Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek miro cmerar za telebane

miro cmerar za telebane

se pravi, da je Alenka, Pahor in še kdo pred njo delal v interesu svetovnih finančnih trgov in ne v interesu državljanov? le kdo bi si mislil ,….. zdaj se še samo začnimo spraševati čigav interes je bil, da se postavi teš 6 in čigav interes je, da se zapre premogovnik velenje….[/quote]

Pa ne samo onadva.

A je to? retorično vprašanje?[/quote]

Če nanj ne znaš odgovorit, ga imaš zaradi mene lahko tudi za retorično.

pol pa še razloži, če ne moremo varčevati ko nimamo s čim varčevati, kaj boš pa zapravljal ko nimaš? če nimaš..ne moreš niti zapravljati…razen če su izposodiš in potem zapravljaš…tuje…še huje je to kar ti predlagaš, da se zapravlja tuje brez logike in razmišljanja kako, in kdo bo to vrnil, ? zdaj pa nagradno vprašanje, povej mi presečni datum, kdaj je imela država presežek in kdaj je varčevala država? nikoli…samo malo bolj razsipno je živela….in s to logiko želi nadaljevati še naprej….glede tvojega izbruha o lolekih, bedakih, navadnih ljudeh brez iq….lej, če se moraš samozadovoljevati v nekem temnem kotu v kleti….jaz ti ne morem pomagati
ps….si vedel. da je zmanjševanje porabe, klestenje stroškov, uravnoteženje porabe itd…vse to je le drugo ime za varčevanje…..no zdaj veš[/quote]

Potem naj pa enako velja tudi za gospodarstvo. Potrošiš, kolikor ustvariš, ne pa da jamraš zaradi kreditnega krča. Nimaš se kaj zadolževat – varčuj! Če podjetje potrebuje denar za nove investicije, naj zmanjša plače zaposlenim. Boš pač samo minimalca še na tekoči račun dobival, ker firma varčuje. Kako ti je to všeč?[/quote]
gospodarstvo se je vedno prilagajalo (pustmo zdaj državna podjetja), tudi po letu 2008, in dogajalo se točno to kar ti opisuješ, nižje plače, varčevanje, nižanje stroškov, tu pač ni raznih štrukljev , ki jim ne moreš dotajčiti, da če ni, še vojska ne vzame.. kako je meni všeč? všeč ali ne, moral sem se prilagoditi…kaj pa JU in država….glede kreditiranja podjetij pa tole….to kar so državne banke počele in kreditirale kreditne linije za prevzeme je kriminal, …..če pa nočejo kreditirati dobrega investicijskega cikla podjetja ki temelji na dobre poslovnem načrtu je pa tudi kriminal…..

Jaz sem že zdavnaj rekel da moramo razglasit bankrot…. se čisto strinjam s tezo, da če nimamo ne moremo zapravljat, zdaj je to treba dopovedat samo še sindikatom in ostalim…. ampak problem je ker je treba hkrati z bankrotom naredit nekaj nujnih sprememb ki pa jih nihče ne želi, naštevat in razčlenjat se mi jih že Ntič ne ljubi.
To da država ni nikoli varčevala nisem kriv jaz osebno ker takrat ko bi lahko jaz še nisem imel volilne pravice 🙂

Ni to noben izbruh ampak dejstvo…. torej se ti strinjaš da je resetiranje potrebno ali formatiranje, katera je prava besedna zveza… resetirat karkoli želijo samo tisti ki od takega sistema dobro živijo in so pri ”jaslih” pa so vsi bumbarji govorili o resetiranju razen računalniško pismenih.

med zmanjševanjem porabe in varčevanjem je bistvena razlika…. kot kaže ne razumeš…. VARČUJE NORVEŠKA VLADA ki na posebne račune daje KEŠ od nafte za vsakega državljana…. a vidiš, to je VARČEVANJE….. klestenje porabe ni varčevanje, ker če imamo manjši primankljaj še vedno nič ne PRIVARČUJEMO ampak samo manj porabimo…. varčevanje pomeni da mora ostajat VIŠEK, ne MANJ ZGINJAT….

