. Če že lep čas vztrajate pri iskanju nečesa za vašo stopnjo, vendar ni uspeha, bo morda treba vsaj za nekaj časa spustiti kriterije. Računajte malo, visokošolski zavodi bruhajo diplomante kot po tekočem traku, a delovnih mest zanje je pa vse manj. Slovenija nima NASA ali česa podobnega, da bi lahko sprejela ves visoko izobražen kader.  Zakaj pa mislite, da ljudje z diplomami pristanejo tudi v poklicih, namenjenih tistim z recimo srednješolsko izobrazbo?

Tu se vidi, kako gospodarno ravna drzava. Placa solanje cloveku, kateri potem dela nizje delo, slabse placano=nizji vplaciko davkov. Zakaj je razpisanih toliko mest na ekonomiji,pravu in ostalo druzboslovje, ce jih polovica potem ne dela na svojem podrocju?!

To je pa kupovanje socialnega miru, oziroma način, kako mlade zaposliti s študijem, priložnostnimi deli na napotnico in žuranjem, da jim ubijejo kakšne revolucionarne ideje. Je pa to seveda ekonomsko gledano neupravičeno in ko bodo kreditodajalci enkrat nehali financirati neko zavoženo Slovenijo, da bo narod živel vsaj 20% nad svojimi zmožnostmi, bo marsikaj drugače.

Fakultete pa so plačane po vpisu, zato tudi razpisujejo toliko prostih mest, pa če je za tovrstni kader potreba ali ne. Še ena od zadev, ki bi jo veljalo prevetriti.

Heh, 08.09.2023 ob 17:38

Tu je posnetek intervjuva za zaposlitev, ki ga je imel avtor te teme.

https://youtu.be/Uo0KjdDJr1c?si=vfTVfsxcHq1BlxoQ

daj si focn!

Good one 😀

Good one 😀

No evo koncno prisla na en razgovor in kaj. Kot prvo tisti oglas je bil popolnoma zlagan, gre za zavajanje. Pise da je delo enoizmensko, v resnici je dvo. Sprva bilo receno da je placa 1400 bruto, v resnici je 200e manj. In zdej boste spel obsojal nas mlade, da smo leni, da za tak denar nocemo delat. Noben normalen ne bo s tako izobrazbo delal za tak denar, pa se filing dobis da je firma neresna. Zdaj vem da koncam s studijem, cimprej ven iz drzave.

Inzenirka, 10.09.2023 ob 11:58

No evo koncno prisla na en razgovor in kaj. Kot prvo tisti oglas je bil popolnoma zlagan, gre za zavajanje. Pise da je delo enoizmensko, v resnici je dvo. Sprva bilo receno da je placa 1400 bruto, v resnici je 200e manj. In zdej boste spel obsojal nas mlade, da smo leni, da za tak denar nocemo delat. Noben normalen ne bo s tako izobrazbo delal za tak denar, pa se filing dobis da je firma neresna. Zdaj vem da koncam s studijem, cimprej ven iz drzave.

Torej si še študentka, pa so ti že ponudili zaposlitev, ti se pa nad tem zmrduješ. Namesto, da bi bila hvaležna, da si lahko nabiraš izkušnje in reference. Vsak začetek je težak, sam to dobro vem.
Ali sedaj z študenskim delom zaslužiš več, kot boš zaslužila kot zaposlena? Imaš sedaj višjo urno postavko študentskega dela?

Tip je zapohan lenuh ki mu je inspiracija metla…..ga postavis v kot in cez 8 ur bo na istem mestu…in se placo bi imel za to…

gohi, 27.08.2023 ob 14:20

Imam magisterij iz naravoslovne smeri in tako kot večina mojih kolegov, službe ne dobim. A danes res več nikamor ne prideš brez vez? Delajo pa samo stari, ki nočejo in nočejo v penzijo. Potem pa se čudijo zakaj mladi bežijo iz države.

