Mladi ne dobimo služb
Ostali svetovi jeziki? Torej govoriš angleško, francosko, italijansko, rusko… ali kako?
Ja, brez nemščine bo težka v Avstriji.
Drugače pa v Avstriji niso tako zaplanakni kot v Sloveniji in če iščejo kem. tehnika, bodo vzeli tudi magistra kemije. V Slo radi rečejo, da imaš preveč izobrazbe, v Avstriji pa niso tako za luno. Ampak, če ne znaš jezika, potem itak ne gre.
To, da ne dobiš odgovorov na vloge, je pa kar običajen pojav v Sloveniji. Večina ne odgovori. Sploh, če kar tako na slepo pošiljaš. Če je razpis, je večja verjetnost, da odgovorijo. Pa tudi ne vedno.
CV imaš ok napisan? Si napisal pod izkušnje razna študentska dela pa dopisal neformalna izobraževanja, znanja? Vlogo pa moraš za vsako firmo napisat svojo. CV pa je enak.
Pa si se pripravljen seliti? Hočeš ostati v Sloveniji ali bi šel tudi v tujino? Hočeš ostatati v domačiji regiji? To s stanovanji v tujini, da so zastonj ali pa vsaj ugodna, je kar pogosta praksa delodajalcev, amapk res pa je, da gre ponavadi za taka slabo plačana dela, ki pa jih ti ne bi sprejel. POnavdi turizem, gradbeništvo. Pa za hude strokovnjake imajo tudi stanovanja, ampak to pa še nisi.
Aja, pa še to, veliko razpisov je lažnih. Pa tudi veliko razgovorov je lažnih. Ne rabiš biti ti slab, ampak pač oni lažejo in se gredo igrice. Tako, da lahko super napišeš vlogo, ampak oni pač imajo že znanega kandidata in zato nimaš šans.
Heh, 27.08.2023 ob 21:12
Se mi tudi zdiš malo preveč črnogled s svojim – mladi ne dobijo službe, starejši jih zatirajo, mladi odhajajo v tujino. Jaz mislim ravno nasprotno – mladi z lahkoto dobijo službo v mojem okolju – lokacija Gorenjska in Ljubljana.
Če imaš ti težave, ne posplošuj. Mislim, da je problem strahotna uravnilovka v Sloveniji. Minimalna, začetniška in povprečna plača so zelo skupaj. Tisti, ki je 20% nad povprečno plačo, pa je v očeh davkarije in države že bogataš. Zaradi tega se mladi izseljujejo.
Osrednjeslovenska regija je popolno nasprotje od vzhoda. Pri vam še stvari nekak štimajo, tu pa vse propada
Anonimno 5023, 27.08.2023 ob 21:19
Ti men deluješ kot teli monovski troli, ki samo jamrajo in s prstom kažejo na druge, pa sami izgovori zakaj se nekaj ne da. Če si ti mag.kemik ………. no, vse je možno, deluješ pač ne nek izobražen kader, ki bi skozi študij delal preko študenta v svoji stroki. Moje mnenje pač.
Spet komentira en taki ko so mu stregli z zlato žlico. Če ne razumeš položaja, se ne vtikuj
preko meje, 27.08.2023 ob 21:16
Ostali svetovi jeziki? Torej govoriš angleško, francosko, italijansko, rusko… ali kako?
Ja, brez nemščine bo težka v Avstriji.
Drugače pa v Avstriji niso tako zaplanakni kot v Sloveniji in če iščejo kem. tehnika, bodo vzeli tudi magistra kemije. V Slo radi rečejo, da imaš preveč izobrazbe, v Avstriji pa niso tako za luno. Ampak, če ne znaš jezika, potem itak ne gre.
To, da ne dobiš odgovorov na vloge, je pa kar običajen pojav v Sloveniji. Večina ne odgovori. Sploh, če kar tako na slepo pošiljaš. Če je razpis, je večja verjetnost, da odgovorijo. Pa tudi ne vedno.