A si ti odprl varčevalno(hranilno) knjižico da si uravnotežil porabo ali zato da si mel ekstra denar gori?

Pravilna beseda ki substituira tvoje primere je živeti manj potratno, ne varčevati, to je čisto nekaj drugega…. ekonomsko nepismeni subjekti pač tega ne razumete…. varčevali bi mi lahko leta 2007… danes lahko samo probamo da pridemo do točke kjer se ne bomo rabli zadolževat, do varčevanja je pot še dooooooolga….[/quote]
matkič, ne polagaj meni svojih besed v usta, nikjer nisem pisal o nobenem resetiranju ali formatiranju države tako tudi nisem podal svojega mnenja o tem niti me to ne zanima….meni pripisuješ nebuloze sam se pa hraniš z njimi ( primer tega resetiranja, primerjave norveške in slovenije….norveška tako kot tudi zalivske države vlagajo denar od nafte in plina v projekte, ki bodo pomebni zanje za preživtje po koncu naftnega obdobja, Saudijci vlagajo ogromno denarja v kmetijstvo, v ozelenjevanje puščave in pridobivanje sladke vode iz morja)…..ti ekonomski guri (kot se predstavlješ) blebetaj glih kar hoščeš, zame ostane pač logika pipe…..če zaprem pipo v trenutku ko imam kozarec poln pomeni ,da varčujem z vodo, omejujem njeno porabo, če jo pa pustim teči, potem pa jo akumuliram v zemljo od koder ima zopet možnost, da pride do tistega, ki jo rabi……imeti dnear na knjižici (to menda ekonomski guru ve) je pa za kapitalizem bogokletno, ker ne prinaša 10% letnega donosa ,kar je mantra kapitalistov ( če niso preveč obžrtni)

slovenija je vedno živela preko svojih zmožnosti, začeti varčevati leta 2007 bi bilo eanko učinkovito kot začeti varčevati leta 2006……priložnost je bila izgubljena v letu 1992..ampak si premlad, da bi se spomni

vprašanje brez nagrade:
kaj bo Mirko preje naredil:
– zamenjal trenutno partnerico
ali
– še dva ministra v svoji vladi

A je to? retorično vprašanje?[/quote]

Če nanj ne znaš odgovorit, ga imaš zaradi mene lahko tudi za retorično.[/quote]

Bom predpostavil, da je.

Ne polagam ti nič v usta, sem pa te vprašal glede tistega…. ker je podoben primer. Norveška ima za vsakega državljana ”posebn” račun kjer se mu nabira gor DENAR od nafte…. če ne veš pogooglaj (ja tudi vlagajo ampak delež pa gre za DIREKT varčevanje)

Obrni gor ali dol, varčevanje je nekaj, omejevanje porabe pa drugo, prepiraj se kolikor želiš, vsak ki pomisli več kot navaden povprečen neuki človek ti bo povedal razliko…
Jah, ti kapitalisti ali lahko rečeva kar ”kapitalisti” govorijo da je to bogokletno sami pa to delajo na veliko po Ciprih, Švicah, Kajmanih itd…. če bi ves tisti denar iz oaz zavrteli v en velik cikel, krize več ne bi bilo 🙂 Ker bi se pobrani davki in potrošnja zvišala za vsaj 50%!!!!

Ne bi bilo enako učinkovito, ker s privarčevanimi € oz denarjem bi lahko Slovenija financirala javno porabo in ivnesticije in zagnala gospodarsko rast…. bi bilo boljše 2006 kot 2007 to pa ja, enako pa ziher ne….

Saj pravim, nerad govorim o ekonomiji z ljudmi ki je ne razumete, samo ne govorit o varčevanju če ga ni, pri €€€€ je varčevanje samo če ti ostane VIŠKA denarja, in pika, konec, vse ostalo se naziva z drugačnimi termini in besedami ter besednimi zvezami.