Vsi mladi, ki jih poznam, ne glede na to, ali so študirali naravoslovne ali družboslovne smeri, so dobili službo brez problema in brez vez. Trenutno je zelo ugodno obdobje za zaposlovanje mladih. V mojih časih, 15 let nazaj, je bilo drugače. Se nas je po 100 prijavilo za eno delovno mesto in si moral biti pripravljen nekaj časa delati tudi zastonj, da se je gospod delodajalec odločil, koga iz ožjega izbora bo zaposlil. Danes v istem poklicu delodajalci ne dobijo kadra, ponavljajo razpise, nanje se komajda prijavi kakšen kandidat, ga izberejo, pa še preden pride na delo, najde drugo, bolj privlačno opcijo. Tako da, mladi, izkoristite ta čas, saj kmalu več ne bo tako rožnato.

Veliko ljudi bi sprejelo tako plačo, tudi jaz če bi imel možnost, pa sva podobne izobrazbe. To z zavajanjem je druga zgodba, ponavadi tam, kjer zavajajo glede ene stvari, prikrivajo veliko več.

Inzenirka, očitno si si sama kriva, ker bi rada imela luksuzno vilo, drage avte in visoko plačo brez kakršnega koli dela. Vsaj tako meni pravijo ti pametnjakoviči na tem forumu haha

Hvala bogu za generacijo, ki se ne bo pretegnila za minimalca.

gohi, 10.09.2023 ob 15:24

Inzenirka, očitno si si sama kriva, ker bi rada imela luksuzno vilo, drage avte in visoko plačo brez kakršnega koli dela. Vsaj tako meni pravijo ti pametnjakoviči na tem forumu haha

O ja hahahaha

Realnost je, da brez izkušenj tudi v tujini ni tako lahko kot si predstavljaš. Poznam kemičarko, ki se je po študiju pri severnih sosedih vrnila v našo deželo, ker popolnoma brez izkušenj tam dela ni dobila (pa je magistrirala na njihovi univerzi in tekoče govori nemško).

gohi- tega skoraj nihče ne pravi. Vendar si ti našel tisoč in en razlog zakaj ne bi delal. Dejstvo je, da s časom boš sprejel kompromis, ker ne bo izbire in sem prepričana, da boš službo dobil. Sedaj si šele na koncu študija in razmišljaš podobno kot generacije pred tabo, kar je normalno za mlade. Ko pridejo obveznosti, računi, ko si sit posedanja doma, se sprijazniš, da nekaj bo potrebno spremeniti. Verjetno v startu ni bajna plača, s časoma pa boš že prišel tja. Nisi ne prvi, ne zadnji s temi težavami.

Prekvalifikacija v kakšne gradbene poklice ne traja več kot 6 mesecev, tam je dosti delovnih mest.

huh, 10.09.2023 ob 17:28

gohi- tega skoraj nihče ne pravi. Vendar si ti našel tisoč in en razlog zakaj ne bi delal. Dejstvo je, da s časom boš sprejel kompromis, ker ne bo izbire in sem prepričana, da boš službo dobil. Sedaj si šele na koncu študija in razmišljaš podobno kot generacije pred tabo, kar je normalno za mlade. Ko pridejo obveznosti, računi, ko si sit posedanja doma, se sprijazniš, da nekaj bo potrebno spremeniti. Verjetno v startu ni bajna plača, s časoma pa boš že prišel tja. Nisi ne prvi, ne zadnji s temi težavami.

Se popolnoma strinjam, da je vsak začetek težak, ampak jaz nikoli nisem rekel, da nebi delal. Od samega začetka že pišem, da še sploh nisem dobil priložnosti, ali je moja prošnja zavrnjena ali pa sploh ne dobim odgovora. Ostalo kaj sem pisal so pač moji osebni razlogi, da pač trenutno selitev v lj ali tujino, vožnja po 100, 150km odpade

poskusi, 03.09.2023 ob 15:40

gohi, 29.08.2023 ob 10:21

Me ne zanima kak je bilo v vaših časih in tudi jaz ne mislim govorit o tem kje živet, kam se vozit itd. Govora je o tem, da mladi ne dobimo služb, da se do razgovora sploh ne pride. Ali je tvoja prošnja zavrnjena, ali pa sploh ne dobiš odgovora.

