Mladi ne dobimo služb
gohi, 27.08.2023 ob 14:20
Imam magisterij iz naravoslovne smeri in tako kot večina mojih kolegov, službe ne dobim. A danes res več nikamor ne prideš brez vez? Delajo pa samo stari, ki nočejo in nočejo v penzijo. Potem pa se čudijo zakaj mladi bežijo iz države.
Z izobrazbo naravoslovne smeri imaš kar sirok nabor obrtniških samozaposlitev. Ne čakat, da pride samo nasproti, ker možnosti na trzišču so vse manjše. Delo prevzemajo stroji. Trenutno dobiš službo brez izkušenj in poglobljenih znanj še dokaj enostavno v vojski, policiji, drugo pa.. khm, nauči se neke specialnosti in gasa.
Sam prihajam iz SV Slovenije in lahko potrdim, da je za kemijske tehnologe obupna situacija. Ni nobenih kemijskih firm, ki bi potrebovale kaj več kot proizvodnega delavca z osnovno šolo.
Včasih so se še lahko zaposlovali kemijski inženirji po vseh zdravstvenih laboratorijih, bolnicah, kjer je urejen urnik in redna plača, a sedaj pa striktno zahtevajo inženirja laboratorijske biomedicine (študij v LJ) in vsi kemijski inženirji odpademo.
Ista situacija je s poučevanjem v osnovnih in srednjih šolah. Jamrajo, da ne dobijo učiteljev, a brez pedagoške izobrazbe, ne moreš poučevati na nobeni šoli. Učitelji so sami sebe zabetonirali s svojimi pogoji in tudi, če si inženir kemije, fizike in matematike, te ne morejo – ne smejo zaposlit.
Na kemijskem faksu pa še imajo naprej zastarele programe, ko pa vidijo da ni povpraševanja po diplomantih. In tako kot je en napisal, na faksu en predmet poučujejo trije profesorji in deset asistentov, takim je vseeno, kaj se zgodi kasneje z diplomanti fakultete, saj vedo, da imajo službo na faksu do penzije.
Bilo kam drugam pisati prošnje, izven štajerske pa nima smisla, ker te niti ne povabijo na razgovor, saj pogledajo razdaljo in vidijo, da bi bili preveliki potni stroški. zato pa so vsak dan kolone do LJ. Samo za LJ pa moraš imet močne veze, saj ne bodo plačevali za nekoga 800 evrov potnih stroškov na mesec, da se bo vozil iz Štajerske v LJ.
Mislim, da bi moralo ministrstvo za visoko šolstvo temeljito prevetriti fakultete in študijske programe, ne pa da se kar vsepovprek podeljujejo koncesije za študijske programe, ki proizvajajo nezaposljiv kader.
Ma, 27.08.2023 ob 14:45
Larifari, kaj ti pomaga poznati pol Slovenije, če nihče od teh ne odloča o ničemer v službi. Poznati je treba direktorje, kadrovsko, velike glave in politike.
Eh, moj sin je lani konec sepembra magistriral tudi iz naravoslovne smeri. Službo je dobil že nekje proti koncu oktobra. Je pa res, da je njegova smer zelo iskana ( v letniku so bili le trije študenti). Službo je sprejel zato, da bo samostojno zaživel oz. da ne bo odvisen od staršev. Je pa res, da je v JU in kot pripravnik ima osnovno plačo pod minimalcem, zdaj, ko bo pripravništo končano, pa bo imel ene 250 eur bruto več, kot je minimalna bruto plača.
Sramotno pa je, da nekdo s tako oz,. podobno izobrazbo ima malo večjo plačo od nekoga, ki dela na delovnem mestu, kjer je zahtevana le OŠ-izobrazba. Ampak, OK, nekje je treba začeti, sčasoma pa greš naprej po boljše plačilo.
Tale sistem ni dober, pa naj kdo reče kar hoče.
Službe so…kako pa so plačane pa je spet druga pesem…
drava660, 31.08.2023 ob 11:26
Sam prihajam iz SV Slovenije in lahko potrdim, da je za kemijske tehnologe obupna situacija. Ni nobenih kemijskih firm, ki bi potrebovale kaj več kot proizvodnega delavca z osnovno šolo.
Včasih so se še lahko zaposlovali kemijski inženirji po vseh zdravstvenih laboratorijih, bolnicah, kjer je urejen urnik in redna plača, a sedaj pa striktno zahtevajo inženirja laboratorijske biomedicine (študij v LJ) in vsi kemijski inženirji odpademo.