.............................................................................................. [b]''Your time is the greatest gift you can give to someone.'' - Rick Warren[/b]

matkič nič nisi spraševal, začel si tumbati o resetiranju in formatiranju itd…..ni tu nikakršnega podobnega primera, če ga ti vidiš je to tvoja stvar, enako kot so primerjave in vlečenje vzporednic z Norveško…Slovenija ni in ne bo nikoli Norveška ( niti po naravnem bogastvu še manj po mentaliteti), niti ne bomo nikoli Švica….eno vprašanje zate….lahko Norvežan s tem denarjem prosto razpolaga ali drži država roko črez? me prav zanima tvoj odgovor……
da poenostavim, prepiraš in žališ bollj ali manj ti, slovenija je prisiljena varčevati, tako kot je prisiljena omejevati javno porabo, prihranki in varčevanje je možno in ga je tudi potrebno izpeljati, če ne gre po mirni poti pa na silo….ti pa kar tumbaj svoje….prvo bi varčevali, nato bi javna uprava vse zagonila, nato pa bi spet varčevali in spet vse zagonili v javnem sektorju…….vse skupaj pa naj financira gospodarstvo, ki zaradi prevelike javne porabe crkuje? ti si pravkar izumil ekonomski perpetum mobile…zaslužio si pljesak…..ali po licu))

Jaz sem ti napisal vzporednico med resetiranjem in formatiranjem ki imata skupnega toliko kot varčevanje in klestenje porabe…..

Ne vlečem vzporednic med Bananastanom in Norveško ampak vlečem vzporednice med VARČEVANJEM in Norveško kot primer kako se VARČUJE in kaj VARČEVANJE sploh je… nič drugega…..

Tebi gospodarstvo crkuje deloma ravno zaradi klestenja plač JU in JS kot celote….. pri mani na servisu so učiteljice, medicinske sestre, policaji nosli računalnike na servis ki zaradi manjše plače to počnejo manjkrat in tako PRIVATNO GOSPODARSTVO izgublja prihodek….. vidiš cikel? Ali še vendo ne. No ko bo 90% JS na minimalcih bo še par jurčkov več brezposelnih iz realnega sektorja…. vem težka logika ampak resnična.

Slovenija ne more varčevat ker nima viška denarja ti pa govori karkoli želiš mi lahko samo manjšamo stroške ne pa varčujemo, fak kako so vas napizdili s to besedo dobesedno zaslepili

Torej da dam priemr iz gospodinjstva, pa naj vsak pove kateri primer je za njega varčevanje kateri pa samo manjšanje dolga in klestenje porabe:

Primer1:
Vsak mesec se zadolžim 150€ da ”preživim” oz. živim tako kot sem do zdaj. Odločim se da bom ”varčeval” (po besedah flashgordona in vlade in ostalih lolekov) naslednji mesec se zaradi SILNEGA varčevanja zadolžim le 100€ in se okrog hvalim kako sem uspešno varčeval ta mesec, dolg pa se poveča za 100€

Primer2
Vsak mesec porabim toliko kot zapravim, naslednji mesec se odločim da bom začel dejansko varčevat in porabi manj in mi na koncu meseca ostane 50€ na računu…

Torej kateri izmed zgornjih primerov je varčevanje kateri pa samo manjšanje porabe, privarčuješ SAMO KO TI NEKAJ OSTANE…. zdaj pa se mi več ne ljubi ker nimaš pojma.

.............................................................................................. [b]''Your time is the greatest gift you can give to someone.'' - Rick Warren[/b]

Država je bila resetirana in formatirana 45-tega. Tam v 60-tih in 70-tih je res kar dobro šlo, konec 80-tih in začetkom 90-tih pa se je pojavil virus ali pa kar več njih. Za enega vemo, da je trenutno v karanteni. Ampak škoda se še kar naprej dela. protivirusna zaščita je zgleda načeta. Treba bo nastavit zmogljivejši požarni zid, da se zaščitijo zunanje povezave.

