Mishika-princeske
Hej, imam eno vprašanje zate, in sicer me zanima koliko kosov princesk dobiš iz ene mase po tvojem receptu? tako nekako srednje velikosti….. brat si je za jutri zaželel princeske in definitivno samo princeske! za popotnico v Lj pa mu bom v nedeljo pripravila tiramisu, za primere, ko bo padel sladkor med učenjem :)))))
siecr sem mislila peči Babijin “pecivo: spomin na poletje(sufle)”, ampak njegova želja je njegova želja,…..odločitev je padla, ni kaj!
In kolko časa traja, da se ta jajčna masa na sopari zgosti in postane trda? To me res zanima ker jaz miksam in miksam in potej nič!!!
Ali ima mogoče kdo recept za takšno podobno vanilijevo kremo samo iz rumenjakov? Še vedno me namreč mika peka cimetovih zvezdic, pa bi rabila beljake in moram pol nekam dati še rumenjake…..
LP Zala
Uh, še nekaj sem pozabila: a mislite, da bi bila v princeskah dobra še kakšna druga krema in na vrh smetana, ne samo vanilijeva+smetana?
v mislih sem imela kakšno čokoladno ali pa sadno kremo…..
Čokoladno bi naredila tako, da bi stepeni smetani dodala nekaj žlic kakava (danes sem namreč pozabla kupit jedilno čokolado), a mislite da bi se obneslo in izpadlo OK po okusu in tudi po izgledu? Za sadno kremo pa sem mislia, da bi zamrznejo sadje pretlačila v pire, in ga še pretlačila da bi izgubilo vodo in ga potem vmešala v smetano – tako bi lahko dobila npr. jagodno smetano, marelično smetano itd……???!!
Ali ima kdo že kakšne izkušnje s tem, mogoče s takšno čokoladno kremo?
lp Zalla
Recept Dr. Oetker-ja (napisala bom le za nadev):
500 g višenj (izkoščičenih) zmešamo s
50 g sladkorja, počakamo, da spustijo sok, nato pa jih prevremo
ali
360 g izkoščičenih in dušenih višenj odcedimo.
Ko se sok in višnje ohladijo, odmerimo 125 ml soka (po potrebi dolijemo malo vode), mu primešamo
15 g jedilnega škroba in ga med mešanjem zavremo.
Dodamo višnje, nadev ohladimo in ga po okusu osladimo.
2 vrečki Šlag pene stepamo 1/2 minute, nato presejemo
25 g sladkorja v prahu, mu primešamo
1 vrečko vanilijevega sladkorja in ga stresemo k peni, ki jo stepemo do konca.
V vsako princesko damo malo ohlajenega višnjevega nadeva, nanj nabrizgamo stepeno peno, jo pokrijemo s pokrovčkom, potresemo s
sladkorjem v prahu in
olupljenimi, na listke narezanimi in prepraženimi mandlji.
Recepta jaz še nisem preizkusila, bi pa Šlag peno zagotovo zamenjala s pravo smetano.
In, ko moj mož vidi tale post, mi ne uide peka princesk, seveda tistih z vanilijevo kremo.
Lahko noč!
Vladka
Ojej, to je pa težko vprašanje… Dobim jih za cel velik pekač (torej ne tako malo) – delam pa kremo iz več jajc (mislim da iz petih).
Če lahko polniš z drugo kremo? :)))))) zakaj pa ne. Princeske (no, samo paljeno testo) lahko polniš tudi s francosko solato – je tudi zelo dobro kot prigrizek.
Če pa boš želiš delati čokoladno kremo, potem pa morda ne bi bilo tako slabo, če bi tej osnovni jajčni kremi dodala samo še malo raztopljene, segrete čokolade – po moje bi moralo biti zelo dobro (v kolikor pa bi bila krema vseeno premehka, pa dodaj še malo moke – za moje pojme ni potrebno).