CV imaš ok napisan? Si napisal pod izkušnje razna študentska dela pa dopisal neformalna izobraževanja, znanja? Vlogo pa moraš za vsako firmo napisat svojo. CV pa je enak.
Pa si se pripravljen seliti? Hočeš ostati v Sloveniji ali bi šel tudi v tujino? Hočeš ostatati v domačiji regiji? To s stanovanji v tujini, da so zastonj ali pa vsaj ugodna, je kar pogosta praksa delodajalcev, amapk res pa je, da gre ponavadi za taka slabo plačana dela, ki pa jih ti ne bi sprejel. POnavdi turizem, gradbeništvo. Pa za hude strokovnjake imajo tudi stanovanja, ampak to pa še nisi.
Aja, pa še to, veliko razpisov je lažnih. Pa tudi veliko razgovorov je lažnih. Ne rabiš biti ti slab, ampak pač oni lažejo in se gredo igrice. Tako, da lahko super napišeš vlogo, ampak oni pač imajo že znanega kandidata in zato nimaš šans.
Po domače, nemščina je pri meni kar rjasta, ostale pa govorim tekoče: angleško, italijansko, rusko, kitajsko. Reference imam napisane, od prakse, dela na projektih, poučevanja v srednji šoli. Selitev pa tako tako, za pravo delo in plačo. Z minimalcem težko da bi si privoščil kredite za stanovanje, avto…
Pa ti si super, kar se jezikov tiče. Ne vem kako je sedaj, ampak včasih je bila ruščina tudi zelo iskan jezik, sploh v Nemčiji, AT. Zdaj, ko je vojna, vprašanje kako je. Znala pa bi biti tudi kitajščina iskana. Ker je veliko poslovanja s Kitajci. Tudi italijanščina je super, ker Italijani so slabi v tujih jezikih pa je kar dosti gospodarstva vezanega na Italijo.
Na začetku pa res ne boš rabil kredita :). Najprej stanovanje najemi. Kupi šele takrat, ko boš imel lep kupček privarčevan in pa, ko boš vedel, kje se boš ustalil. Avto ne kupuj na kredit. Kupi toliko kot zmoreš z gotovino.
Pa v tujini je večinoma lažej najeti stanovanje kot v Sloveniji.
Pa še enkrat: kot začetnik računaj, da je v Slvoeniji super, če boš dobil plačo jurja neto. Taka je pač realnost. Na žalost.
gohi, 27.08.2023 ob 20:51
ladygaladriel, 27.08.2023 ob 20:07
Avtor , očitno se nisi izkazal pri delu. Plačilo glede na stopnjo izobrazbe pa je samo v javnem sektorju. V gospodarstvu s z mag. lahko obrišeš zadnjo plat. Sploh z bolonjskim.
Torej nehaj javkati in mjavkati. Za svojo brezposelnost si si kriv sam.
In kaj točno sem jaz tu kriv? Da nisem prisil stare ljudi v penzijo?
Z odnosom, ki ga kažeš si nezaposljiv kader, ne glede na izobrazbo. Takih nikjer nočejo. Torej pripravi se na dolgotrajno brezposelnost.
gohi, 27.08.2023 ob 21:12
Heh, 27.08.2023 ob 21:04
Daj objavi nekje svoj CV in spremna pisma, s katerimi se javljaš na oglase. Ti preverim, če kaj delaš narobe in svetujem kako napraviti CV zanimiv za zaposlovalce.
Je pa res, da je Slovenija bolj greznica kar se tiče razpisov za delovna mesta. Najbolje se boš znašel, če boš sam proaktivno pošiljal ponudbe naokoli, tako, da te imajo kadrovske službe v evidenci.
Mi je pa nenavadno, da ne dobiš niti odgovora, ne povabila na razgovor. Očitno delaš nekaj hudo narobe.