Edino smiselno varčevanje je tisto, kjer se z ukrepi zmanjšuje odtekanje denarja v tujino ter s tem izboljšuje razmerje med uvozom in izvozom. Seveda v korist izvoza.
Dokler imamo samo 10% samooskrbo in uničeno gospodarstvo, lahko denar prelagamo iz levega v desni žep kolikor nam je volja, pa ne bo nič bolje, dokler se ne naredi nekaj konkretnega na področju gospodarstva.

Potem naj pa enako velja tudi za gospodarstvo. Potrošiš, kolikor ustvariš, ne pa da jamraš zaradi kreditnega krča. Nimaš se kaj zadolževat – varčuj! Če podjetje potrebuje denar za nove investicije, naj zmanjša plače zaposlenim. Boš pač samo minimalca še na tekoči račun dobival, ker firma varčuje. Kako ti je to všeč?[/quote]
gospodarstvo se je vedno prilagajalo (pustmo zdaj državna podjetja), tudi po letu 2008, in dogajalo se točno to kar ti opisuješ, nižje plače, varčevanje, nižanje stroškov, tu pač ni raznih štrukljev , ki jim ne moreš dotajčiti, da če ni, še vojska ne vzame.. kako je meni všeč? všeč ali ne, moral sem se prilagoditi…kaj pa JU in država….glede kreditiranja podjetij pa tole….to kar so državne banke počele in kreditirale kreditne linije za prevzeme je kriminal, …..če pa nočejo kreditirati dobrega investicijskega cikla podjetja ki temelji na dobre poslovnem načrtu je pa tudi kriminal…..[/quote]

Slabo ste se vi to prilagajali, če je vse prezadolženo ali v stečajnih postopkih. Plače bi vam morale iti odločno dol, ne samo simbolično. Trošili ste več, kot ste ustvarili, po upravnih stavbah se množijo razne žlahte vodstva, ki ne vedo, zakaj so v firmah. Gospodarska birokracija ni nič boljša od državne. Rezultati so pa zdaj znani.

Edino smiselno varčevanje je tisto, kjer se z ukrepi zmanjšuje odtekanje denarja v tujino ter s tem izboljšuje razmerje med uvozom in izvozom. Seveda v korist izvoza.
Dokler imamo samo 10% samooskrbo in uničeno gospodarstvo, lahko denar prelagamo iz levega v desni žep kolikor nam je volja, pa ne bo nič bolje, dokler se ne naredi nekaj konkretnega na področju gospodarstva.[/quote]

Robi bože mili to ni izraz varčevanje, to je nekaj čist drugega 🙂

Dokler imamo samo 10% samooskrbo in uničeno gospodarstvo, lahko denar prelagamo iz levega v desni žep kolikor nam je volja, pa ne bo nič bolje, dokler se ne naredi nekaj konkretnega na področju gospodarstva.[/quote]

Robi bože mili to ni izraz varčevanje, to je nekaj čist drugega :)[/quote]
Je varčevanje, ker je treba nekje varčevati, če želiš vlagati v gospodarstvo. Nekje moraš vzeti.
In to je edino rentabilno varčevanje.

Kaj pa je to po tvojem ?

Robi bože mili to ni izraz varčevanje, to je nekaj čist drugega :)[/quote]
Je varčevanje, ker je treba nekje varčevati, če želiš vlagati v gospodarstvo. Nekje moraš vzeti.
In to je edino rentabilno varčevanje.

Kaj pa je to po tvojem ?[/quote]

Daj ti meni povej kero je za tebe varčevanje, osebno:

To da se namesto 150 zadolžiš ”samo” 100€ mesečno da poravnaš vse izdatke ali to, da ti konec meseca ostane 50€ pa nisi nikomur nič dolžn?