Kako dolgo se ta krema stepa nad paro? Doooolgo (vsaj meni se tako zdi, ker sem ponavadi neučakana 😉 )…. Tako da se ne bat: lepo v kovinski posodi zavri vodo, v drugi, manjši segrevaj mleko, potem pa daj to toplo mleko (posodo) v tisto posodo, kjer ti voda vre (posoda mora biti malo potopljena v vrelo vodo!). Dodaj stepena jajčno zmes in samo miksaj. Najprej, dokler se celotna masa ne segreje dovolj, se ne premakne nikamor (po moje skoraj 10 minut), ampak miksaj pa le!. Potem gre vse relativno hitro – jajca pri določeni temperaturi zakrknejo in masa se gosti in gosti in pošteno zgosti: v tem času moraš res dobro miksati, da se ti jajca na dnu ne “spečejo” (potem ratajo grudice). Pravočasno umakni iz posode z vrelo vodo! Sliši se komplicirano, ampak ni tako hudo – paziti moraš samo, da potem vseeno pravočasno vzameš posodo iz vrele vode.
Če bi pa rada samo rumenjake porabila in bi rada, da je krema čokoladna, pa jo naredi kar po tistem receptu za kokosovo torto: porabiš pač samo rumenjake…
Aja: čokoladne princeske lahko okrasiš s čokoladno glazuro – z njo narediš take lepe črtice po princeskah (s pomočjo žlice)…
Upam, da bo vsaj malo pomagalo :))).
Lp, mishika
Zdravo!
Bom še jaz povedala nekaj na to temo. Princeske mi vedno ratajo, tak da moj recept deluje. Najprej recept za vanilijevo kremo, ki jo lahko uporabiš za princeske. Mnjami….
VANILIJEVA KREMA
Sestavine:
0,5 l mleka
10 + 5 dag sladkorja
3-4 jajca
6-7 dag moke
1 vanilijev sladkor
za aromo: žlička ruma ali 3 kapljice kakšne escence (npr. mandljeve)
Izdelava:
Najprej skuhaš mleko. Med tem stepeš beljake v sneg in ko je že trd mu med stalnim mešanjem dodajaš 10 dag sladkorja. Rumenjake mešaš s 5 dag sladkorja. Ko nastane penasta krema dodaš žlico mleka, vanilijev sladkor in moko, počasi prilivaš vrelo mleko in medtem močno mešaš z mikserjem. Posodo postaviš na srednji ogenj in mešaš dalje (caa. 3 minute) dokler se ne začne zgoščevat. Dodaš rum in trdi sneg. Sneg vmešaš le toliko, da se zakrije. Ohladiš.
Princeske delam po receptu iz dr. Oetkerja, ki ga je že omenila Vladka. Uporabim tudi to višnjevo kremo in so res prava bomba.
Sestavine
250 ml vode
50g margarine
150g mehke bele moke
30 g jedilnega škroba
4-6 jajc
1 žlička pecilnega praška
Vodo in margarine zavremo v kozici z ročajem in takoj nato odstavimo. Zmešamo moko in jedilni škrob, stresemo mešanico naenkrat v vrelo tekočino, umešamo gladek cmok, ki ga med mešanjem segrevamo približno 1 minuto. Vroč cmok predenemo takoj v skledo in vmešamo z gnetilnima kavljema pri največji hitrosti drugo za drugim jajca. Jajc je dovolj, ko se začne testo svetiti in se trga z žlice. V ohlajeno testo zmešamo še pecilni prašek. Nato z brzgalno vrečko naredimo cca 12 kupčkov (odvisno kak velike narediš) in jih naložimo v pomaščen, z moko potresen pekač. Čas pečenja 25-30 minut
200-225 stopinj . Prvih 15 minut ne odpiraj pečice, ker se sicer sesedejo.
veliko užitkov!
Monika
Drage deklice,
jaz pa naredim princes krapke takole:
Oblikovane kupčke testa na pekaču pomažem s pomočjo čopiča z mlekom in jih posujem z makom. Pečene in ohlajene prerežem in spodnji del zelo tanko namažem s surovim maslom, položim na maslo tanko rezino ogrske ali podobne salame ter to pokrijem s pokrovčkom. Te princeske imajo vsi zelo radi. Morda boste poskusile tudi ve pripraviti, bi me pa veselilo če bi katera poročala o rezultatu.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.