CV pač imam narejen po europassu. Odgvora ponavadi ne dobim, če sam pišem podjetju. Zavrnjeno je pa ponavadi to kaj gre preko zavoda. In tako kot sem rekel, več je nas mladih, ko smo iz naravoslovnih smeri. In so bili primeru, ko se je strojnik prijavil in dobil odgvor da iščejo fizika, ali pa se fizik prijavi in mu zavrnejo češ da ni kemik. Podobno je pri meni
Džizs ti si res lud zbunjen, verjetno enako kot primerki, ki jih omenjaš v postu.
Prvo in najpomembnejše – kot magister kemijskega inženirstva NE išči službe preko zavoda. Tam se posredujejo zaposlitve za luzerje, pijance, delomrzneže, večne bolniške, lumpenproletarce, fizikalce, neizobražene in podobno gamad. Če kot univerzitetno izobražen naravoslovec prideš na pogovor v podjetje preko zavoda, se bo vsak v podjetju najprej vprašal kaj je narobe s teboj.
Ne razumem kaj je problem, da je človek zavrnjen, če se je prijavil na razpis kjer iščejo drugačen profil? A ni to samo po sebi umevno? Torej se kot kemik prijavljaš na razpise kjer iščejo fizike in strojnike? Džizs, što majka rodi.
Kaj hudiča je problem preseliti se 100 km v Sloveniji. Saj imamo atocestni križ, če boš hotel videti mamico v živo vsak vikend, to ni problem.
Dvigni ritko, nehaj jamrati in viseti tu na forumu.
gohi, 27.08.2023 ob 21:28
Po domače, nemščina je pri meni kar rjasta, ostale pa govorim tekoče: angleško, italijansko, rusko, kitajsko. Reference imam napisane, od prakse, dela na projektih, poučevanja v srednji šoli. Selitev pa tako tako, za pravo delo in plačo. Z minimalcem težko da bi si privoščil kredite za stanovanje, avto…
Bemti sveca – krediti za stanovanje in avto?? Kdo ti je utrapil v glavo, da se moraš na začetku kariere takoj zakreditirati. Kaj pa nakup rabljenega avtomobila za 2000 evrov in delitev stanovanja z še enim, ali dvema podnajemnikoma.
gohi, 27.08.2023 ob 19:20
Huh, 27.08.2023 ob 19:15
gohi, 27.08.2023 ob 19:02
kje isces?, 27.08.2023 ob 17:14
gohi, 27.08.2023 ob 16:31
Delat,delat, 27.08.2023 ob 15:15
A vi mladi diplomanti imate kaj delovnih navad, razen učnih? Moja opažanja pravijo, da ne. V času študija delate na napotnice, npr v strežbi, a namesto vas delajo redno zaposleni. Malo se premaknete, gledate ves čas v telefon, nič si ne pustite reči, ker potem odidete in vas ni več na spregled. Poznate samo svoje pravice, dolžnosti nobenih. In potem čez leto ali dve dobite diplomo in kaj, iščete službo, kjer boste še naprej nič delali. Brez starejših, ki tam delajo lahko kar zaprejo vse skupaj. Ena diploma še ne prinese uporabnega znanja niti delovne sposobnosti.
Delal sem ves čas, ko sem bil na faksu, prek študentske napotinice seveda, v podjetjih z mojo panogo. Tudi praksa je bila v podobnem okolju. Ampak kot napisano, je šlo za študentska dela. Ko pa pride čas, da te kdo redno zaposli, pa vsi samo vstran pogledajo.
Ocitno se nisi izkazal.
Moji so delali marsikaj, za vec delodajalcev, ko so diplomirali, so jim vsi ponujali redno zaposlitev, celo eni, za katere so obcasno kaj delali. Vsaj pri dveh je bilo tako, za tretjega bomo se videli, a zaenkrat so preko studenta tudi z njim vsi zadovoljni.