Ista situacija je s poučevanjem v osnovnih in srednjih šolah. Jamrajo, da ne dobijo učiteljev, a brez pedagoške izobrazbe, ne moreš poučevati na nobeni šoli. Učitelji so sami sebe zabetonirali s svojimi pogoji in tudi, če si inženir kemije, fizike in matematike, te ne morejo – ne smejo zaposlit.
Na kemijskem faksu pa še imajo naprej zastarele programe, ko pa vidijo da ni povpraševanja po diplomantih. In tako kot je en napisal, na faksu en predmet poučujejo trije profesorji in deset asistentov, takim je vseeno, kaj se zgodi kasneje z diplomanti fakultete, saj vedo, da imajo službo na faksu do penzije.
Bilo kam drugam pisati prošnje, izven štajerske pa nima smisla, ker te niti ne povabijo na razgovor, saj pogledajo razdaljo in vidijo, da bi bili preveliki potni stroški. zato pa so vsak dan kolone do LJ. Samo za LJ pa moraš imet močne veze, saj ne bodo plačevali za nekoga 800 evrov potnih stroškov na mesec, da se bo vozil iz Štajerske v LJ.
Mislim, da bi moralo ministrstvo za visoko šolstvo temeljito prevetriti fakultete in študijske programe, ne pa da se kar vsepovprek podeljujejo koncesije za študijske programe, ki proizvajajo nezaposljiv kader.
Se popolnoma strinjam! Točno taka je situacija. In potem pravijo, da ni mladega kadra, mladi nočemo delat, primanjkuje učiteljev…
Jaz pa imam občutek, da je služb ogromno, če si le malenkost feksibilen (tudi glede vožnje) in veš kakšna so tvoja znanja/sposobnosti ter temu primerno iščeš delo. Prvo službo sem pred nekaj leti dobila brez vez. Letos ob iskanju nove službe enaka zgodba – pa je nisem iskala dolgo. Je pa drugo vprašanje kakšna je plača – ni povsod dobra, tudi, če je delovno mesto odgovorno. Sem že sprejela res slabo plačo, se pač kasneje pogajaš dalje, ko dobiš nekaj izkušenj.
Primer mojega brata. Tudi magisterij iz naravoslovne smeri, celo razmišlja še o doktoratu. Pri skoraj 30. letih nima dneva delovne dobe in samo jamra, da služb ni, ker jih zasedajo starejši, ki nočejo v penzijo. V resnici pa je šel na mnogo razgovorov, vendar je vedno le en problem. S svojo izobrazbo že v štartu pričakuje nadpovprečno plačo in zavrne, če temu ni tako. Mu pravimo, da so začetniške plače manjše in si z delom in izkušnjami prislužiš več kot jo imajo tisti, ki so pred penzijo. Ne, on hoče, da dobi vsaj tako plačo kot tisti, ki odhaja in za katerega nadomeščanje iščejo. Živi v totalni iluziji. Ne razume, da je danes mnogo ljudi z enako dokončajo stopnjo. Med slednje sodim tudi sama. Moja začetna plača je bila zgolj malenkost nad minimalno, po desetih letih sem napredovala do povprečne. Delo je, to si upam trditi, ni pa hitrega zaslužka kot si ga novopečeni diplomanti želijo. Pri delodajalcih štejejo izkušnje in s prakso pridobljeno znanje in ne teoretično znanje, ki po šolanju kar hitro zbledi. Pa saj je tako tudi prav. Dokaži se, preden se greš pogajat za plačo.
Če pač, 27.08.2023 ob 22:32
Mladi ne dobimo služb, ker ne ukinejo študentskega dela. Ko bo študentsko delo ukinjeno, bodo mladi dobili službe. Če pač nimaš za študij, ne greš študirat ali pa greš študirat in živiš skromno, brez študentskega dela. Da ima študent 100 % višjo urno postavko od zaposlenega, je višek viškov.
Študente se za neka res odgovorna delovna mesta ne jemlje, ampak ponavadi opravljajo delo, ki ga ne morejo preveč zasrat in je za redno zaposlene zamudno. Druga zgodba je mogoče za neke štipendiste, ki delajo tudi preko študenta in jih firma dolgoročno želi obdržati ter jih počasi uvaja.