Prva ali druga opcija…….. oboje ne more imeti izraz varčevanje ker je to X in Y

Varčevanje je takrat ko ti zmanjšaš porabo da ti ostane višek denarja za ”nekoč” ne pa da preusmeriš iz enega kupčka porabe na drugi kupček porabe…. to ni izraz varčevanje ampak preusmerjanje potrošnje in porabe, če že…

Varčevali bi, če bi nekje nekaj zmanjšali in bi tisti denar ostal na računu kot rezerva…. če se porabi za nekaj drugega to ni varčevanje 🙂

Recimo, da rabiš denar za to, da si boš zgradil rastlinjak, da boš tam gojil hrano. Ker nimaš viška denarja ali rezerve, moraš varčevati pri hrani in ostalih stroških, da boš lahko privarčeval ali pa postopoma s privarčevanim denarjem zgradil rastlinjak.
Čeprav se gre za preusmerjanje denarja, je prav tako treba varčevati, da sploh imaš kaj preusmerjati.
Ko se gre za varčevanje na državni ravni, se vedno gre za preusmerjanje ali rebalans proračuna. In ne zato, da bo denar nekje čakal.
Nekje se mora varčevati ali šparati, da se bo nekje lahko vlagalo.

Recimo, da rabiš denar za to, da si boš zgradil rastlinjak, da boš tam gojil hrano. Ker nimaš viška denarja ali rezerve, moraš varčevati pri hrani in ostalih stroških, da boš lahko privarčeval ali pa postopoma s privarčevanim denarjem zgradil rastlinjak.
Čeprav se gre za preusmerjanje denarja, je prav tako treba varčevati, da sploh imaš kaj preusmerjati.
Ko se gre za varčevanje na državni ravni, se vedno gre za preusmerjanje ali rebalans proračuna. In ne zato, da bo denar nekje čakal.
Nekje se mora varčevati ali šparati, da se bo nekje lahko vlagalo.[/quote]

To potem ni varčevanje ampak ima točno določen izraz preusmerjanje potrošnje….. varčuje Norveška ki denar od nafte (delež) shranjuje na račune državljanov do katerih nima noben dostopa to je varčevanje, vse ostalo je kak bi reko moj deda hvatanje krivine in zameglevanje besede varčevanje…… in tudi tisti tam ne varčujejo kjer jim znižajo denar ampak mroajo biti bolj varčni z uporabo denarja to pa je spet čisto nekaj drugega kot VARČEVANJE, al še zdaj ne kapirate, da varčevanja ni, je samo rebalanc in preusmerjanje potrošnje in varčnost tam kjer vzamejo (če že) varčevanje je beseda ki tu nima kaj iskat 🙂

Matkic, ne biti tak naiven.
Misliš, da tisti denar tam čaka nekje v bankah ali pa ga mogoče banke preusmerjajo in plemenitijo ?
Moraš razumeti, da bi tisti denar, ki bi bil nekje zaprt, bil mrtev denar. Banke pa živijo od tega, da denar posojajo in ga vlagajo v razne sklade…..

Matkic, ne biti tak naiven.
Misliš, da tisti denar tam čaka nekje v bankah ali pa ga mogoče banke preusmerjajo in plemenitijo ?
Moraš razumeti, da bi tisti denar, ki bi bil nekje zaprt, bil mrtev denar. Banke pa živijo od tega, da denar posojajo in ga vlagajo v razne sklade…..[/quote]

LOL Robi, bistvo ni v tem ali nalagajo ali dajo v sklade bistvo je da je to VIŠEK denarja ki ni uporabljen za TEKOČE POSLOVANJE………….. od človeka ki se ima za naravoslovca bi pričakoval pravilno in natančno opredeljevanje besed in besednih zvez…..