Ja, govorite o diplomirancih, kateri res dobijo službo, če želijo. Jaz govorim o magisteriju, pri katerem te delodajalec mora plačati malo več. In tu je ta požrešnost podjetij, ki te ne zaposlijo, ker bi morali dati kakih 100 evrov več. Koliko prošenj sem že dobil zavrnjenih, ker iščejo 5., 6. in 7. stopnjo. In pa še verjetno vaša lokacija, če ste kje iz okolice Lj, tam se še najdejo službe, tu na vzhodnem štajerskem pa je vse klavrno. Sam pa tudi nisem finančno sposoben se kar preselit dol v Lj in dati ne vem koliko tisočakov za mini garsonjero.
Zakaj bi te pa delodajalec moral plačati malo več, ker imaš magisterij?
Nisem si jaz zmislil tega, takšna je zakonodaja, mag in uni nista isti plačilni razred. Če ne dajo višje plače, te ne morejo vzet, tudi, če se strinjam z nižjo plačo.
Ce delaš na delovnem mestu za uni izobrazbo, te bodo plačali za uni izobrazbo, tudi če imaš doktorat.
Taka je zakonodaja!
gohi, 27.08.2023 ob 21:02
preko meje, 27.08.2023 ob 20:54
Gohi, se pravi, da si bolonjski magister? Prej si pisal, da mag ni isto kot univ. dipll. in sem mislila, da si znanstveni magister.
No, torej imaš 7. stopnjo.
Kemija je iskana reč. Tako, da ti ne bo težko najti službe. Ne boš rabil delat kot turistični delavec. Če pa boš želel preko meje, boš moral pa tekoče nemško znati, če boš želel delat v svojem poklicu.
Kaj pa si pripravljen delat? Katere tuje jezike govoriš?
Si pripravljen delat kot kemijski tehnik, laborant ali kaj takega? Računaj na to, da boš v Slo dobil plačo kakega jurja, če boš imel srečo in boš dobil za svojo stopnjo izobrazbe.
Po SOK je to osma stopnja. Problem pri tej ponogi je ta, da se po večini išče tiste z končano srednjo kemijsko šolo in visoko šolo. Če si kaj več, že delaš konkurenco tistim zaposlenim. Z višjo izobrazbo se pride not samo po vezah. Kar pa se tiče tujine je pa isto kot, da bi se preselil v Lj. Ne prihajam ravno iz take družine, da bi imel ne vem kake zaloge denarja v ozadju. Od jezikov mi nemščina dela največ težav, ostali svetovni jeziki niso problem
Bolonjski magisterij po novem JE ENAKO univerzitetni diplomirani XY po starem.
To NI znanstveni magisterij!
-
Jaz sem iz osrednje Slovenije in dobit službo res nikoli ni bil resen problem. Niti takoj po faksu, niti zdaj menjat. Imam pa prijatelje iz drugih koncev Slovenije in mi povedo, da je velik problem glede služb. Zakaj pa mislite, da se ob jutranjih konicah ves avtomobilski pleh zgrinja v Ljubljano? Nimajo pa vsi te možnosti. Ne obupaj avtor, tudi zate se bo našla služba, kar pogumno.
Avtor jaz te razumem. Nisi edini. Meni se dogaja isto. In seveda ne oziraj se na raznorazne pametnjakovice, ki so dezurni moralizatorji. Ja žal je tako, da ali rabiš veze ali pa moraš met ne vem koliko izkušenj. Pozablja se tudi da je bil covid ko smo mogli mladi bit doma da smo ahtali ravno te ki sedaj pljuvajo po nas. Pa tudi ce si zelel resno studirat si nisi mogel privoscit ogromno delat. Tak da avtor nisi sam. Tile ki pa so preko vez dobil job al pa sli delat po srednji al pa so pac meli sreco ne bodo nikoli razumeli v kaki 3,14zdi smo…. ja del je dovolj ampak del katerih še tuji nekvalificirani delavci nocejo opravljat. Pa nimam nic proti njim ampak to pomeni da so slaba dela. Pa tud samo stanje glede zaposlovanja je v riti. Imas vec kot dovolj referenc in vsega pa te ne vzamejo ker kao nimas dovolj izkusenj ipd ipd. Sram naj bo pa tiste ki pljuvajo po nas mladih. Mislim se ucis, mas ambicije, hoces delat in ustvarjat a ne dobis priloznosti pol pa te ena boomerka oznaci za parazita in lenuha.. mrš
gohi, 27.08.2023 ob 14:20
Imam magisterij iz naravoslovne smeri in tako kot večina mojih kolegov, službe ne dobim. A danes res več nikamor ne prideš brez vez? Delajo pa samo stari, ki nočejo in nočejo v penzijo. Potem pa se čudijo zakaj mladi bežijo iz države.