Realnost je, da se ne moreš zaposliti ter takoj opravljati neko zahtevno delo, ampak traja, res traja, da prideš do tega. Toliko časa za občasnega študenta pa nima nihče. In tudi, če bo podjetje vlagalo vate, ti bo dalo v pogodbo razne klavzule…
Ojoj, kemijsko inženirstvo. Ljubljana in dolenjska. Za štajersko ne vem. Lek in Krka. Sekira v med bi rekel. Krka ima podružnice v Novem mestu, Krškem, Šentjerneju, kje še vse pa na pamet ne vem. Lek pa Ljubljana in Mengeš. Jaz sem iz teh koncev pa žal nimam te izobrazbe. Če pa niste hudo navezani na rodno grudo in bi radi še več zaslužili pa absolutno proti severu. Je pa tako da kako sem jaz v delu v turizmu doživela Avstrijo imajo kar malo močnejše delovne navade. Naučite se dobro nemško in se preselitev, tukaj brez vez ali volje se voziti v službo dlje, žal… Povem iz izkušenj. Je pa tudi nekaj na tem, kar pravijo, izkušnje in delo iz študentskega časa ti lahko odprejo vrata, veliko za izkušnje sprašujejo. Ker ste moški tudi ne bo problem porodniška..izobrazba je prava smer za dandanes, mislim da vas samo lokacija heca.
Ženska005, 02.09.2023 ob 16:30
Ojoj, kemijsko inženirstvo. Ljubljana in dolenjska. Za štajersko ne vem. Lek in Krka. Sekira v med bi rekel. Krka ima podružnice v Novem mestu, Krškem, Šentjerneju, kje še vse pa na pamet ne vem. Lek pa Ljubljana in Mengeš. Jaz sem iz teh koncev pa žal nimam te izobrazbe. Če pa niste hudo navezani na rodno grudo in bi radi še več zaslužili pa absolutno proti severu. Je pa tako da kako sem jaz v delu v turizmu doživela Avstrijo imajo kar malo močnejše delovne navade. Naučite se dobro nemško in se preselitev, tukaj brez vez ali volje se voziti v službo dlje, žal… Povem iz izkušenj. Je pa tudi nekaj na tem, kar pravijo, izkušnje in delo iz študentskega časa ti lahko odprejo vrata, veliko za izkušnje sprašujejo. Ker ste moški tudi ne bo problem porodniška..izobrazba je prava smer za dandanes, mislim da vas samo lokacija heca.
Kemijski laboratorij, jrkbo, delaboračnica
ni ravno tako, 02.09.2023 ob 10:09
Jaz pa imam občutek, da je služb ogromno, če si le malenkost feksibilen (tudi glede vožnje) in veš kakšna so tvoja znanja/sposobnosti ter temu primerno iščeš delo. Prvo službo sem pred nekaj leti dobila brez vez. Letos ob iskanju nove službe enaka zgodba – pa je nisem iskala dolgo. Je pa drugo vprašanje kakšna je plača – ni povsod dobra, tudi, če je delovno mesto odgovorno. Sem že sprejela res slabo plačo, se pač kasneje pogajaš dalje, ko dobiš nekaj izkušenj.
Kako je bilo pred leti ne morem trdit. Se pa mi zdi, da je dan danes dosti težje, ker je toliko več ljudi z končanim višjim šolanjem. V vašem primeru ni bilo problema dobit nove službe, ker že imate izkušnje. Problem je, če si začetnik, brez izkušenj, takega noben noče. Seveda vsak bi rad zaposlil nekoga, ki je mlad z ravnokar končanim študijem pa da že ima, v šali rečeno, 3-4 leta delovnih izkušenj.
gohi, 02.09.2023 ob 20:21
Kako je bilo pred leti ne morem trdit. Se pa mi zdi, da je dan danes dosti težje, ker je toliko več ljudi z končanim višjim šolanjem. V vašem primeru ni bilo problema dobit nove službe, ker že imate izkušnje. Problem je, če si začetnik, brez izkušenj, takega noben noče. Seveda vsak bi rad zaposlil nekoga, ki je mlad z ravnokar končanim študijem pa da že ima, v šali rečeno, 3-4 leta delovnih izkušenj.
