Mišična distrofija, ve tukaj kdo kaj o tem?
poznamo različne oblike mišične distrofije
Duchennova,Beckerjeva,Ramensko-medenična,Facioskapulohumeralna,Miotonična distrofija-tako,da moraš vedet za katero,so razlike,ene hitro napredujejo,druge bolj počasi.
mišično distrofijo povzroči genska okvara na kromosomu X. deklice so le prenašalke in zelo redko zbolijo, saj imajo dva X kromosoma in tako zdravi gen na enem kromosomu X nadomesti tistega okvarjenega na drugem kromosomu. najpogosteje za mišično distrofijo obolevanjo dečki. pri mišični distrofiji postopno propadajo vlakna v mišicah, propadlo mišično tkivo pa telo nadomesti z vezivom in maščobnik tkivom. mišice so tako vse bolj šibke in zakrnele.
Huda reč.
Počasi se razvija, na koncu žal pristaneš na vozičku. Zdravila ni, lahko pa upočasniš bolezen z telovadbo oziroma z intenzivnim gibanjem, ali telovadba kot temu pravimo.. Drugo bodo strokovnjaki povedali.
Ne vem, katere vrste jo ima oseba, vendar lahko normalno funkcionira, pri čemer se lahko stanje drastično poslabša. Kolikor pa vem, se da uravnavati. Da ni drastike. Ker oseba še ni prešla na voziček. In ima diagnozo že dolgo let.
Vprašaj drugače dr. Kersnika, če te skrbi ali njegovega zdravnika ali svojega, če bi želela kako drugače pomagati ali ne bi bila tako v skrbeh. Ali vprašaj njega kako in kaj. Ti bo verjetno hvaležen, namesto, da sprašuješ po forumu. Ker bo menil, da ti je mar.
Sam sem bolnik z miotonično distofijo in tudi moj oče. oba imava enake simptome.oče je star čez 60 let in ni na vozičku.malo težje hodi in težje opravlja fizična opravila. da človek pristane na vozičku je odvisno katero vrsto miotonične distrofije ima. Jaz sem tudi star 36 let in bolezen se je pri meni hitro poslabšuje. trenutno sem sprožil postopek za kategorijo ker ne morem več opravljati svojega dela. Ni res kot pravijo, bolezen je isto možna pri deklicah kot pri dečku. x kromosom ne nadomesti drugega x. Bil sem že na večiih pregledih in vesti dosti o tem. micka,če te kaj posebej zanima. vprašaj 🙂
Iščem koga z miotonično distofijo, da si lahko pomagamo, delimo nasvete, izkušnje… Vem da so družtva, ampak bi mi bilo bolje tako. Sem 37 letnik, lahko hodim, sicer z nekaj težavi po stopnicah, mi pa vse mišice odpovedujejo. Zlasti prsti. Prosim če se javi kdo na jonbfan@hotmail.com ali sms na 041-699-081. Vesel bom vsakega kontakta.
Forum je zaprt za komentiranje.