@ gohi stari morajo delati, saj je pogoj 40 let del.dobe in starost 65 let. Veliko starih nima dovolj delovne dobe zato, ker jim delodajalec ni odvajal prispevkov. Vlada hoče pa še podaljšati na starost 67 let za vse. Pokojninska reforma je pripravljena. Tako,da se ne jezite na stare ljudi, ki jih vlada in zakon silita delati skoraj do smrti.
Res je, 27.08.2023 ob 15:02
Sem v penziji in te razumem.
Cel kup služb je na gradbiščih, skladiščih, proizvodnji, mednarodni špediciji, kjer so pogoji dela težki. Ko to enkrat sprejmeš, težko prideš ven.
Po drugi strani v udobnih službah nekateri starejši s pogoji za upokojitev podaljšujejo, ker poleg plače dobijo dodatek 40 % penzije. Bi moralo to biti bolj selektivno, dodatek samo za deficitaren kader, pa še to bi moralo biti prijavljeno ZRSZ, da takoj pošlje ustreznega kandidata, ko se ta pojavi.
Z javnimi sredstvi in potencialom delovne sile bi morali bolj gospodarno ravnati. To nas kot družbo nese dol.
Bi lahko država ukinila starejšim, ki bi že morali biti v penziji, 40 procentni dodatek k penziji in jih poslala v penzijo, samo tako bi se sprostila delovna mesta za mlade.
Ne samo pot ni takšna, kot si mislil, da bo.
Ja, dobijo nekateri službe preko vez, ampak dolgoročno je to za njih same slabo. Pač je treba že skozi študentska leta precej delati, da si narediš poznanstva in da veš kaj se dejansko potrebuje ipd. In pač začneš praktično na dnu.
Če imaš talent & delovne navade, zelo hitro napreduješ, je pa tako, da je tudi treba vedeti kdo si karatkerno. Če si bolj inovativen, prodoren ipd., potem že psihološko ne spadaš v velike sisteme, ampak v majhna podjetja, oziroma kolektive. Pač najdi nekaj majhnega, začni na dnu, pa boš v roku 3-4 let precej višje od tistih, ki so dobili preko vez. Tisti, ki so dobili službo preko vez, je to delovno mesto, ki ga vsak lahko opravlja, ti pa pač spadaš v skupino, kjer moraš sam vse dokazati, oziroma ustvariti delovno mesto.
Boš drugače razmišljal čez nekaj let, samo bori se in vztrajaj. Ter nobeno delo ni nečastno.
Heh, 27.08.2023 ob 22:11
Džizs ti si res lud zbunjen, verjetno enako kot primerki, ki jih omenjaš v postu.
Prvo in najpomembnejše – kot magister kemijskega inženirstva NE išči službe preko zavoda. Tam se posredujejo zaposlitve za luzerje, pijance, delomrzneže, večne bolniške, lumpenproletarce, fizikalce, neizobražene in podobno gamad. Če kot univerzitetno izobražen naravoslovec prideš na pogovor v podjetje preko zavoda, se bo vsak v podjetju najprej vprašal kaj je narobe s teboj.
Ne razumem kaj je problem, da je človek zavrnjen, če se je prijavil na razpis kjer iščejo drugačen profil? A ni to samo po sebi umevno? Torej se kot kemik prijavljaš na razpise kjer iščejo fizike in strojnike? Džizs, što majka rodi.
Kaj hudiča je problem preseliti se 100 km v Sloveniji. Saj imamo atocestni križ, če boš hotel videti mamico v živo vsak vikend, to ni problem.