Koliko pa misliš, da sem stara? Ne govorim za leta in leta nazaj. Prvo zaposlitev sem dobila v začetku 2020, če se spomniš je bilo to leto, ko je priša korona in z njo povezani problemi. Prihajam tudi iz najmanj razvite regije v Sloveniji… štajerci ste na boljšem, verjemi. Kot omenjam – potrebno je biti prilagodljiv. Dejstvo je, da tako nizke brezposelnosti še nismo imeli in službe so (še desetleje nazaj je bila recesija, ti pa govoriš kako je v tem času težje). Vsak, ki ima izkušnje, je bil nekoč začetnik. To, da je nekomu iz Lj lažje, tebi nič ne pomaga. Imaš nekaj opcij: lahko se voziš v bolj oddaljene kraje oz. se kasneje seliš (tudi, če si stanovanje v začetku deliš), lahko si poiščeš službo, ki nima veze z izobrazbo in za katero ne potrebuješ nekih znanj (npr. za osebnega asistenta ali natakarja vzamejo vsakega), lahko pa si na socialni. Vedno pa imaš možnost, da si med zaposlitvijo iščeš delo bližje domu. Tudi mene moti, da je vse centralizirano, ampak mi jamranje ne pomaga.
In ne vem zakaj toliko poudarjaš svojo izobrazbo. Na nobenem razgovoru beseda ni tekla o študiju in izobrazbi, pa sem študirala tudi v tujini. Izobrazbo razberejo iz CV-ja, če se odločijo zate, jim pred zaposlitvijo pošlješ še potrdilo o doseženi izobrazbi. In tudi, če v razpisu piše, da je potreben magisterij, bodo z veseljem vzeli nekoga, ki ima “samo” diplomo in izpolnjuje ostale pogoje. Seveda govorim o gospodarstvu, javni sektor je druga zgodba.
Izgovori, 02.09.2023 ob 10:48
Primer mojega brata. Tudi magisterij iz naravoslovne smeri, celo razmišlja še o doktoratu. Pri skoraj 30. letih nima dneva delovne dobe in samo jamra, da služb ni, ker jih zasedajo starejši, ki nočejo v penzijo. V resnici pa je šel na mnogo razgovorov, vendar je vedno le en problem. S svojo izobrazbo že v štartu pričakuje nadpovprečno plačo in zavrne, če temu ni tako. Mu pravimo, da so začetniške plače manjše in si z delom in izkušnjami prislužiš več kot jo imajo tisti, ki so pred penzijo. Ne, on hoče, da dobi vsaj tako plačo kot tisti, ki odhaja in za katerega nadomeščanje iščejo. Živi v totalni iluziji. Ne razume, da je danes mnogo ljudi z enako dokončajo stopnjo. Med slednje sodim tudi sama. Moja začetna plača je bila zgolj malenkost nad minimalno, po desetih letih sem napredovala do povprečne. Delo je, to si upam trditi, ni pa hitrega zaslužka kot si ga novopečeni diplomanti želijo. Pri delodajalcih štejejo izkušnje in s prakso pridobljeno znanje in ne teoretično znanje, ki po šolanju kar hitro zbledi. Pa saj je tako tudi prav. Dokaži se, preden se greš pogajat za plačo.
Brez dneva delovne dobe lahko pozabi na doktorat.
Bodi no pametena, 02.09.2023 ob 22:32
Brez dneva delovne dobe lahko pozabi na doktorat.
Tipson je nasvet staršev: “Uči se, da ti ne bo treba delat.”, prignal do ekstrema.
Neverjetno koliko jamranja je v tem threadu. Sami Kalimeri, kakšne krivice, da se jim godijo. Pa vsi so neki intelektualci, verjetno mislijo, da so s tem zgrabili boga za jajca, samo nihče ne napiše katere smeri.
Da bi se kdo preselil, to pa ne, je tako lepo imeti mamico, ki ti kuha in pere in stanovanje zastonj. Kdo bi šel v najem med cimre, ali si kupil rabljen avtomobil, je lažje jamrati tu.
Kaj je OP delal med študijem? Očitno se učil tuje jezike iz germanske, romanske, slovanske skupine, celo kitajščino, namesto, da bi iskal štipendijo, opravljal prakso, šel na Erasmusa, nabiral reference na svojem področju.
Glede na osnovni post kjer je nametanih kup problemov: jaz ne dobim službe, posledično sklepanje na pamet, da mladi izobraženi ne dobijo službe (kot primer da svoje kolege, verjetno enake jamrače in luzerje), da se službe dobi samo preko vez, da starejši nočejo v pokoj ?, da se mladi izseljujejo, bi sklepal, da gre bolj za trolanje, ali morda brezupen primer črnogledosti. Verjetno imaš zaradi takega odnosa tudi težave na razgovorih za zaposlitev.
Forum je zaprt za komentiranje.