Recimo, danes sem spet dobil mail od nekega podjetja, da se zahvlajujejo za moje zanimanje, vendar so že v dogovoru z neko tretjo osebo. Predvidevam, da je ta tretja oseba nek znanec, ki je noter prišel po vezah. Razpis za to mesto pa uradno še vedno traja.

meni se po vsem tem zdi, da si totalen komplikator. Razvajen, Ki bi imel rad že ob prvi plači lastno stanovanje, službo za vogalom in Teslo v garaži.

To pač ne gre tako in nikoli ni šlo tako.

Če v svojih študentskih službah nisi nikjer izkazal, verjamem, da s teboj niso želeli nadaljevati.  Verjemi,smo imeli študentov različnih sort. Eni so še vedno pri nas, ker so se v času študentske zaposlitve izkazali, drugim smo po praksi rekli adijo in jih nismo želeli več.

Še en boomer, ki glede na svoje izjave, se v svoji službi ni pretegnil. Osnovni pogoj, da sploh lahko opravljaš neko delo, da si dovolj plačan. Če si s plačo ne moreš privoščiti strehe nad glavo v tisti lokaciji ali pa avto, ki bi delal 200 km na dan, taka služba pač odpade, ne glede kako si sposoben. Itak v naši državi se sposobnost ne ceni, temveč gre samo kako malo lahko nekoga plačajo, medtem ko tisti, ki so si nagrabili nepremičnine, nabili najemnine v nebo, kar je še večji problem kot same plače od delodajalcev.

Mladi ne dobijo služb. Res je.

Tudu starejši nad 50 ne dobijo služb.

Tudi osebe z neko obliko invalidnosti ali telesno okvaro ne dobijo služb.

Res je, 27.08.2023 ob 15:02

Sem v penziji in te razumem.

Cel kup služb je na gradbiščih, skladiščih, proizvodnji, mednarodni špediciji, kjer so pogoji dela težki. Ko to enkrat sprejmeš, težko prideš ven.

Po drugi strani v udobnih službah nekateri starejši s pogoji za upokojitev podaljšujejo, ker poleg plače dobijo dodatek 40 % penzije. Bi moralo to biti bolj selektivno, dodatek samo za deficitaren kader, pa še to bi moralo biti prijavljeno ZRSZ, da takoj pošlje ustreznega kandidata, ko se ta pojavi.

Z javnimi sredstvi in potencialom delovne sile bi morali bolj gospodarno ravnati. To nas kot družbo nese dol.

Podpis.

To sem že davno napisala. Podaljševanje samo za deficitarnih kader in se to kot mentor. Na trgu je še polno kadra, ki ni natakar, gradbinec, elektrikar…

Pa ne samo mladi, tudi +50, ki iščejo na novo službo zaradi stečajev, pogod za določen čas…

Nehajte že s “polno sluzb”

Časi so se spremenili, včasih ko so mladi hodili v šolo ali študij, jih je že služba čakala, samo papir so še potrebovali…tega več ni…zdaj pa jih čakajo samo še prekarna dela kot so: delo natakarja, gradbinca, proizvodne delavke, čistilke.

Vi bi dali mlado dekle 25 letno delat v proizvodnjo na 3 izmene, da si uniči zdravje, živce pa življenje? To pa je res hudobija na višku…nekaj takega lahko napišejo samo stari fikusi iz udobnih foteljev, ki prejemajo dodatek 40% penzije k plači.

Pa nehajte že enkrat govoriti, da mladi nočejo delat, pa da nimate naslednika v firmah. Vsak človek je nadomestljiv, tako ali drugače, samo kaj ko se stari fikusi držite službe ko pijanec plota, pol pa stresate gnev na druge, da jim ni za delati, spustite se že enkrat na realna tla. noben človek ni nenadomestljiv. Verjemite, da se druge osebe znajo hitro prilagoditi, ko vas več ni v službi, in vas še prekašajo po storilnosti in natančnosti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close