če prerazporediš porabo ne varčuješ ampak si nekje varčen bolj drugje manj, če imaš višek denarja pa lahko varčuješ ali pa tudi ne…. zatorej, ne govorit o varčevanju če samo prerazporejamo porabo 🙂 varčnost pa ja to pa može 😉

Matkic, ti si zdaj dal varčevanju nek ozek pomen, ki pomeni le kupčkanje denarja.
Varčevanje pa ima širši pomen. Na primer:
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/neva.exe?name=ssbsj&tch=14&expression=zs%3D83310

Zato lahko varčujemo pri hrani, pa to ne pomeni, da si v kleti zlagamo na kup konzerve ali pa varčujemo pri elektriki, pa to ne pomeni, da si jo shranjujemo v akumulatorje. 🙂

Če si nekje varčen, to pomeni, da tam varčuješ. To so samo različne izpeljave enega pomena.

Sami hudi ekonomisti. Tri youtube posnetke pogledali, pa vse vedo. Vrtec.

To je pa komentar, ki nas bo vse razsvetlil. 🙂

Če si nekje varčen, to pomeni, da tam varčuješ. To so samo različne izpeljave enega pomena.[/quote]

Saj ženo pa ljubico (če imaš oboje) tudi obe fu.kaš v teoriji pa ne zamenjuješ pomenov ne?

várčen -čna -o prid., várčnejši (á ā) ki si prizadeva porabiti čim manj a) denarja: varčen človek; biti varčen / varčen pri izdatkih b) dobrin sploh: varčna gospodinja / biti varčen pri hrani, obleki ● ekspr. to je varčen avtomobil ta avtomobil porabi malo goriva; ekspr. je varčen v besedah je redkobeseden ◊ elektr. varčni transformator transformator, pri katerem imata primarno in sekundarno navitje skupne dele várčno prisl.: varčno ravnati z denarjem; živel je zelo varčno ♪

Tako kot je transformator VARČEN ne varčevalni kajne? Tako je varčevanje nekaj, varčnost pa nekaj drugega……. pomisli smiselno……. zakaj ni na bankah VARČNIH računov ampak VARČEVALNI in zakaj je transformator VARČEN in ne VARČEVALNI? A misliš da zato ker si je to Toporišič izmislil? 😛

Hrana ima dvoličnost v sebi tako kot elektrika, zato je napisana pri obeh…. ker ti lahko preko porabe hrane/elektrike varčuješ ali pa si samo varčen pri uporabi, in to se spremeni glede na posledico, torej ali ti zaradi varčevanja pri hrani ostane več denarja na koncu meseca, (potem varčuješ) ali pa si varčen in namesto hrane kupiš več alkohola (potem si pa varčen)

Ker se gre za različne uporabe enega pojma v različnih besednih zvezah.

Varčen je lastnost nekega predmeta ali človeka. Varčevanje je glagolnik od varčevati.
Varčevati pa pomeni:

Kot vidiš, je varčevanje prav tako prizadevanje za porabiti čimmanj (denarja), ki ni pogojeno s kupčkanjem denarja.

Ker se gre za različne uporabe enega pojma v različnih besednih zvezah.

Varčen je lastnost nekega predmeta ali človeka. Varčevanje je glagolnik od varčevati.
Varčevati pa pomeni:

Kot vidiš, je varčevanje prav tako prizadevanje za porabiti čimmanj (denarja), ki ni pogojeno s kupčkanjem denarja.[/quote]

V ekonomiji ima beseda varčevanje samo en pomen Robi, kot zgleda drugače ne boš sprejel zadeve, pač želiš bluzit…. pri denarju je varčevanje pogojeno z PLUSEM ++++++++++++++++++++++++++++++++++ POZITIVNO bilanco ali kakorkoli drugače to želiš in nič drugega kot končna pozitivna bilanca, navaden človek ki glede tega nima kaj veliko pojma pa uporablja terminologijo kot ti, Cerar, flashgordon.

Lep primer je nepravilna uporaba besede šparati/varčevati ko rečejo navadni ljudje z neznanjem terminologije pri ekonomiji in podjetjih da direktorji ŠPARAJO na delavcih, napačno oni zmanjšujejo PORABO na delavcih, to je pravilen izraz samo pač kaj bi razlagal prepričanim kajne? 😛

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close