Dvigni ritko, nehaj jamrati in viseti tu na forumu.
Očitno je treba neke stvari par krat razložit.
1. Kako se pa naj prijavim na delovno mesto, kot pa preko zavoda in ostalih spletnih strani ki ponujajo dela. Logično, da ne bo noben odgovoril na mail, če kar nekemu xxx podjetju pošleš mail, če ni nič razpisano. Žal takšnega scenarija pa še nisem imel, da bi mi nekdo dejal: ,,ej poslušaj, to pa to podjetje zaposluje, povej jim da te jaz pošiljam,, itd.
2. Nikoli nisem rekel, da se zaposlujem na druga delovna mesta, ki niso zame. Fora je v tem, da poznam dosti kolegov iz farmacije, strojništva itd. In recimo neko podjetje napiše, da rabijo farmacevta, ta se prijavi in dobi odgovor, da bi raje vzeli kemika. In tu se potem prijavi kemik in dobi isti odgvor, da bi raje vzeli farmacevta. Kje je tu logika? In takih primerov je nešteto.
3. Dosti svojega življenja sem preživel po domovih, se naveličaš tiste majhne luknje in 3,4 cimrov, nobene zasebnosti. Pred tem pa sem se še dosti vozil z javnim prevozom do fakultet. V določenem trenutku si zaželiš svoje stanovanje, vožnja po 100km v eno smer definitivno odpade.
gohi, 28.08.2023 ob 10:17
Očitno je treba neke stvari par krat razložit.
1. Kako se pa naj prijavim na delovno mesto, kot pa preko zavoda in ostalih spletnih strani ki ponujajo dela. Logično, da ne bo noben odgovoril na mail, če kar nekemu xxx podjetju pošleš mail, če ni nič razpisano. Žal takšnega scenarija pa še nisem imel, da bi mi nekdo dejal: ,,ej poslušaj, to pa to podjetje zaposluje, povej jim da te jaz pošiljam,, itd.
2. Nikoli nisem rekel, da se zaposlujem na druga delovna mesta, ki niso zame. Fora je v tem, da poznam dosti kolegov iz farmacije, strojništva itd. In recimo neko podjetje napiše, da rabijo farmacevta, ta se prijavi in dobi odgovor, da bi raje vzeli kemika. In tu se potem prijavi kemik in dobi isti odgvor, da bi raje vzeli farmacevta. Kje je tu logika? In takih primerov je nešteto.
3. Dosti svojega življenja sem preživel po domovih, se naveličaš tiste majhne luknje in 3,4 cimrov, nobene zasebnosti. Pred tem pa sem se še dosti vozil z javnim prevozom do fakultet. V določenem trenutku si zaželiš svoje stanovanje, vožnja po 100km v eno smer definitivno odpade.
Ocitno bos moral zastartat drugace, ker to, kar zdaj delas, ni obrodilo sadov.
Pravis, da si delal preko studenta. Stopi do vodilnih in se z njimi pogovori, kaksne so moznosti, da te zaposlijo, ce te morda lahko komu priporocajo ali ti vsaj napisejo dobro priporocilno pismo.
Ni vrah, da nekdo, ki je mlad, ki ima izobrazbo in delovne izkusnje, danes ne bi nasel sluzbe! Verjetno sluzba ne bo sanjska in z dobro placo, a za zacetek bo vsaj nekaj. Cez dve leti pa menjas, saj nikjer ne pise, da moras bit 45 let v eni firmi!
Ne vem, sem naravoslovka, v našem podjetju imamo veliko mladih iz kadrov različnih naravoslovnih smeri in tudi nekaj zelo pridnih in delavnih študentk/ov. V času študija se nisem pretegnial z navezovanjem stikov ali delom v svoji smeri, sem tudi bila v pekarnah, strežbi, kazinojih.. pa službo, zdaj že 2. , v svoji smeri imam. V prvi službi sem bila pa 3 leta, tako da nisem nekaj brezveze hitro menjevala…
Forum je zaprt za komentiranje.